Szak- és betürendes kalauz az összes magyar irodalom története s könyvészetében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szak- és betürendes kalauz
az összes magyar irodalom története- s könyvészetében
A mű címlapja
A mű címlapja

Szerző Márki József
Első kiadásának időpontja 1876
Nyelv magyar
Témakör szélesebb értelemben vett magyar irodalmi művek felsorolása
Műfaj bibliográfiai mű és irodalomtörténet
Részei 19 rész
Kiadás
Magyar kiadás Budapest
Külső hivatkozás REAL-EOD

A Szak- és betürendes kalauz az összes magyar irodalom története s könyvészetében egy igen részletes 19. századi magyar bibliográfiai–irodalomtörténeti mű.

A mintegy 270 oldalas mű 1876-ban jelent meg Budapesten, szerzője Márki József egyetemi könyvtárőr. A mű enciklopédikus részletességgel mutatja be a magyar irodalom jelentősebb alkotásait a kezdetektől a 19. század közepéig 19 fő részre (úgynevezett „szak”-ba) osztva. Az egyes részeken belül a szerző a főszövegben tovább bontja tárgyát, és az egyes területek alrészeihez kapcsolható, jelentősebbnek minősített írókat nevezi meg, a lapok alján pedig lábjegyzet-szerű alapos könyvészeti felsorolást nyújt az adott íróhoz és szakhoz kapcsolható irodalmi művekről.

Az egyes részek a következők:

A kötetet egy nyelvtörténeti bevezetés és irodalomtörténeti zárófejezet egészíti ki. A mű reprint kiadással nem rendelkezik, elektronikusan azonban a közelmúlt óta hozzáférhető a REAL-EOD honlapon.

Források[szerkesztés]

  • A mű kötete
  • Kiszlingstein Sándor: Magyar Könyvészet II. kötet 1876–1885. A magyar könyvkereskedők egylete megbizásából összeállította és tudományos szakmutatóval ellátta. Budapest, 1890. → elektronikus elérhetőség: [1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]