„Dudley Moore” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Élete: helyesírás, stilisztika
39. sor: 39. sor:


== Élete ==
== Élete ==
Moore az [[Oxfordi Egyetemen]] végzett ahol egy zenei ösztöndíjat kapott. A Magdalen Főiskolához tartozott. A komikus tehetsége itt mutatkozott meg az egyetem különböző színjátszó csoportjaiban. Duót alakítottak [[Peter Cook (komikus)|Peter Cook]] komikussal, és közösen sok sikeres fellépésük volt úgy színpadon, mind a televízióban.
Az [[Oxfordi Egyetemen]] végzett ahol zenei ösztöndíjat kapott. A Magdalen Főiskolához tartozott. Komikus tehetsége itt mutatkozott meg az egyetem különböző színjátszó csoportjaiban. Duót alakítottak [[Peter Cook (komikus)|Peter Cook]] komikussal, és közösen sok sikeres fellépésük volt úgy színpadon, mind a televízióban.


Az 1960-as évektől több filmszerepe volt. Felfigyeltek rá [[Hollywood]]ban, és akkor áttelepedett [[Los Angeles]]be. Életének nagy részében a [[Marina del Rey]]-i tengerparti villájában élt. Résztulajdonosa volt a sikeres "72 Market Street" étteremnek a szomszédos Venice negyedben. Az éttermet [[Liza Minnelli]] színésznővel és [[Tony Bill]] rendező és producerrel alapította. Moore gyakran zongorázott az étterem vendégeinek.
Az 1960-as évektől több filmszerepe volt. Felfigyeltek rá [[Hollywood]]ban, és akkor áttelepedett [[Los Angeles]]be. Életének nagy részében a [[Marina del Rey]]-i tengerparti villájában élt. Résztulajdonosa volt a sikeres "72 Market Street" étteremnek a szomszédos Venice negyedben. Az éttermet [[Liza Minnelli]] színésznővel és [[Tony Bill]] rendező és producerrel alapította. Moore gyakran zongorázott az étterem vendégeinek.


Moore legsikeresebb szerepei az [[Óvakodj a törpétől]] [[Goldie Hawn]]-nal, a [[Bombanő]] [[Julie Andrews]] és [[Bo Derek]] mellett, valamint az "[[Arthur ]]" című filmekben volt.
Legsikeresebb szerepei az ''[[Óvakodj a törpétől]]'' [[Goldie Hawn]]-nal, a ''[[Bombanő]]'' [[Julie Andrews]] és [[Bo Derek]] mellett, valamint az "''[[Arthur ]]''" című filmekben volt.


A zene mindig életének egy része volt és számos zongoradarabot komponált. A filmekben gyakran játszott zongorán.
A zene mindig életének fontos része volt és számos zongoradarabot komponált. Filmekben is gyakran játszott zongorán.


Az utolsó éveiben Moore súlyos ideg- és izomfájdalmakban ([[Progressiv supranuclearis bénulás]]) szenvedett és 2002-ben New Jersey-ben egy ápolási otthonban halt meg.
Utolsó éveiben súlyos ideg- és izomfájdalmakban ([[Progressiv supranuclearis bénulás]]) szenvedett és 2002-ben New Jerseyben egy ápolási otthonban halt meg.


Moore négyszer volt házas, először [[Suzy Kendall]]-al 1968 és 1972 között, második alkalommal [[Tuesday Weld]]-del 1975 és 1980 között s ebből a házasságából született Patrick fia 1976-ban. Harmadik alkalommal Brogan Lane-nel [[1988]] kötött házasságot amelyik 1991 decemberéig tartott és negyedszer, utolsó alkalommal Nicole Rothschild-del 1994 április 16-án.
Négyszer volt házas, először [[Suzy Kendall]]-al 1968 és 1972 között, második alkalommal [[Tuesday Weld]]del 1975 és 1980 között és ebből a házasságából született Patrick fia 1976-ban. Harmadik alkalommal Brogan Lane-nel 1988 kötött házasságot amely 1991 decemberéig tartott. Negyedszer, Nicole Rothschildet vette el 1994. április 16-án.


==Filmográfia (válogatás)==
==Filmográfia (válogatás)==

A lap 2018. augusztus 18., 05:36-kori változata

Dudley Moore
Dudley Moore az Emmy-gálán, 1991
Dudley Moore az Emmy-gálán, 1991
Életrajzi adatok
Született1935. április 19.[1][2][3][4][5]
Hammersmith
Elhunyt2002. március 27. (66 évesen)[1][2][3][4][5]
Plainfield[6]
SírhelyHillside Cemetery
Házastársa
  • Suzy Kendall (1968. június 15. – 1972. szeptember)
  • Tuesday Weld (1975. szeptember 20. – 1980. július 18.)
  • Brogan Lane (1988–1991)
  • Nicole Rothschild (1994–1998)
IskoláiMagdalen College
További díjak

Dudley Moore IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Dudley Moore témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Stuart John "Dudley" Moore CBE, (Dagenham, Nagy-London, 1935. április 19.Plainfield, New Jersey, 2002. március 27.) brit komikus, filmszínész, zongorista és zeneszerző.

Élete

Az Oxfordi Egyetemen végzett ahol zenei ösztöndíjat kapott. A Magdalen Főiskolához tartozott. Komikus tehetsége itt mutatkozott meg az egyetem különböző színjátszó csoportjaiban. Duót alakítottak Peter Cook komikussal, és közösen sok sikeres fellépésük volt úgy színpadon, mind a televízióban.

Az 1960-as évektől több filmszerepe volt. Felfigyeltek rá Hollywoodban, és akkor áttelepedett Los Angelesbe. Életének nagy részében a Marina del Rey-i tengerparti villájában élt. Résztulajdonosa volt a sikeres "72 Market Street" étteremnek a szomszédos Venice negyedben. Az éttermet Liza Minnelli színésznővel és Tony Bill rendező és producerrel alapította. Moore gyakran zongorázott az étterem vendégeinek.

Legsikeresebb szerepei az Óvakodj a törpétől Goldie Hawn-nal, a Bombanő Julie Andrews és Bo Derek mellett, valamint az "Arthur " című filmekben volt.

A zene mindig életének fontos része volt és számos zongoradarabot komponált. Filmekben is gyakran játszott zongorán.

Utolsó éveiben súlyos ideg- és izomfájdalmakban (Progressiv supranuclearis bénulás) szenvedett és 2002-ben New Jerseyben egy ápolási otthonban halt meg.

Négyszer volt házas, először Suzy Kendall-al 1968 és 1972 között, második alkalommal Tuesday Welddel 1975 és 1980 között és ebből a házasságából született Patrick fia 1976-ban. Harmadik alkalommal Brogan Lane-nel 1988 kötött házasságot amely 1991 decemberéig tartott. Negyedszer, Nicole Rothschildet vette el 1994. április 16-án.

Filmográfia (válogatás)

Külső hivatkozás

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dudley Moore című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. http://www.movieactors.com/actors/dudleymoore.htm