Ugrás a tartalomhoz

Jogsértő képek

Egy beszélgetésfolyam részlete a(z) Szerkesztővita:Xia lapról

Szia! Válaszok:

Nem értem például miért kell egy lakossági tájékoztató tábla vagy egy fényképfelvételt is tartalmazó színházi portál szerzőinek utánamenni; ugyanakkor más köztéri műalkotások (szobrok, síremlékek) esetében ez nem követelmény.

Wikipédia:Felküldési útmutató. A lakossági tájékoztató tábla akkor engedélyköteles, ha egyedi, kreatív elemeket tartalmaz. Emlékszem arra a képre, és azon egyedi, fényképes dizájn volt. Emiatt élvez szerzői jogvédelmet: a tábla tervezőjéé a szerzői jog. Nem a rajta lévő közérdekű informácó, hanem az egyediség a lényeg a szerzői jog szemponjtából. Ha egy régi közkincs verset plakátolnának ki, de a plakáton pl. egy kortárs grafikusművész grafikája is szerepelne, akkor azt a plakátot sem fényképezhetnénk, mert egyedi alkotás - hiába tartalmaz egyébként közkincs elemeket is. A kulcsszó tehát az egyedi.Ugyanez a helyzet a fényképeket tartalamzó színházi portállal is. Azok a fényképek egyedi alkotások, a fényképész szezrői jogával terhelve.
A szobrok, síremlékek, köztéri épületek más besorolásúak. A szerzői jogi törvény szerint a közterületen 'állandó jelleggel fennálló műalkotást lehet fényképezni a szerző engedélye nélkül. Míg egy színházi kirakatban lévő fényképet vagy egy tájékoztató táblát bármikor lecserélhetnek, a szobrokat nem szokták olyan gyakran elmozdítani (ez az állandó jelleg), az épületek meg relatíve állandóak, hisz évszázadokig is ott állhatnak. Ez a magyar szezrői jogban így van. De például más országokban a kortárs épületeket és köztéri szobrokat sem lehet fényképezni engedély nélkül. Értsd: ha nem magáncélra fényképezel. nyilván, ha valaki turista és előtte fényképezkedik, meg feltölti a facebookra, hogy itt jártam, az nem esik ebbe a kategóriába. itt az újrafelhasználásról van szó, esetünkben a szabad licenc alá tételről. Pl. Franciaországban vagy Oroszországban nincs freedom of panorama, nem lehet kortárs köztéri szobrokat és épületeket szabad licenccel fényképezni, a Commonsról ezeket el is távolították!

Szeretném, ha válaszolnál a wiki szervezet segítségére vonatkozó javaslatomra, kérdésemre is

Erre nem tudok mit válaszolni, én nem vagyok tagja az egyesületnek. Az egyesületnél érdemes erről érdeklődnöd, pl. Daminál vagy Grinnél. Ha nagyobb adatbázisra kellene engedélyt kérni, szerintem biztosan lehet szerezni támogatást az egyesülettől.

Meggyőződésem, hogy más adatbázisokkal való együttműködést nem lenne szabad egyszerű szerkesztőkre bízni.

Az a helyzet, hogy mindenki egyszerű szerkesztő itt. Tényleg félreértés azt képzelni, hogy mert valaki amdinisztrátor vagy egyesületi tag, akkor neki valamiféle jogosultsága vagy hatalma van ilyeneket tenni. Az egyesület nem felel a Wikipédia tartalmáért, br tény, hogy Grin pl. jobban ért a szerzői jogokhoz, mint legtöbben itt, de ez nem azért van, mert ő egyesületi tag, vagy mert ő a magyar wiki alapítója, hanem mert egyszerűen több időt töltött ezzel, magánszorgalomból jobban beleásta magát a témába. Tgr is azért ért hozzá jobban, mert jobban utánaolvasott mint más. Ettől még nem lesz kvalaifikált szerzői jogász, vagy alkalmasabb engedélyt kérni, mint más. Az engedéykérésre ott vannak a szabványlevelek Wikipédia:Engedélykérés oldalon, én is ezekkel dolgozom. Persze nem árt, ha az ember amúgy jól kommunikál írásban, de nem kell hozzá valamiféle külön képesítés, hogy engedélyt kérj. Vannak olyan szerkezstők, akik semmit nem konyítanak a szerzői joghoz, mégis kértek már egy halom engedélyt és nincs semmi gond a képekkel, pl. Pataki Márti vagy Vadszederke, akik halomban engedélyeztetnek képeket, gyakorta sokat egyszerre. Le kell végre vetkőzni ezt az "én nem értek hozzá"-hozzállást, mert az engedélykéréshez nem kell érteni... csak követni kell a pontos útmutatókat, egy rakás segítőoldalunk van, cska el kell olvasni őket... Én sem a fejemből szedem ezeket, hanem tudom hol kell utánanézni, ennyi :-).

Végezetül a kérésedre reagálva, szívesen segítek engedélyt kérni a színháztól, megtennéd, hogy összeírod nekem a képeket, amiket a színházzal kapcsoltabna készítettél? (Fájlnevek listája). Átnézem őket és megnézem melyekhez kell még az engedélyük, hogy egyszerre legyen meg az engedélykéés és ne darabokban fedezzük fel, hogy más képekre is kell esetleg. Köszönöm!

Xiǎolóng vigyázz, harap!2011. október 11., 10:39

Szia!

Köszönöm válaszodat, a jogi előírásokkal nem vitatkozom, igyekszem ezeket szem előtt tartani.

Kérésedre közlöm a vitatható képeket. Ezek közül nem egy évek óta fenn van. Ha véletlenül nem járul hozzá közlésükhöz a színház akkor le leszek döbbenve. Ezzel három év több száz órás munkája veszik kárba. Kérdés, hogy ebben az esetben a cikkek gondozását folytatom-e. Egyébként ezeket a cikkeket már nagyon sokan ellenőrizték és nem jeleztek gondokat.

Segítségedet ezúttal is köszönöm. Sajnos ezzel a szerkesztő felülettel nem igazán boldogultam, ezért a képek egymás mellé helyezésétől el kellett tekintenem.


A Katona József Színház főcikkében valamint a következő önálló fejezetekben A budapesti Katona József Színház 2011/2012-es színházi évadja, A budapesti Katona József Színház 2008/2009-es színházi évadja; A budapesti Katona József Színház 2009/2010-es színházi évadja; A budapesti Katona József Színház 2010/2011-es színházi évadja
Fájl:Katona József Színház Gelley Kornél Vajda László.jpg
Manó
A nyitó előadáson,
Gelley Kornél és Vajda László
Fájl:Major Tamás portréja a Katona József színház előcsrnokában.jpg
Major Tamás - Boguslawski
Az imposztorban
2011. szeptember
Új arculattal a "Királyi Vásáron"
A színház portálja 2009. február
Fájl:Katona József Színház Haris köz 2009.jpg
Haris-közi invitáló
Fájl:Katona József Színház Portugál vendégjáték plakátja.jpg
Portugál, a színház legnagyobb szériában játszott darabja
"A három grácia"


Fájl:Budapesti Katona József Színház portál 2011 október 8.jpg
Portál
2011. október
Fájl:Budapest Katona József Színház társulata 2011.jpg
A társulat
Fájl:Katona Józserf Színház Tabló 2008 2009.jpg
A társulat
Fájl:Katona Józserf Színház A hős és a csokoládékatona III.jpg
A hős és a csokoládé katona
Fájl:Katona József Színház portál 2009 szeptember.JPG
A színház portálja
2009. szeptember
Fájl:Katona József Színház Portál 2010 június 7.jpg

2010. június
Fájl:A Katona József Színház portálja 2010 szeptember.jpg
A színház portálja
2010. szeptember
Kispados vita2011. október 11., 11:40

Köszönöm. Kérek erre egy kis időt, mert ez egy nagyobb lélegzetű munka és épp IRL is elég elfoglalt vagyok, de sort kerítek rá.

Xiǎolóng vigyázz, harap!2011. október 11., 12:18