Életfogytiglan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az életfogytig tartó fegyházbüntetés egy büntetőjogi, súlyos bűnért járó ítélet, ami elvileg az elítélt teljes hátralévő életére vonatkozik, ám a gyakorlatban valamekkora időtartam után kegyelemmel lehetővé teszi a szabadulást.

A halálbüntetés nélküli jogrendekben általában a kegyelem lehetősége nélkül életfogytig tartó börtönbüntetés számít a lehetséges legsúlyosabb büntetésnek. Néhány jogrend mindkettőt megszüntette. Néhány országot kivéve kiskorúakat nem lehet életfogytiglanra ítélni. Az életfogytiglan szerepe, valamint tényleges időtartama országonként különböző.

Európa[szerkesztés]

Ausztria[szerkesztés]

Az életfogytiglan elméletben valóban életfogytig tartó büntetést jelent. Gyakorlatilag 15 év után lehetséges a szabadulás, de ehhez szükséges annak bizonyítása, hogy az elítélt nem fog ismét bűnt elkövetni. Ezt egy büntetőjogi tanács dönti el, melynek döntése ellen legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni. Emellett az igazságminiszter indítványára a szövetségi elnök is gyakorolhat kegyelmet. A bűn elkövetésekor 21. életévüket még be nem töltött személyek csak legfeljebb 20 évre ítélhetők.

Magyarország[szerkesztés]

- 1995 előtt

Az életfogytig tartó szabadságvesztés 1996 előtt azt jelentette, hogy 20 év elteltével döntött a bíróság a feltételes szabadlábra helyezésről. A feltételes szabadság 10 évig tartott.

- 1995-99

A bíróság 15 és 25 év között határozta meg a feltételes szabadlábra helyezés legkorábbi időpontját. A feltételes szabadság ideje 10 év.

- 1999-2013

A feltételes szabadlábra helyezés legkorábbi időpontja 20 év, el nem évülő bűncselekmények (pl. emberölés minősített esetei) esetén 30 év. A törvény felső határt nem írt elő, valamint lehetővé tette a feltételes szabadlábra helyezés kizárását is. A feltételes szabadság ideje 10 év.

- 2013-tól

A feltételes szabadlábra helyezés idejét a bíróság 25 és 40 év között határozhatja meg, vagy teljesen kizárhatja. A feltételes szabadság ideje 15 év.


Ha egy életfogytiglanra ítéltet egy még az életfogytiglanra ítélése előtt, vagy a feltételes szabadsága alatt elkövetett bűncselekmény miatt újból szabadságvesztésre ítélnek, ez a határozott idejű szabadságvesztés nem hajtható végre. A bíróság ilyenkor a feltételes szabadságot megszünteti a büntetés időtartamára. Ha a büntetés végrehajtása alatt követi el a bűncselekményt, akkor a szabadlábra helyezés elhalasztása legalább 5, legfeljebb 20 év. Nem bocsátható feltételes szabadságra az az elítélt, akit ismételten életfogytiglanra ítélnek. Nem ítélhető életfogytiglanra olyan személy, aki a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be a 20. évet. Életfogytiglan a következő bűncselekményekért szabható ki: államellenes bűncselekmények, katonai bűncselekmények, háborús bűntettek, apartheid, népirtás, emberrablás, emberölés, kábítószerrel visszaélés, rombolás, hazaárulás minősített esetei.

2012.évi C törvény (Büntető Törvénykönyv)