„Tisza Cipő Zrt.” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
linkelés
6. sor: 6. sor:
| típus = Zrt.
| típus = Zrt.
| alapítás = [[1942]] (Cikta Rt.)<br />[[1949]] (Tisza Cipőgyár N.V.)
| alapítás = [[1942]] (Cikta Rt.)<br />[[1949]] (Tisza Cipőgyár N.V.)
| székhely = Martfű
| székhely = [[Martfű]]
| vezetők =
| vezetők =
| iparág =
| iparág =

A lap 2018. október 17., 22:45-kori változata

Tisza Cipő Zrt.
TípusZrt.
Alapítva1942 (Cikta Rt.)
1949 (Tisza Cipőgyár N.V.)
SzékhelyMartfű
Termékeksportcipők, utcai cipők, munkacipők

Magyar cégjegyzékszám16-10-001335
A Tisza Cipő Zrt. weboldala
SablonWikidataSegítség

A Tisza Magyarország egyik legismertebb cipő- és kelmemárkája. Napjainkra a Tisza az old school-vonalat képviselő, meghatározó szereplővé nőtte ki magát. A gyár termékei nemcsak a magyar vásárlók körében népszerűek, hanem külföldön is.

Története

Thomas Bata az 1930-as években kívánt cipőgyárat létesíteni valahol Magyarországon. A helyszínt illetően a választása Martfűre esett, ahol a vízi, közúti és vasúti csomópont található. A gyár területét 1939-ben vásárolta meg. A vállalat elődje Cikta Rt. néven kezdte a termelést 1942-ben. A második világháború éveiben sok változás történt a vezetésben, melyek a termelést nem befolyásolták. A háborút követően a gyárnak nagy veszteségei voltak, gumitalpú cipők helyett fatalpú cipőket gyártottak. 1949 augusztusában az államosított Cikta Rt.-t Tisza Cipőgyár Nemzeti Vállalatra nevezték át.[1]

Az 1950-60-as években a gyár főleg a magyarországi kereslet kielégítésére termelt, export csak a szocialista országokba történt. Nagy mennyiségben gyártottak bakancsokat a Honvédelmi és a Belügyminisztériumnak, illetve a Munkásőrségnek. 1970 decemberében a Tisza Cipőgyár beadta új logójának engedélyezési kérelmét, melyet 1971 első hónapjaiban hagytak jóvá.[forrás?]

Ezt követően kezdődött meg a gyártása, mely sok fiatal kedvenc cipőjévé vált. A Tisza Cipőgyár sportcipő vonala meghozta a hozzá fűzött reményeket. 1971 májusától a németországi Adidas is a Tisza Cipőgyárral állíttatta elő a La Paz modellnévre hallgató futballcipőit.

Az 1970-es évek elején több új modell jelenik meg, ezek közül több a mai „old school” stílusú cipők elődje volt. A gyár legrégebbi termékei a gumitalpú – vulkanizált eljárással készült – tornacipők voltak, melyeket számos színben szállítottak az üzletekbe. A tornacipők választéka jelentősen bővült, a hagyományos félcipők mellett megjelentek a magas szárú cipők is. Készítettek még különleges, bizonyos sportágakhoz szükséges vászon illetve bőrcipőket is.

Az 1970-es években a Tisza Cipőgyár volt Magyarország legnagyobb cipőgyára.[forrás?] A gyártás része volt a gumitalpak előállítása is, melyeket több gyárnak is beszállítottak. Évente mintegy 10 200 000 pár lábbelit állítottak elő, melyből mintegy 3 000 000 pár torna- és sportcipő volt. A minőség tanúsítására 1974 júliusában „Kiváló áru” minősítést kapott. Az 1976-os Budapesti Nemzetközi Vásáron a Tisza Cipőgyár szabadidőcipői vásári nagydíjban részesültek.

1976-tól kezdve egy több éves szerződés keretében szállít sportcipőket az Adidas részére, és az Egyesült Királyságban is megjelentek a gyár termékei. Megállapodás született az első amerikai cipőexportra is. Évi kétmillió pár cipőt szállítottak a szocialista országok piacaira is.

A rendszerváltás után a cipőimport igencsak megerősödött, és a gyárnak új versenytársai jelentek meg a piacon. A tornacipők gyártása a 90-es évek közepéig folytatódott, ekkor állt át a gyár az utcai lábbelik előállítására.

2003 nyarán jelentek meg ismét a Tisza sportcipők, és a régi, megszokott modellek mellett sok új modell is megjelent.

A Tisza napjainkban

A Tisza cipőgyár példátlan módon kivonult a hagyományos cipőboltokból, és termékeit csak saját szaküzleteiben forgalmazza. 2018-ban országszerte hat üzletet[2] tartottak fenn (szemben a 2007-es kilenccel), kettőt a fővárosban, egyet-egyet Győrben Pécsett, Szegeden és Siófokon. A Tisza a 20062007-es szezonban ünnepelte 35 éves jubileumát, és ennek tiszteletére készítette el a Klasszik modellt, az akkor kapható másik kilenc modell (Camping, Comfort, Comfort De Lux, Compakt, Dorko, Mamusz, Tennis, Tengo) mellé.

A Tisza gyár ruházati termékekkel és kiegészítőkkel is megjelent a piacon. Ruházati termékei elsősorban retró ruhákból állnak. Kiegészítőkkel főleg zoknik, sapkák, sálak és táskák formájában jelentkeztek, melyekre a visszafogott elegancia és a rangos márkajelzés a jellemző.

2014-ben létrejön a Tisza almárkája a Tisza Budapest.[forrás?]

Források, jegyzetek

Külső hivatkozások