Szívizomgyulladás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szívizomgyulladás
Egy myocarditis kórszövettani képe egy akut pangásos szívelégtelenségben elhunyt páciensből.
Egy myocarditis kórszövettani képe egy akut pangásos szívelégtelenségben elhunyt páciensből.

Latinul Myocarditis
Angolul Myocarditis
Osztályozás
BNO-10 B3320 (vírusos)
Epidemiológia
Incidencia
Világszerte Nem pontosan ismert. Rutin boncolási leletek szerint 1-9%. Fiatal felnőtteknél 20%-ban ez a hirtelen szívhalál oka.
Halálozási arány
Magyarországon 20% (nagy átlagban, de életkortól kórokozótól stb. függően igen változó)
DiseasesDB8716
MedlinePlus000149
A Wikimédia Commons tartalmaz Szívizomgyulladás témájú médiaállományokat.

A szívizomgyulladás vagy myocarditis a szívizom gyulladásos megbetegedése.[1][2] Többféle kórokozó által is kiváltott betegség, így vírusok, legfőképp Coxsackie- vagy adenovírusok, baktériumok (Streptococcus utóbetegségek), de citosztatikumok, vegyszerek is okozhatják. Egyes betegeknél autoimmun folyamat hatására alakul ki.

Lefolyása[szerkesztés]

A szívizom gyulladása következtében megkezdődik a szívizomsejtek pusztulása.[3] Emiatt a szív szisztolés és diasztolés funkciózavara jön létre. A szív ezt képes kompenzálni egy ideig, az esetek többségében a beteg általános tüneteket produkál, amelyek átmenetiek és enyhék. Ritkább esetben, hosszabb ideig fennálló betegségnél keringési elégtelenség következik be és a folyamat krónikussá válása után szívizomelfajulás (cardiomyopathia)[4] jelentkezik.

Újszülött és csecsemőkorban a tüneteket produkáló betegség végkifejlete 50-75%-ban halálos. Ilyen tünetek a sápadtság, szürkés bőrszín, szapora légzés, emelkedett szívritmus. Kisded és gyermekkorban gyakran vírusos eredetű nátha után pár héttel jelentkeznek a tünetek, mint például a feltűnő keringészavar. Nagyobb gyermek és felnőttkorban a tünetek általában enyhék, de hosszan tartóak is lehetnek.[5] Idősekre a betegség szintén veszélyes, rosszabb prognózisú.

A diagnózist képalkotó eljárásokkal állítják fel, ilyen a CT, az MRI, az ultrahangos szívvizsgálat.[6] A szív elektromos tevékenységének vizsgálatára szolgál az EKG.

Kezelése[szerkesztés]

Függ a szívizom károsodásától és a betegség valódi okától. Ha kideríthető – a járulékos kezelések mellett – az oki terápiára kell törekedni. Enyhe esetben is szigorú ágynyugalomra van szükség. Az esetleges szívritmuszavar megfigyelése és gyógyszeres kezelése szükséges.[7]

Reumás láz[szerkesztés]

A reumás láz a kötőszövet nem gennyes gyulladása, amely érinti az ízületeket , a központi idegrendszert, a bőr alatti kötőszövetet. Oka a szervezet túlérzékenysége, rendellenes immunválasza a Streptococcus fertőzés után, antigéneket hordozó szövetekkel szemben. Leggyakoribb esetben a tünetei szívizomgyulladás, nagy ízületek vándorlása, bőrpír, duzzanat, bőrkiütés.

A régi orvoslás találóan fogalmaz: " A reuma az ízületeket csak nyaldossa, de a szívbe beleharap."

A 20. század közepén még itthon is elterjedt betegség volt, ma a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban már egyre ritkábban fordul elő.

Források[szerkesztés]

  • Gyermekgyógyászat és határterületei, szerk: Oroszlán Gy.,1. kötet
  • A belgyógyászat alapvonalai 1-3. (Egyetemi tankönyv)

A könyvhöz kapcsolódó név/nevek: Gergely Péter (Lektor), Petrányi Gyula (Szerző), Magyar Imre (Szerző), Dr. Binder László (Lektor), Dr. Csiky Pál (Lektor), Kuntner Mária (Szerkesztő), Fehér János (Lektor), Antalóczy Zoltán (Szerző), Csanády Miklós (Szerző); Medicina Könyvkiadó, Budapest 1977 ; ISBN 963-240-078-X

Megjegyzés[szerkesztés]

A szívfalat alkotó rétegek gyulladásos megbetegedése a szívfalat alkotó három réteget külön-külön és együttesen is megbetegíthetik. A szívbelhátya gyulladása az (endocaditis), a szívburok gyulladása a (pericarditis), a középső, izomréteg gyulladása a (myocarditis), a szívfal mindhárom rétegének együttes gyulladása a (pancarditis).[8]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szívizomgyulladás (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2012. június 6.)
  2. Myocarditis (angol nyelven)
  3. Kardiológia (magyar nyelven)[halott link]
  4. Kardiológia Szakmai Kollégium: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Cardiomyopathiák (magyar nyelven). Egészségügyi Minisztérium. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
  5. Tünetek (magyar nyelven)[halott link]
  6. Dr Nagy László: Ultrahangos képalkotás (magyar nyelven). [2012. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
  7. A szívizomgyulladás kezelése (magyar nyelven). [2016. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
  8. Pancarditis (angol nyelven)