„Starlink (műholdprojekt)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Malo95 (vitalap | szerkesztései)
Logo
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
aNincs szerkesztési összefoglaló
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
1. sor: 1. sor:
{{építés alatt}}
{{építés alatt}}
[[Fájl:Starlink Logo.svg|jobbra|Logo|bélyegkép]]
[[Fájl:Starlink Logo.svg|jobbra|250px|Logo|bélyegkép]]
A '''Starlink műhold projekt''' vagy műhold konstelláció, nem Föld felszíni infrastruktúra, a [[SpaceX]] űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el.
A '''Starlink műhold projekt''' vagy műhold konstelláció, nem Föld felszíni infrastruktúra, a [[SpaceX]] űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el.

A lap 2019. szeptember 3., 22:54-kori változata

Logo

A Starlink műhold projekt vagy műhold konstelláció, nem Föld felszíni infrastruktúra, a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el.

A Starlink Misszió Falcon 9 rakománya 2019. május 24-én 60 darab műhold volt.

Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás kb. 4 milliárd ember számára valósulhat meg, olyanoknak, akiknek eddig erre nem volt technikai lehetőségük. Amennyiben elég nagy sávszélességet tudnak a projektben biztosítani, a projekt versenyképes lehet a földi internetszolgáltatókkal szemben is.

Története

Űripari szakértők szerint, a globális internet lefedettséget megcélzó projektek versenye 2019-ben fog igazán kiteljesedni. Egy korai elképzelés szerint a 2012-ben alakult OneWeb - akkor még WorldVu - terveiben 648 vagy még ennél is több műhold Föld körüli pályára állítása szerepelt.[1]

Farooq Khan a Samsung Researcher Amerika elnöke a Starlink műholdas konstelláció alapgondolatát már 2015-ben Mobile Internet from the Heavens - Mobilinternet az égből című cikkében felvázolta. Elképzelése szerint egy kb. 4600 darabból álló konstellációval, amely alacsony Föld körüli pályán kering, terabájt/sec adatátviteli sebesség érhető el. Amennyiben 5 milliárd felhasználóval és felhasználó/hó/200 gigabájt adatforgalommal számolunk, akkor 1 zetabájt vagyis 1 milliárd terabájt adatforgalmat generálhatunk. A növekvő internetfelhasználást tekintve pedig teljesen reális lehet ez a szám így érdemes mikroműholdas hálózatot kiépíteni.

2016 novemberében Elon Musk a SpaceX vállalat tulajdonosa globális internetszolgáltatásra kért engedélyt az amerikai kormánytól abból a célból, hogy űralapú internetszolgáltatást valósítson meg közel 5 év alatt.[2][3]

Mélyen a geostacionárius pálya[4] alatt, a Föld felszíne felett 550 kilométeres magasságban - korábban ez a magasság 1150 km volt, - helyezkedik el a 4425 műhold, amely az első műholdcsomag lesz majd, az egyenlítői síkhoz képest 53°-os hajlásszöggel, 24 különböző pályasíkon - hozzávetőlegesen az ISS 405 km magasságban kering a Föld felett.[5] (A pályamagasság megváltoztatásának oka az űrszemétveszély csökkentése volt.) 2019. május 24-én ennek az első csomagnak az első 60 db műholdját vitte fel a SpaceX Falcon 9 rakétájának sikeres missziója.[6]

2019 áprilisában az Amazon is beszállt az űrversenybe. A Kuiper projekt[7] névre keresztelt progam során 3236 darab műholdat vinnének fel különböző magasságokba.[8]

Jegyzetek

  1. Űrvilág.hu - OneWeb: az első hat a több százból. www.urvilag.hu. (Hozzáférés: 2019. június 11.)
  2. A SpaceX kérelme az űralapú internetszolgáltatáshoz
  3. A SpaceX 1 millió földi műholdas állomást épít majd a Starlink projekt részeként (magyar nyelven). Mindent a technológiáról, 2019. február 11. (Hozzáférés: 2019. május 25.)
  4. Csúcsforgalom a geostacionárius pályán
  5. ISS (Nemzetközi Űrállomás) - Pályaadatok. www.heavens-above.com. (Hozzáférés: 2019. május 25.)
  6. Űrvilág.hu - 60 Starlink hold: az első nagy lépés. www.urvilag.hu. (Hozzáférés: 2019. május 25.)
  7. Sheetz, Michael: This new business from Amazon represents a '$100 billion opportunity,' Morgan Stanley says (angol nyelven). CNBC, 2019. július 15. (Hozzáférés: 2019. július 17.)
  8. Az Amazon is teleszórja műholdakkal az eget (magyar nyelven). Bitport. (Hozzáférés: 2019. július 17.)

Források

További információk