Ájit Benhaddu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ájit Benhaddu
Aït Benhaddou
Világörökség
Adatok
OrszágMarokkó
Világörökség-azonosító 444
TípusKulturális helyszín
KritériumokIV, V
Felvétel éve1987
Elhelyezkedése
Aït Benhaddou (Marokkó)
Aït Benhaddou
Aït Benhaddou
Pozíció Marokkó térképén
é. sz. 31° 03′, ny. h. 7° 08′Koordináták: é. sz. 31° 03′, ny. h. 7° 08′
A Wikimédia Commons tartalmaz Ájit Benhaddu témájú médiaállományokat.

Ájit Benhaddu (berber: ⴰⵢⵜ ⴱⴻⵏⵃⴰⴷⴷⵓ Ath Benhadu, arab: آيت بن حدّو , nyugati nyelvekre átírva Aït Benhaddou) egy marokkói erődített falu (kszár) a Szúsz-Mássza-Draa (Souss-Massa-Drâa) régióban. A falu közvetlenül az Ounila folyó partján fekszik és valamikor a MarrakesTimbuktu karavánútvonalat ellenőrizte. 1987 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A falu Marrákestől több mint száz kilométernyire délkeletre és Varzázát (Ouarzazate) városától 30 km-re északnyugatra található. A lakosok többsége ma már a (többnyire kiszáradt) folyó túloldalán fekvő új faluban él, de a régi megerődített vályogépületekben is lakik még néhány család.

Története[szerkesztés]

A település a Ben Haddou berber klán központja volt. Az Almorávidák idején ők ellenőrizték a Szaharán átvezető karavánutat. A kszár azonban később, a XII.-XVI. század között épült. Lakosainak számát is csak becsülni lehet, körülbelül ezren élhettek a szorosan egymás mellé épült kaszbákban. Az eredetileg ablaktalan vályogtornyok belső udvarokat vesznek körbe. A földszinten istállók és raktárak voltak, a felsőbb szinteken pedig lakóhelyiségeket rendeztek be. A településen nem volt minaret. A régi berber falvakban csak imaszobák voltak, minareteket csak a városokban emeltek.
A falu egy domb tövébe (illetve alsó lejtőjére) épült, a domb tetején 17. sz.-i erőd romjai láthatók.

Bár néhány család lakik még a kszárban, a fiatalok elvándorlása és az egyre fokozódó turistafolyam miatt a település valószínűleg múzeummá válik majd. Az új település is egyre inkább a turisták kiszolgálására rendezkedik be.
Aït Benhaddou számos film díszleteként szerepelt, az épületegyüttestől kissé távolabb látható vályogfal a városkapuval is filmdíszletnek épült.

Itt forgatott filmek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]