Ugrás a tartalomhoz

Stúdió 666

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stúdió 666
(Studio 666)
2022-es amerikai film
RendezőB. J. McDonnell
Producer
  • John Ramsey
  • James A. Rota
Műfaj
  • Természetfeletti horror
  • horrorvígjáték
Forgatókönyvíró
  • Jeff Buhler
  • Rebecca Hughes
Főszerepben
ZeneRoy Mayorga
Operatőr
  • Michael Dallatorre
  • Eric Leach
VágóByron Wong
Gyártás
Gyártó
  • Roswell Films
  • Therapy Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő106 perc
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár18 V. kategória (NFT/26254/2022)
Bevétel3 millió dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Stúdió 666 (eredeti cím: Studio 666) 2022-ben bemutatott amerikai horror filmvígjáték, amelyet Jeff Buhler és Rebecca Hughes forgatókönyvéből B. J. McDonnell rendezett, Dave Grohl története alapján, aki a főszerepben a Foo Fighters zenekari társaival, Nate Mendel, Pat Smear, Taylor Hawkins, Chris Shiflett és Rami Jaffee mellett önmaguk kitalált változatát alakítja. Whitney Cummings, Leslie Grossman, Will Forte, Jenna Ortega és Jeff Garlin mellékszereplőként tűnik fel a filmben.

Amerikában 2022. február 15-én, Magyarországon 2022. július 22-én mutatták be a mozikban. Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól.

Cselekmény[szerkesztés]

1993, Encino: a Dream Widow nevű legendás heavy metal együttes dobosát, Skye Willow-t halálra veri énekese, Greg Nole. A férfi más zenekari tagokkal is végez, majd felakasztja magát.

2019-ben a Foo Fighters (Dave Grohl, Taylor Hawkins, Rami Jaffee, Nate Mendel, Chris Shiflett és Pat Smear) a lemezcég illetékeseivel tartott zenekari megbeszélésen a menedzserük, Jeremy Shill nyomására felveszik a következő albumukat. Grohl azonban írói blokkban szenved. Ezért úgy döntenek, egy régi encinoi villában veszik fel a felvételeket, ahol a Dream Widow korábban már megszállt. A csoportot lenyűgözi a villa hangzása, és végül beköltöznek. A stúdióhelyiség berendezése közben a technikai segítőjüket, Krugot áramütés éri. De ettől sem riadnak vissza, különösen Grohl továbbra is kitart a tervek mellett. A zenekar úgy dönt, az albumot neki szenteli. Még a titokzatos szomszédasszony, Samantha sem tudja megakadályozni a zenekart az album felvételében.

Ahogy Grohl a birtokon bolyong, felfedez egy titokzatos pincehelyiséget, amelyben látszólag sátáni és okkult tárgyak vannak. Talál egy régi demókazettát is, amelyen a Dream Widow egy befejezetlen száma szerepel. Grohl megszállottá válik, miközben hallgatja. A Foo Fighters-szel újra és újra elkezdi játszani a dalt, amíg az több mint 20 perces nem lesz. Miközben a ház körül halmozódnak a halálesetek, a banda hallgat Samantha figyelmeztetéseire.

Grohl ugyanis egy démon által megszállt, aki felelős a halálesetekért, és most elkezdi gyilkolni a többi zenekari tagot, amikor a dalban betöltött szerepük véget ér. Végül csak Nate Mendel és Patt Smear maradnak életben, akiknek sikerül kiszabadítaniuk Grohl-t a megszállottságából. Dream Widow szellemei megjelennek, így a démont a pokolba küldik.

Amikor a zenekar tagjai együtt menekülnek el a villából, Jeremy Shill és az épület vezető Barb Weems karjaiba futnak, akik az egészet megrendezték. Mendel, Smear és Barb meghalnak, amikor megpróbálnak elmenekülni a zenekocsival. Grohl lecsap Jeremyre, de az képes meggyőzni őt a Dream Widow számmal szólóalbuma közelgő sikeréről. Egy évvel később Grohl, a Foo Fighter egyetlen túlélője szólókoncertre készül, a szeme körül a megszállottság nyomai láthatók.

Szereplők[szerkesztés]

Foo Fighters[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
énekes-gitáros Dave Grohl Pál András
dobos Taylor Hawkins Bozsó Péter
zongorás Rami Jaffee Zöld Csaba
basszusgitár Nate Mendel Fesztbaum Béla
gitáros Chris Shiflett Fillár István
gitáros Pat Smear Pusztaszeri Kornél

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Samantha Whitney Cummings Pálmai Anna
Darren Sandelbaum Will Forte Tárnok Csaba
Jeremy Shill Jeff Garlin Kerekes József
Barb Weems Leslie Grossman Kis-Kovács Luca
Skye Willow Jenna Ortega Bogdányi Titanilla
Krug Kerry King
gondnok Marti Matulis
önmaga Lionel Richie
stúdiómérnök John Carpenter

A film készítése[szerkesztés]

2021 novemberében jelentették, hogy a Foo Fighters főszereplésével titokban leforgatták a Stúdió 666 című filmet. A film producerei John Ramsey és James A. Rota voltak, a zenekar tagjai pedig vezető producerként is közreműködtek. A Balta 3. rendezője, B. J. McDonell rendezte a filmet, amely Jeff Bulher és Rebecca Hughes forgatókönyve alapján íródott, és Grohl történetén alapszik, amelyet a tizedik albumuk felvételeinek eseményei ihlettek.[1]

A forgatás ugyanabban a házban zajlott, ahol a zenekar a Medicine at Midnight című albumát felvette.[2] A forgatás végéhez közeledve, 2020 elején az Egyesült Államokban kitört COVID-19 járvány miatt leállították a gyártást.[3] A forgatás hónapokkal később Los Angelesben folytatódott, és ez volt az egyik olyan film, amelyet a világjárvány idején forgattak. Hat napot terveztek a forgatás befejezésére, de a biztonságos forgatásra vonatkozó előírások miatt végül három hétig tartott.[4]

Filmzene[szerkesztés]

Grohl egy egész albumnyi heavy metal dalt vett fel a filmben szereplő Dream Widow nevű fiktív zenekar számára.[5][6] A nyolc számból álló album 2022. március 25-én jelent meg.[7][8]

Bemutató[szerkesztés]

A Stúdió 666 2022. február 25-én került a mozikba az Open Road Films forgalmazásában.[9] A film világpremierjét 2022. február 16-án tartották a TCL Chinese Theatre-ben.[10] A RelishMix nevű közösségi médiaelemző cég szerint a marketingkampány 97,9 millió online interakciót eredményezett, ami "a horror műfaji normáknak megfelelő".

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Shanfeld, Ethan: Dave Grohl Talks 'Studio 666' and Recording a Metal Album as Fictional Band Dream Widow (amerikai angol nyelven). Variety , 2022. február 24. [2023. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  2. Fleming, Mike Jr.: Foo Fighters' Dave Grohl Unveils Horror Comedy Movie Studio 666; Open Road Lands WW Rights For February Theatrical Release. Deadline Hollywood , 2021. november 8. [2021. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 8.)
  3. Scarlett, Elizabeth: Dave Grohl on Foo Fighters' Horror Film Studio 666: "There's No Other Band Stupid Enough To Do This!". LouderSound.com , 2021. december 31. [2022. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  4. Lavin, Will: Foo Fighters' Horror Film Studio 666 is "Absolutely Insane" Says Dave Grohl. Nme.com , 2021. december 31. [2022. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  5. DAVE GROHL Has Recorded Entire New Metal Album. BLABBERMOUTH.NET , 2022. február 17. [2022. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 17.)
  6. EP review: Dream Widow – Dream Widow (angol nyelven). Kerrang! , 2022. március 24. [2022. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)
  7. Hear DAVE GROHL's New Metal Album As Fictional Band DREAM WIDOW. BLABBERMOUTH.NET , 2022. március 25. [2024. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 27.)
  8. Gallagher, Alex: Listen to Dave Grohl's new metal album as Dream Widow (brit angol nyelven). NME , 2022. március 25. [2022. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)
  9. Strauss, Matthew: Foo Fighters Announce New Horror Comedy Movie Studio 666. Pitchfork.com , 2021. november 8. [2022. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 8.)
  10. Foo Fighters Kick Out the Jams, and Try to Kick Out the Demons, at 'Studio 666' Hollywood Film Premiere, 2022. február 17. [2022. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 26.)

További információk[szerkesztés]