Szabadság, szerelem (film, 2006)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabadság, szerelem
2006-os magyar film
Rendező Goda Krisztina
Producer Vajna András
Zákonyi S. Tamás
Vezető producer Demján Sándor
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Joe Eszterhas
Gárdos Éva
Bereményi Géza
Divinyi Réka
Főszerepben Fenyő Iván
Dobó Kata
Csányi Sándor
Szávai Viktória
Zene Nick Glennie-Smith
Operatőr Vecsernyés János
Gulyás Buda
Vágó Gárdos Éva
Gyártás
Gyártó C2
Cinergi
Flashback Productions
Ország Magyarország
Nyelv Magyar
Játékidő 120 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország InterCom
BemutatóMagyarország 2006. október 23.
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szabadság, szerelem Vajna András és Joe Eszterhas nevével fémjelzett, 2006-ban készült magyar film az 1956-os forradalom eseményeiről. A címet Petőfi Sándor ars poeticájából („költői hitvallás”) vették, ami így hangzik:

Szabadság, szerelem!
E kettő kell nekem.
Szerelmemért föláldozom
Az életet,
Szabadságért föláldozom
Szerelmemet.

Történet[szerkesztés]

Összefoglaló[szerkesztés]

A film az eseményeket az ugyanebben az időben zajló melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda-válogatott sorsán keresztül mutatja be.

1956-ban Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat: élvezik a sikert, a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlenegyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian visszavágásra, az 1956. novemberi melbourne-i nyári olimpiára készülnek. De a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Viktórián, és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színtereire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Ez már nem játék. A forradalom magával sodorja őt. Az edzésnél, a sportsikernél már fontosabbnak tartja, hogy az igazság oldalán harcolhasson. Kénytelen elárulni csapatát, de új, hű társakat talál: a pesti utca hőseit; és ami a legfontosabb számára, Vikit.

Október végén a forradalmárok azt hiszik, harcuk és áldozataik nem voltak hiábavalók, ezért a lány rábeszéli Karcsit, hogy utazzon mégis a többiekkel, képviselje az olimpián az új Magyarországot. Mire rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget a hazájának. Így kerül sor 1956. december 6-án az elődöntőre. Otthon T–34-esek rombolják le a barikádokat, itt a magyar vízilabdások néznek szembe a szovjetekkel. Karcsi és csapattársai most megmutathatják a világnak, hogy ez a kicsiny nép nem hagyja magát legyőzni. Ugyanakkor zajlott az olimpia, mint amikor itthon kitört, majd elbukott a forradalom.

Szereplők[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

HBO, RTL Klub, TV2, M1, M2, Film+ 2

Források[szerkesztés]

Cikkek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]