Szaszaki Szadako

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szaszaki Szadako
(佐々木禎子)
Sadako Sasaki2.jpg
Született 1943. január 7.
Hirosima
Elhunyt 1955. október 25. (12 évesen)
Hiroshima Red Cross Hospital & Atomic Bomb Survivors Hospital
Állampolgársága japán
Foglalkozása origamist
Halál okalymphoid leukemia
A Wikimédia Commons tartalmaz Szaszaki Szadako témájú médiaállományokat.

Szaszaki Szadako (佐々木 禎子; Hirosima, 1943. január 7. – Hirosima, 1955. október 25.) japán kislány, a hirosimai atomtámadás áldozata.

Életrajza[szerkesztés]

Szadako 1943-ban született Hirosimában. Kétéves volt, mikor 1945. augusztus 6-án Hirosimára ledobták az atombombát. 1954-ben leukémiát állapítottak meg nála. Egy régi japán legenda hatására – mely szerint aki 1000 papírdarut hajtogat, annak az istenek teljesítik egy kívánságát – elkezdett darvakat hajtogatni, hogy azt kérhesse, meggyógyuljon. Mivel gyakran kevés volt a papír, mindenből hajtogatott, gyógyszeres dobozokból, képeslapokból; néha még más betegek szobájába is átment papírt kérni.

Egy elterjedt hiedelem szerint 644 daruval készült el haláláig, és a barátai a temetésre meghajtogatták a hiányzó madarakat, és azokkal együtt temették el a 12 éves kislányt; a Hirosimai Emlékmúzeum kiállítása szerint azonban 1955 augusztusára sikerült meghajtogatnia mind az ezret.

Emlékezete[szerkesztés]

Hirosimában ma is több szobor állít emléket Szadakónak. Azóta is a világ minden pontjáról érkeznek papírdaruk Szadako emlékére.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]