Ezüsttükörpróba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tollens-próba: balra pozitív (ezüsttükör a kémcső falán), jobbra negatív.

Az ezüsttükör-próba vagy Tollens-próba elsősorban arra használható, hogy egy karbonil-vegyületről eldöntsük: aldehid- vagy ketonjellegű-e. Ezüsttükör-próbának azért nevezik, mert pozitív próba esetén a fémezüstté redukálódó ezüst(I)-ionok vékony tükröző felületet képezve rakódnak ki a kémcső falára. Tollens próbának kidolgozója, Bernhard Tollens német vegyész után nevezték el.

Kísérlet formalinnal[szerkesztés]

A formalin a formaldehid 40%-os vizes oldata. Fél kémcsőnyi 0,1 mol/dm³ koncentrációjú ezüst-nitrát-oldatba cseppentsünk annyi 2 mol/dm³ koncentrációjú ammóniaoldatot, amennyitől a kezdetben kiváló sárgásbarna csapadék éppen feloldódik! Az így létrejött oldathoz öntsünk kb. 1 cm³ formalint! A kémcsövet helyezzük 80-90 C° vízfürdőbe! Azt tapasztaljuk, hogy a kémcső falán tükröző ezüstbevonat alakul ki.

Monoszacharid kimutatása ezüsttükör-próbával: Tiszta kémcsőbe öntsünk 4 cm³ (kb.két ujjnyi) ezüst-nitrát oldatot, majd adjunk hozzá annyi ammóniaoldatot, hogy a képződő csapadék éppen feloldódjon. Ezután adjunk az oldathoz kevés szőlőcukor-oldatot, és a folyadékot óvatosan melegítsük fel! A kémcső falán ezüstszínű csapadék fog képződni.