Szaplonczay Manó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szaplonczay Manó
Született1856. október 11.
Csetfalva
Elhunyt1916. szeptember 3. (59 évesen)
Kaposvár
Foglalkozásaorvos
A Wikimédia Commons tartalmaz Szaplonczay Manó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szaplonczay Manó 1902 körül

Szaplonczai Szaplonczay Manó (Csetfalva, 1856. október 11.Kaposvár, 1916. szeptember 3.) magyar orvos, Somogy vármegye tisztifőorvosa, „A Balaton nagy rajongója, Bélatelep alapítója” volt.[1]

Élete, munkássága[szerkesztés]

Szaplonczay Emmánuel néven született a Tisza jobb partján fekvő Csetfalván, Bereg vármegyében, Kárpátalján. Elemi iskoláit Máramarosszigeten járta, majd a Debreceni Református Kollégiumba került, ahol Tisza István diáktársa és barátja lett. Tanulmányait Budapesten folytatta, 1882-ben orvosdoktori diplomát szerzett. Még abban az évben megnősült és Marcaliban vállalt községi orvosi állást. 1883-ban a marcali járás tiszti főorvosának nevezték ki. Első felesége hirtelen halálát követően 1884-ben újra megnősült. A községi ispotály betegeit is gyógyította, és kezdettől fogva sokat tett a járási közkórház létrehozásáért, melynek 1890-ben első igazgatója lett. 1891-ben Kaposvárra költözött, mivel pályázat eredményeképpen Somogy vármegye tisztifőorvosává nevezték ki, hivatalát haláláig, negyedszázadon át töltötte be.

Orvosi működése sokrétű volt: belgyógyászként, sebészként, szülészként és közegészségügyi tisztiorvosként dolgozott. A népbetegségek és fertőzések leküzdésére nagy gondot fordított, védőoltásokat vezetett be Somogyban t. k. a himlő és a diftéria ellen. Foglalkozott a tuberkulózis és az elmebetegségek elleni küzdelemmel, továbbá népesedési kérdésekkel és a bábaképzés előmozdításával is.

Orvosi tevékenysége mellett nevét a balatoni fürdőkultúra fellendítése terén szerzett érdemei őrizték meg. Gróf Zichy Béla földbirtokos uradalmának jószágigazgatója, Perlaky József a Lengyeltótiban fekvő birtokról – miközben ellenőrizte az uradalomhoz tartozó fonyódi majort – hintókkal kirándulásokat szervezett az 1861-ben átadott Déli Vasút 103-as, a fonyódi Vár-hegy tövében levő őrházához, melyet öltözőnek használva az úri társaság kellemes nyári napokat töltött a ma is a tó egyik legszebb strandjául szolgáló partszakaszon. Szaplonczay Manó kezdeményezésére a gróf a hegyen levő birtokán mérsékelt áron kiparcellázott 32 telket, ahol villák épültek, és az 1894-ben Kaposváron a tiszti főorvos vezetésével megalakult Fonyódi Fürdő Társaságnak ajándékozott 70 holdnyi erdőt, melyből 16 holdnyi park létesült.

A Zichy Béla gróf tiszteletére Bélatelepnek elnevezett villasoron 1894-ben elsőként a Szaplonczay-villa épült fel, mely a Bartók Béla út 24. szám alatt ma is áll. A köztiszteletben álló tisztifőorvos szívbetegsége 1916-ban rosszabbra fordult. Kívánságára betegsége során is a balatoni villájában tartózkodott. Családja az utolsó napokban Kaposvárra vitte, ott érte a halál, de végső nyughelye Fonyódon van, a Zichy Béla által a családnak adományozott területen, a Várhegyi erdőben.

Emlékezete[szerkesztés]

A Szaplonczay sétány Fonyódon
Emléktáblája Kaposváron

A mai Fonyód-Bélatelep Vár-hegyen fekvő villasora (Bartók Béla út) előterében levő, a Balaton talán legszebb panorámáját nyújtó sétány Szaplonczay Manó nevét viseli. Itt, villája közelében 1934-ben emlékoszlopot állítottak, melyen a világháború idején eltűnt táblát 1976-ban a ma látható, Kiss László René szobrászművész alkotta domborművű képmással pótolták. Szaplonczay Manó dr. nem a kaposvári családi sírboltban, hanem a számára oly kedves Vár-hegyi erdőben nyugszik, fehér márvány síremléke a balatoni fürdőkultúra nagy becsben tartott emlékhelye.

2006-ban Kaposváron, a Fő utca 55. számú ház falán emléktáblát avattak emlékére.[2]

2016-ban az ő nevét vette fel a marcali kórház.[3]

További információk[szerkesztés]

Matolcsy Gusztáv: A Balaton nagy rajongója, Bélatelep alapítója emlékének, in: Varga István szerk.: Szaplonczay Manó élete és munkássága, Fonyód, 2006

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A fonyódi Vár-hegyen levő, ma nevét viselő sétányon található, 1934-ben avatott emlékoszlop felirata alapján
  2. Balogh János: Kaposvár emléktáblái és egyéb gyűjtemények
  3. Új neve van a Marcali Kórháznak. Kapos.hu, 2016. november 24. (Hozzáférés: 2016. november 25.)

Források[szerkesztés]

  • Varga István: A fonyódi gróf Zichy Béla-telep : Villasor a Balaton felett. Fonyód, 2015, ISBN 978-963-12-2854-0, 426–429. old.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]