Szúnyoglábú bibircsvirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szúnyoglábú bibircsvirág
Gymnadenia conopsea - harilik käoraamat.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liiopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Kosborfélék (Orchidaceae)
Alcsalád: Kosborformák (Orchidoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Orchideae
Alnemzetség-
csoport
:
Orchidinae
Nemzetség: Bibircsvirág (Gymnadenia)
Faj: G. conopsea
Tudományos név
Gymnadenia conopsea
(L., 1776), R. Br.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szúnyoglábú bibircsvirág témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szúnyoglábú bibircsvirág témájú médiaállományokat és Szúnyoglábú bibircsvirág témájú kategóriát.

A szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe sorolt kosborfélék (Orchidaceae) családjában a bibircsvirág (Gymnadenia) nemzetség típusfaja.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Jellemzően európai növény. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság, a Bükk-vidék, valamint a Cserhát[1][2] területén él, valamint a Mátrában is megtalálhatóak állományai.[3][4][5][6][7]

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Jellegzetes virága

20–60–(80) cm magas, évelő lágyszárú. Gumója tenyeresen hasadt.

Szára hengeres, el nem ágazó, leveles és a többi résszel együtt kopasz. Szálas-lándzsás alsó, tőálló levelei 10–20 cm hosszúak és 8–15 mm szélesek, a szálas ár alakú szárlevelek 0,5 cm hosszúak. A levelek széle ép.

Virágzata változatos alakú, sokvirágú, végálló fürt; hossza a szár hosszának egyharmadát is elérheti. A virágok kicsik, illatosak; színük a halvány bíborvöröstől a rózsaszínen át a fehérig változhat. A mézajak háromkaréjú; a középső karéj akkora, mint az oldalsók. A tompa csúcsú lepellevelek közül kettő oldalra eláll, három sisakszerűen összeborul. Az ívesen lefelé görbülő, sarkantyú fonalszerű; a magháznál másfél–kétszer hosszabb: 12–20 mm. Csúcsa egyenletesen elkeskenyedik, a vége hegyes (szúnyoglábszerű – erről kapta a nevét). Termése tok.

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Földön lakó, mészkedvelő orchideaféle. Lápréteken, sziklagyepekben, pusztafüves lejtőkön, kaszálókon, gesztenyésekben nő.

Májustól júliusig nyílik; virágait lepkék porozzák be.

Felhasználása[szerkesztés]

Gyógynövény.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol51_p61-62.pdf Adatok a Cserhát flórájához]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  2. Felhagyott szőlők botanikai és tájtörténeti vizsgálata az Északi-Cserhátban. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  3. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  4. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  5. Florisztikai adatok a Gˆdˆllıi-dombs·g ter¸letÈrıl I.. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  6. Varázslatos karsztvidék. lithosphera.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  7. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)

Források[szerkesztés]