„Andrew Fletcher (zenész)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Nottinghamiek kategória hozzáadva (a HotCattel)
Nincs szerkesztési összefoglaló
24. sor: 24. sor:
}}
}}


'''Andrew Fletcher''' ([[Nottingham]], [[1961]]. [[július 8.]] –) az angol [[Depeche Mode]] [[új hullám (zene)|new wave]]-együttes alapító tagja és szintetizátorosa. Bevallottan nem zenész. A látszólag csendes, de egyedülállóan tehetséges zeneszerző, [[Martin Lee Gore]] legjobb barátja, ezen túl együtt nőtt fel, és a mai napig is tartja a kapcsolatot a szintetizátorzseni [[Vince Clarke]]-kal.
'''Andrew John Fletcher''' ([[Nottingham]], [[1961]]. [[július 8.]] –) az angol [[Depeche Mode]] [[új hullám (zene)|new wave]]-együttes alapító tagja és szintetizátorosa. Bevallottan nem zenész. A látszólag csendes, de egyedülállóan tehetséges zeneszerző, [[Martin Lee Gore]] legjobb barátja, ezen túl együtt nőtt fel, és a mai napig is tartja a kapcsolatot a szintetizátorzseni [[Vince Clarke]]-kal.


A hórihorgas, vörösesszőke Andrew John Fletcher 1961-ben született Nottinghamben, édesapja John, akit a egy hűtőgyártó cég helyezett át az új, basildoni gyárba. Gyermekkorában [[Chelsea FC|Chelsea]]-drukker lett, s máig szép emlékeket őriz magában ezekről az időkről. Zenei pályafutása valószínűleg 8 évesen, a templomi kórusban indult, ott ismerkedett meg Vincent Clarke-kal, hozzájuk csatlakozott később Martin is, a Depeche Mode legelső formációja kezdte bontogatni szárnyait.
A hórihorgas, vörösesszőke Andrew John Fletcher 1961-ben született Nottinghamben, édesapja John, akit a egy hűtőgyártó cég helyezett át az új, basildoni gyárba. Gyermekkorában [[Chelsea FC|Chelsea]]-drukker lett, s máig szép emlékeket őriz magában ezekről az időkről. Zenei pályafutása valószínűleg 8 évesen, a templomi kórusban indult, ott ismerkedett meg Vincent Clarke-kal, hozzájuk csatlakozott később Martin is, a Depeche Mode legelső formációja kezdte bontogatni szárnyait.
47. sor: 47. sor:
* [https://www.myspace.com/depechemode Depeche Mode] at Myspace
* [https://www.myspace.com/depechemode Depeche Mode] at Myspace


{{Depeche Mode}}
{{Depeche Mode}}{{Nemzetközi katalógusok}}{{Portál|könnyűzene|i }}
{{Portál|könnyűzene|i }}
{{csonk-zenész}}
{{csonk-zenész}}



A lap 2019. december 16., 01:04-kori változata

Andrew Fletcher
Életrajzi adatok
Álnév
  • Fletch
  • Andy Fletcher
Született1961július 8. (62 éves)
Nottingham, Anglia
Elhunyt2022. május 26. (60 évesen)[1][2][3]
London[4]
Pályafutás
Műfajok
Kapcsolódó előadó(k)Depeche Mode
Hangszerszintetizátor, basszusgitár, egyszerű ütős, idiofon hangszerek
Tevékenység
KiadókMute Records

Andrew Fletcher weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Fletcher témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Andrew John Fletcher (Nottingham, 1961. július 8. –) az angol Depeche Mode new wave-együttes alapító tagja és szintetizátorosa. Bevallottan nem zenész. A látszólag csendes, de egyedülállóan tehetséges zeneszerző, Martin Lee Gore legjobb barátja, ezen túl együtt nőtt fel, és a mai napig is tartja a kapcsolatot a szintetizátorzseni Vince Clarke-kal.

A hórihorgas, vörösesszőke Andrew John Fletcher 1961-ben született Nottinghamben, édesapja John, akit a egy hűtőgyártó cég helyezett át az új, basildoni gyárba. Gyermekkorában Chelsea-drukker lett, s máig szép emlékeket őriz magában ezekről az időkről. Zenei pályafutása valószínűleg 8 évesen, a templomi kórusban indult, ott ismerkedett meg Vincent Clarke-kal, hozzájuk csatlakozott később Martin is, a Depeche Mode legelső formációja kezdte bontogatni szárnyait. 1979-ben befejezte a Nicholas Comprehensive iskolát, továbbtanulási tervei is lehettek, e helyett azonban egy biztosítási társaság ügynöke lett.

A korabeli Composition of Sound egy próbáján Dave Gahan láthatta őket játszani, Vince-nek tetszett Dave drámaian mély baritonja, így alakult meg a Depeche Mode első felállása.

Sosem gondolták volna, hogy valaha híresek lesznek, pláne hogy azonnal berobbannak a zenei életben. Ezért is volt, hogy 1981-ben, Vince kilépésekor Andy elszigetelődve érezhette magát. A kilépés oka valószínűleg a dalszerzői feladatokon való megosztozás volt Vince és Martin közt. (Ennek ellenére mondják és róják fel kritikaként Fletchernek, hogy még egy dalt sem szerzett soha, mindig olyan akkordokat játszik le, amelyek nem túl bonyolultak, és amelyek jelenléte vagy nemléte egy zeneszám összhangzattana során gyakorlatilag bagatellnek számítanak. Szinte fel sem tűnik a hallgató számára, hogy a színpadon van e vagy sem, révén sem basszusgitáron, sem szintetizátoron nem játszik jól igazán.) A frissen csatlakozott Alan Wilderrel azonban végleg háttérbe szorult, zenei hozzájárulása az együttes életében minimálisra csökkent. Gyakran kritizálták továbbá énekhangja miatt, amely csak maximum torzított vokálként jelenik meg, mint például a Barrel of Gun, Crucified, Condemnation c. számokban. Bár a klipekben sokszor úgy tűnik, mintha énekelne, valójában a mikrofonok sehová nincsenek csatlakoztatva. Innentől kezdve vette át minél inkább a menedzsmenti, marketingügyi feladatokat, révén korábban külön erre a célra szerződtetett dolgozója az együttesnek nem volt.

Alan kilépése óta mondhatni, megnőtt a zenei jelenléte, igaz, valamelyest kényszerből. Ő játszott például a basszusgitáron a Pain that I'm used to c. számban, a Sinner in me-ben, továbbá a Clean c. számban is hallható néhány pengetése. A Depeche Mode forgóajtószerű együttessé vált, szerepet kíván adni olyan még be nem futott zeneszerzőknek, dalszövegíróknak vagy zongoristáknak, mint Christian Eigner vagy Peter Gordeno. Előbbi az együttesnek több számot is írt dobos létére, nagyszerű zenei hallással bír: az ő művének tulajdonítják a komplett Sounds of the Universe albumot. Utóbbi pedig a legendás, burmai származású táncos és koreográfus, idősebb Peter Gordeno fia, aki mint session zenész igyekszik levenni a terhet Andy válláról, és ketten próbálják betölteni azon űrt, melyet Alan Wilder a távozásával az együttesnek okozott.

A 2000-es évektől számolva kedvenc étele, a Toast Hawaii után létrehozta saját kiadóját, ugyanezen névven, amely olyan együtteseket karolt fel, mint a leszbikus erotikával átitatott Client, vagy a Legate X. Mivel nem nagyon adnak magukról életjelet, ezért ez a projekt szünetel. Ezen felül önállóan dj-ként is fel szokott lépni, de megfigyelések szerint közönsége azokra a számokra gerjed a leginkább, melyek a Depeche Mode-tól származnak.

Manapság szóvivőként is feltűnik, ő szokta bejelenteni az együttes új albumainak nyilvánosságra kerülését. Sokan a kohéziós erőt látják benne, amikor például komoly vita keletkezett Dave és Martin között 2004-ben, a Playing the Angel dalszámai megírása körül, ő volt az összetartó kapocs a felek között.

Magánéletét tekintve nős, ír származású felesége van, kit Grainne-nek hívnak, 17 éve élnek együtt, egy fiuk és egy lányuk született.

További információk

  1. https://twitter.com/depechemode/status/1529901182562340864/photo/1
  2. Depeche Mode’s Andrew Fletcher dies aged 60 (angol nyelven)
  3. Andy Fletcher, keyboard player with Depeche Mode – obituary (angol nyelven), 2022. május 28.
  4. 1069608238