Szarka Gáspár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szarka Gáspár
Született 1635. augusztus 10.
Zarkaháza
Elhunyt 1683. október 18. (48 évesen)
Keresztúr
Nemzetisége magyar
Foglalkozása áldozópap,
pedagógus

Lukafalvi Szarka Gáspár (Zarkaháza (Vas megye), 1635. augusztus 10.[1]Keresztúr várában, 1683. október 18.) bölcseleti és teológiai doktor, Jézus-társasági áldozópap és tanár.

Élete[szerkesztés]

A lukafalvi Szarka család sarja. Édesapja lukafalvi Szarka Mihály, csobánci kapitány, Vas vármegye alispánja, édesanyja kerecseni Szalay Zsuzsanna volt.[2] Anyai nagyszülei kerecseni Szalay János és Szapáry Zsuszanna voltak. 1653. október 7-én a Jézus-társaságába lépett Laibachban. Nagyszombatban a gimnáziumban és az egyetemen több évig tanított és mint az egyetem kancellárja a szentírást és a kánonjogot adta elő. Rektor és a növendékek mestere volt Trencsénben, majd Nagyszombatban az egyetem rektora. Thököly Imre hívei betegágyából foglyul vitték Szomolányba, majd Hrussó várába Keresztúron, ahol néhány nap múlva 1683. október 18-án meghalt. Bécs és Esztergom felszabadulását megjövendölte társai számára.

Munkái[szerkesztés]

  • Assertiones Ex Universa Philosophia... Praeside Casparo Szarka... Tyrnaviae, 1671
  • Liber de vera religione. U. ott, (XVII. század). Ezen munkát magyarul is idézik: Az igaz vallásról címmel, de névtelenül.
  • Regulai a Jésus Társaságának Azokkal együtt, mellyek kiváltképpen az Coadjutorokhoz tartozandók. Nagyszombat, 1681 (Stoeger őt tartja e munka fordítójának)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stoeger szerint
  2. Szluha Márton. Vas vármegye nemes családjai. II. kötet. Budapest: Heraldika, 2012. 854.o.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]