Szavíra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szavíra
Világörökség
Városfalak
Városfalak
Adatok
OrszágMarokkó
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve2001
Elhelyezkedése
Szavíra (Marokkó)
Szavíra
Szavíra
Pozíció Marokkó térképén
é. sz. 31° 30′, ny. h. 9° 46′Koordináták: é. sz. 31° 30′, ny. h. 9° 46′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szavíra témájú médiaállományokat.

Esz-Szavíra, gyakori franciás átiratban Essaouira (arabul: الصويرة aṣ-Ṣawīra, korábban Mogador) város Nyugat-Marokkóban, az Atlanti-óceán partján.

Története[szerkesztés]

Szavíra ősi kikötőhely, még a karthágóiak alapították, a legendák szerint i. e. 814-ben. Mogador néven portugál erőd is volt, majd a 18. században az egyik szultán megbízásából egy francia építész, Théodore Cornut tervezett ide hadikikötőt és mellé egy kisvárost. A szultán a lehető legnagyobb elismeréssel illette az építészt, az új városnak az asz-Szavíra nevet adta, ami szó szerint azt jelenti, hogy jól tervezett.

A hatvanas-hetvenes években a hippik is felfedezték Szavírát. Jimi Hendrix emlékezetes látogatása után csapatostul tódultak ide Nyugat-Európából és az Amerikai Egyesült Államokból.[1] Néhányan itt is maradtak közülük, a város lakói lettek, a hatvan körüli, ősz hajú, de továbbra is régi hippikellékekben parádézó öregurak a kis főtér egyik látványosságát adják.

Fő látnivalók[szerkesztés]

  • Medina – a legszebb marokkói medinák egyike.
  • Keresztény temető – a régi zsidónegyed, a Mellah szélén áll, közvetlenül a városfal mellett.
  • Erőd – 1506-ban építették a portugálok Castelo Real de Mogado néven.

A város a filmvásznon[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Brigitte Tast, Hans-Juergen Tast: And the wind cries Jimi. Hendrix in Marokko, Kulleraugen - Visuelle Kommunikation Nr. 40, Schellerten 2012, ISBN 978-3-88842-040-5
  2. Brigitte Tast, Hans-Jürgen Tast: Orson Welles - Othello - Mogador. Aufenthalte in Essaouira, Kulleraugen Vis.Komm. Nr. 42, Schellerten 2013, ISBN 978-3-88842-042-9