„Keton” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
nowiki off
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
→‎Jegyzetek: Törlésre váró sablon eltávolítása:, removed: {{Oxigéntartalmú szerves vegyületek}} AWB
 
22. sor: 22. sor:
{{jegyzetek}}
{{jegyzetek}}



{{Oxigéntartalmú szerves vegyületek}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{portál|kémia}}
{{portál|kémia}}

A lap jelenlegi, 2020. november 12., 14:25-kori változata

A ketonok általános szerkezeti képlete
Aceton, a legegyszerűbb keton

A ketonok oxocsoportot (═O) tartalmazó, oxigéntartalmú szerves vegyületek, melyeknél a funkciós csoport egy láncközi vagy gyűrűs C-atomhoz kapcsolódik. Általános képletük: R1–CO–R2. A képletben szereplő R1, R2 láncokat a keton oldalláncainak nevezzük.

Szabályos nevüket a megfelelő szénhidrogénlánc nevének végéhez illesztett -on végződéssel jelöljük. Az -on végződés előtt feltüntetjük annak a szénatomnak a számát, amelyhez az oxocsoport kapcsolódik. Így az aceton (CH3–CO–CH3) szabályos, kémiai nómenklatúra szerinti neve propán-2-on. Egyes ketonok régies neve is használatos.

A ketonok legegyszerűbb képviselője az aceton. Innen a neve is a német Aketone rövidítéséből.[1]

Fizikai tulajdonságok[szerkesztés]

A kisebb- és közepes szénatomszámú ketonok jellegzetes, az éterekéhez hasonló szagú folyadékok. Forráspontjuk az alkoholokénál és a karbonsavakénál alacsonyabb, mivel nem képesek hidrogén-híd kialakítására, viszont a szénhidrogénekénél magasabb, mivel a poláris molekulák dipól-dipól kölcsönhatásba léphetnek egymással. A kis szénatomszámú ketonok jól oldódnak vízben, a szénatomszám növekedésével az oldhatóság egyre csökken, az ötös szénatomszámú ketonok már vízben gyakorlatilag nem oldódnak. Az összes keton jól oldódik alkoholban és éterben.

Kémiai tulajdonságok[szerkesztés]

A ketonok oldalláncai jellegük szerint szubsztitúciós, addíciós, vagy egyéb reakciókban vehetnek részt.

A ketonok az aldehidekkel ellentétben enyhe oxidációs hatásra nem oxidálódnak, így nem adják sem az ezüsttükör-, sem a Fehling-próbát. Megfelelően erős oxidációs hatásra (pl. HNO3) azonban lánchasadás mellett oxidálhatók, ekkor különféle szénatomszámú karbonsavak keletkeznek.

Előállításuk[szerkesztés]

A ketonok előállítása a nekik megfelelő szekunder alkohol oxidációjával történhet. Előállíthatók továbbá a megfelelő karbonsavak kalciumsóinak hevítésével is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fülöp József: Rövid kémiai értelmező és etimológiai szótár. Celldömölk: Pauz–Westermann Könyvkiadó Kft. 1998. 78. o. ISBN 963 8334 96 7