Martin Gore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Martin Lee Gore szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Martin Lee Gore
Martin Gore - Depeche Mode.jpg
Életrajzi adatok
Született 1961. július 23. (59 éves)
Basildon, Essex, Anglia
Pályafutás
Műfajok
Hangszer
Hang tenor
Tevékenység zeneszerző, szövegíró, előadóművész
Kiadók Mute Records
IPI-névazonosító 00051559677

Martin Lee Gore weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Martin Lee Gore témájú médiaállományokat.

Martin Lee Gore (Basildon, Essex, Anglia, 1961. július 23.) zeneszerző, szövegíró, előadóművész; a Depeche Mode alapító tagja 1980-tól. Miután Vince Clarke 1981-ben Speak & Spell debütáló albumuk után elhagyta a csapatot, Gore lett a Depeche Mode fő dalszerzője.

Dalszerzői tevékenység[szerkesztés]

Gore emellett énekesként is kiveszi a részét a csapat munkájából, elsősorban a Depeche Mode lágyabb (szerelmes) balladáival, lágyabb tenor hangja kitűnő kontrasztot kínál David Gahan drámai baritonjához. 1980-ban, Martin megismerkedett Andrew Fletcherrel a Van Gogh Clubban, majd csatlakozott Vince Clarke és Andy csapatához a Composition of Sound-hoz. Hamarosan a csapat énekesként felvette David Gahant, aki a próba meghallgatáson David Bowie "Heroes" c. számával aratott nagy sikert. Gahannak köszönhető a "Depeche Mode" elnevezés is, amelyet egy francia divatmagazin címéből kölcsönzött.

A Depeche Mode első albumáért (Speak & Spell) elsősorban Vince Clarke volt felelős. Gore mindössze két számmal járult hozzá az album sikeréhez, az instrumentális "Big Muff" és a "Tora! Tora! Tora!" c. számokkal. Amikor Vince Clarke bejelentette távozását a Depeche Mode-tól 1981-ben, Martin vette át a szövegírói és zeneszerzői feladatokat a csapatban, hiszen már 12 éves kora óta szerzett dalokat.

A Depeche Mode második albumára, az A Broken Frame-re írt dalok rendkívüli mértékben különböztek mind szövegükben, mind hangzásukban Vince Clarke Speak & Spell-en megismert stílusától. A legjellemzőbb témák ezt követően a viszonzatlan szerelem és naivitás, valamint a politikától egészen a vallásig mindenféle megütközést keltő kérdéskör. Miután Alan Wilder véglegesen csatlakozott a csapathoz 1983-ban, egyre meghatározóbb szerephez ő jutott a dalok végső hangzásával kapcsolatban, az 1993-as Depeche Mode albummal bezárólag.

1989-től számítható Martin Gore szólókarrierje. Az ekkor megjelent Counterfeit e.p., majd ennek folytatásaként 2003-ban a Counterfeit² a Gore által kedvelt nagy elődök feldolgozásait tartalmazza jellegzetesen Martin Gore-os hangzással. Az utóbbi albumhoz klubkoncert-turné is kapcsolódott. A két nagylemez (és az erről kimásolt három kislemez) mellett több további feldolgozást és remixet is jegyez Gore, melyek közül a "Coming back to you" Leonard Cohen-feldolgozás emelhető ki.

Martin Gore nemzetközi dalszerzői tevékenységéért 1999-ben elnyerte a legrangosabb brit dalszerzői kitüntetést, az Ivor Novello díjat.[1]

Magánélet[szerkesztés]

1994. augusztus 27-én Martin elvette Suzanne Boisvert fehérnemű divattervezőt. A házasságból két lánya és egy fia született: Viva Lee Gore (1991. június 6.) és Ava Lee Gore (1995. július), valamint Calo Leon Gore (2002. július 27.). A család sokáig Santa Barbarán, Kaliforniában élt, csak néhány sarokra attól a stúdiótól, ahol a Depeche Mode új albumát is rögzítették. 2006 januárjában Martin és Suzanne elvált egymástól. 2005-ös dala, a Playing the Angel albumon található "Precious" a válás okozta trauma eredményeként született, amit a volt nejével élő három gyermekének írt.

Szóló diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

 1. Counterfeit e.p. (Mute STUMM 67, 1989)
 2. Counterfeit² (Mute STUMM 214, 2003)

Kislemezek[szerkesztés]

 1. Compulsion (1989)
 2. Stardust (2003)
 3. Loverman EP (2003)

Feldolgozások és közreműködések[szerkesztés]

 • 1995 Gore Leonard Cohen "Coming Back To You" c. számának feldolgozásával szerepel a szerző tiszteletére kiadott Tower of Song c. lemezen.
 • 2004 Gore a Client együttes "Overdrive" c. számában vokálozik.
 • 2006 Gwen Stefani The Sweet Escape c. albumának "Wonderful Life" c. dalában gitározik.
 • 2007 A Onetwo együttes "Cloud Nine" c. számának dalszerzőjeként és gitárosaként működik közre.
 • 2007 Nitzer Ebb "Once You Say" dalának hátterében vokálozik Gore.
 • 2009 A francia Nouvelle Vague együttes 3 c. feldolgozásalbumának nyitószáma a "Master and Servant" a Depeche Mode-tól, háttérénekesként az eredeti dalszerző, Gore is közreműködik (az énekesnő Melanie Pain).[2]

Remixek[szerkesztés]

 • 1994 Spirit Feel – "Rejoice" (Mystic Span Mix)
 • 1995 Garbage – "Queer" (The Most Beautiful Woman in Town Mix)
 • 1999 ON – "Soluble Words" (Sublingual Remix)
 • 2003 Señor Coconut And His Orchestra – "Smooth Operator" (In-Disguise Remix)

Martin által énekelt Depeche Mode számok[szerkesztés]

A Depeche Mode énekese David Gahan, azonban alkalmanként Martin is elénekel néhány számot. A következő lista a időrendben tartalmazza a Martin által énekelt számokat.

Duett A következő számokat Martin és Dave együtt adják elő. Egyes számoknál mindketten egyszerre énekelnek (például "Behind the Wheel"), míg másoknál Dave énekli a versszakokat, míg Martin a refrént (például "Everything Counts"). A felsorolt számok listája a Wikipedia szerkesztésében részt vevő rajongók véleménye alapján készült. A csapat részéről hivatalosan nem duettként vannak nyilvántartva.

 • Shouldn't Have Done That [A Broken Frame]
 • Everything Counts [Construction Time Again]
 • Something to Do [Some Great Reward]
 • People Are People [Some Great Reward]
 • Shake the Disease [The Singles 81-85]
 • Here is the House [Black Celebration]
 • Behind the Wheel [Music for the Masses]
 • Pleasure, Little Treasure [Music for the Masses]
 • Waiting for the Night [Violator]
 • Insight [Ultra]
 • The Sinner In Me [Playing the Angel]
 • Nothing's Impossible [Playing the Angel]
 • Newborn [Playing the Angel]
 • Oh Well [Sounds Of The Universe]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.nme.com/video/id/cJIjmzKK0eQ/search/Ivor+Novello[halott link] Videó: Martin Gore átveszi az Ivor Novello díjat
 2. A Nouvelle Vagues együttes honlapja. [2013. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 18.)