Szavíra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szavíra
Világörökség
Városfalak
Városfalak
Adatok
OrszágMarokkó
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve2001
Elhelyezkedése
Szavíra (Marokkó)
Szavíra
Szavíra
Pozíció Marokkó térképén
é. sz. 31° 30′, ny. h. 9° 46′Koordináták: é. sz. 31° 30′, ny. h. 9° 46′
A Wikimédia Commons tartalmaz Szavíra témájú médiaállományokat.

Esz-Szavíra, gyakori franciás átiratban Essaouira (arabul: الصويرة aṣ-Ṣawīra, korábban Mogador) város Nyugat-Marokkóban, az Atlanti-óceán partján.

Története[szerkesztés]

Szavíra ősi kikötőhely, még a karthágóiak alapították, a legendák szerint i. e. 814-ben. Mogador néven portugál erőd is volt, majd a 18. században az egyik szultán megbízásából egy francia építész, Théodore Cornut tervezett ide hadikikötőt és mellé egy kisvárost. A szultán a lehető legnagyobb elismeréssel illette az építészt, az új városnak az asz-Szavíra nevet adta, ami szó szerint azt jelenti, hogy jól tervezett.

A hatvanas-hetvenes években a hippik is felfedezték Szavírát. Jimi Hendrix emlékezetes látogatása után csapatostul tódultak ide Nyugat-Európából és az Amerikai Egyesült Államokból.[1] Néhányan itt is maradtak közülük, a város lakói lettek, a hatvan körüli, ősz hajú, de továbbra is régi hippikellékekben parádézó öregurak a kis főtér egyik látványosságát adják.

Fő látnivalók[szerkesztés]

  • Medina – a legszebb marokkói medinák egyike.
  • Keresztény temető – a régi zsidónegyed, a Mellah szélén áll, közvetlenül a városfal mellett.
  • Erőd – 1506-ban építették a portugálok Castelo Real de Mogado néven.

A város a filmvásznon[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Brigitte Tast, Hans-Juergen Tast: And the wind cries Jimi. Hendrix in Marokko, Kulleraugen - Visuelle Kommunikation Nr. 40, Schellerten 2012, ISBN 978-3-88842-040-5
  2. Brigitte Tast, Hans-Jürgen Tast: Orson Welles - Othello - Mogador. Aufenthalte in Essaouira, Kulleraugen Vis.Komm. Nr. 42, Schellerten 2013, ISBN 978-3-88842-042-9