Svédországi Demokraták

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Svédországi Demokraták
Sverigedemokraterna
Adatok
ElnökJimmie Åkesson
FrakcióvezetőHenrik Vinge

Alapítva1988. február 6.
Ifjúsági tagozatSverigedemokratisk ungdom (Svéd Demokratikus Ifjúság)
Tagok száma24 291 (2016)

Ideológiasvéd nacionalizmus[1]
gazdasági nacionalizmus
szociálkonzervativizmus[1]
nemzeti konzervativizmus
jobboldali populizmus
euroszkepticizmus
etnopluralizmus
bevándorlóellenesség[2]
Politikai elhelyezkedésJobboldal és szélsőjobboldal között
Parlamenti jelenlétRiksdag:
73 / 349
Megyei tanácsok:
224 / 1 696
Önkormányzati képviselők:
1 806 / 12 700
Európai pártSzövetség az Európai Közvetlen Demokráciáért
EP-frakcióSzabadság és Közvetlen Demokrácia Európája
[
Weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Svédországi Demokraták
Sverigedemokraterna
témájú médiaállományokat.

Svédországi Demokraták[3], gyakran Svéd Demokraták[4] (svédül: Sverigedemokraterna, rövidítés: SD) egy svédországi nacionalista, szociálkonzervatív párt, amit 1988-ban alapítottak.[5]

Ideológia[szerkesztés]

A párt önmagát nacionalista alapon nyugvó szociálkonzervatív szellemiségűnek írja le. A pártot gyakran szélsőjobboldalinak, bevándorlásellenesnek nevezik.[6][7]

Bevándorlás[szerkesztés]

A párt álláspontja szerint a jelenlegi svéd bevándorlási politika tönkreteszi az országot, elutasítják a multikulturalizmust. A párt szerint a menekültek jelentős része kulturájában nem tud alkalmazkodni a svéd társadalomhoz, amely csak megnehezíti az ország helyzetét.

Egy 2008-as felmérés szerint a svédek 39%-a nyilatkozott úgy, hogy "túl sok külföldi él az országban", egy másik 2007-es felmérésben a svédek 49%-a válaszolta azt, hogy "csökkenteni kell a menedékkérők számát".[8]

Az Aftonbladet napilap felmérése szerint, a párt szavazóinak 14%-a külföldi származású, ez az arány megegyezik Svédország külföldi lakosainak az ország teljes népességében mért arányával.

Idősek és nyugdíj[szerkesztés]

A párt adócsökkentést hajtana végre a nyugdíjasoknak illetve szigorúbb törvényeket hozna az idősekkel szemben elkövetett bűncselekmények visszaszorítása miatt. Ételek minőségének javítása az idősek ellátásában.[9]

Jog[szerkesztés]

A párt életfogytiglani szabadságvesztéssel büntetné a legsúlyosabb bűncselekményeket. Azon külföldi állampolgárok, akik súlyos bűncselekményt követtek el, azokat kitoloncoltatná az országból.

Külpolitika[szerkesztés]

Elutasítják az Európai Gazdasági és Monetáris Uniót, ellenzik Törökország Európai Unióhoz való csatlakozását és újratárgyalnák Svédország uniós tagságát.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Partiledningen vann strid om principprogrammet. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  2. Far-right Sweden Democrats neck-and-neck in poll with 2nd most popular party. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  3. Labanino Rafael: Lesz-e szélsőjobboldali áttörés a svéd választásokon?. Mérce, 2018. szeptember 6. (Hozzáférés: 2022. szeptember 14.)
  4. Kaufmann Balázs: Óriási áttörést ért el a svéd szélsőjobb a vasárnapi választáson (magyar nyelven). 444.hu, 2022. szeptember 12. (Hozzáférés: 2022. szeptember 14.)
  5. Sweden's election: The astonishing rise of the right-wing Sweden Democrats (angol nyelven). Deutsche Welle. (Hozzáférés: 2022. szeptember 14.) „Founded in 1988, the Sweden Democrats unified various elements in Sweden's far-right milieu, including fascists and white power proponents.”
  6. The far right in northern Europe -On the march. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  7. Anti-immigrant party takes first place in Sweden, poll shows. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  8. Folk tycker inte som journalister. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  9. En trygg och värdig ålderdom. [2013. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  10. Socialists win by landslide in Sweden as voters punish governing parties. (Hozzáférés: 2017. október 24.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sweden Democrats című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]