Szúnyoglábú bibircsvirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szúnyoglábú bibircsvirág
Gymnadenia conopsea - harilik käoraamat.jpg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liiopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Kosborfélék (Orchidaceae)
Alcsalád: Kosborformák (Orchidoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Orchideae
Alnemzetség-
csoport
:
Orchidinae
Nemzetség: Bibircsvirág (Gymnadenia)
Faj: G. conopsea
Tudományos név
Gymnadenia conopsea
(L., 1776), R. Br.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szúnyoglábú bibircsvirág témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szúnyoglábú bibircsvirág témájú médiaállományokat és Szúnyoglábú bibircsvirág témájú kategóriát.

A szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe sorolt kosborfélék (Orchidaceae) családjában a bibircsvirág (Gymnadenia) nemzetség típusfaja.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Jellemzően európai növény. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság, a Bükk-vidék, valamint a Cserhát[1][2] területén él, valamint a Mátrában is megtalálhatóak állományai.[3][4][5][6][7]

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Jellegzetes virága

20–60–(80) cm magas, évelő lágyszárú. Gumója tenyeresen hasadt.

Szára hengeres, el nem ágazó, leveles és a többi résszel együtt kopasz. Szálas-lándzsás alsó, tőálló levelei 10–20 cm hosszúak és 8–15 mm szélesek, a szálas ár alakú szárlevelek 0,5 cm hosszúak. A levelek széle ép.

Virágzata változatos alakú, sokvirágú, végálló fürt; hossza a szár hosszának egyharmadát is elérheti. A virágok kicsik, illatosak; színük a halvány bíborvöröstől a rózsaszínen át a fehérig változhat. A mézajak háromkaréjú; a középső karéj akkora, mint az oldalsók. A tompa csúcsú lepellevelek közül kettő oldalra eláll, három sisakszerűen összeborul. Az ívesen lefelé görbülő, sarkantyú fonalszerű; a magháznál másfél–kétszer hosszabb: 12–20 mm. Csúcsa egyenletesen elkeskenyedik, a vége hegyes (szúnyoglábszerű – erről kapta a nevét). Termése tok.

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Földön lakó, mészkedvelő orchideaféle. Lápréteken, sziklagyepekben, pusztafüves lejtőkön, kaszálókon, gesztenyésekben nő.

Májustól júliusig nyílik; virágait lepkék porozzák be.

Felhasználása[szerkesztés]

Gyógynövény.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol51_p61-62.pdf Adatok a Cserhát flórájához]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  2. Felhagyott szőlők botanikai és tájtörténeti vizsgálata az Északi-Cserhátban. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  3. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  4. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  5. Florisztikai adatok a Gˆdˆllıi-dombs·g ter¸letÈrıl I.. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  6. Varázslatos karsztvidék. lithosphera.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  7. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)

Források[szerkesztés]