„Twitter” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Encsimanóka (vitalap | szerkesztései)
Encsimanóka (vitalap | szerkesztései)
24. sor: 24. sor:
Jelenleg a legtöbb követővel [[Justin Bieber]] kanadai énekes rendelkezik, 36,775,711 követővel (2013.03.30-án).
Jelenleg a legtöbb követővel [[Justin Bieber]] kanadai énekes rendelkezik, 36,775,711 követővel (2013.03.30-án).


Előtte [[Lady Gaga]], a többszörös [[Grammy-díj]]as amerikai énekesnő, dalszerző, táncos, üzletasszony, producer, a jelenkori popzene egyik legjelentősebb alakja volt a Twitter Királynője, de Bieber 2013 elején megelőzte. Gagának jelenleg 35,590,504 követője van (2013.03.30.-án, így elképzelhető, hogy a szoros versenyből hamarosan a Lady jön ki győztesként.
Előtte [[Lady Gaga]], a többszörös [[Grammy-díj]]as amerikai énekesnő, dalszerző, táncos, üzletasszony, producer, a jelenkori popzene egyik legjelentősebb alakja volt a Twitter Királynője, de Bieber 2013 elején megelőzte. Gagának jelenleg 35,590,504 követője van (2013.03.30.-án), így elképzelhető, hogy a szoros versenyből hamarosan a Lady jön ki győztesként.


== Történet ==
== Történet ==

A lap 2013. március 30., 13:44-kori változata

Twitter
Vállalkozás típusa
  • közösségi hálózat
  • mikroblogolás
  • user-generated content platform
  • online közösség
Oldal típusa
  • közösségi hálózat
  • mikroblogolás
  • user-generated content platform
  • online közösség
Elérhető nyelv(ek)több nyelv
Alapítva2006. július 13.
SzékhelySan Francisco
Származási országAmerikai Egyesült Államok
TulajdonosX Corp.
AlapítóObvious, LLC[1]
URLtwitter.com
Kereskedelmi?igen
Regisztrációszükséges
SzolgáltatóTwitter, Inc.
FejlesztőX Corp.
Hivatalos blog
Alexa-helyezés
  • 38 (2021. július 25.)
  • 37 (2021. január 19.)
  • 42 (2020. április 16.)
  • 13 (2017. november 20.)
  • 12 (2017. november 7.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Twitter témájú médiaállományokat.

A Twitter ismeretségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás, mely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy rövid bejegyzéseket vagy egymásnak szánt üzeneteket írjanak (formázatlan szövegként, maximum 140 karakter hosszúságban) SMS-ben, a Twitter honlapján, azonnali üzenetküldő alkalmazásokon, illetve egyéb, a Twitter API-t használó programokon (például Tritterrific) vagy webes szolgáltatásokon (például Netvibes) keresztül. A Twitter rendszerét 2006 októberében a San Franciscói Obvious Corp. hozta létre.

A friss bejegyzések a felhasználó profilján jelennek meg, de azonnal láthatók az olyan felhasználók által is, akik feliratkoztak az adott felhasználó frissítéseire. A küldő meghatározhatja, hogy csak azok lássák a bejegyzéseit, akik a baráti köréhez tartoznak, vagy (alapbeállításként) mindenki. A Twitter ingyenes, de ha valaki SMS-eken keresztül kommunikál a rendszerrel, akkor a mobilszolgáltatónak az SMS-küldés díját meg kell fizetnie.


Érdekességek

Jelenleg a legtöbb követővel Justin Bieber kanadai énekes rendelkezik, 36,775,711 követővel (2013.03.30-án).

Előtte Lady Gaga, a többszörös Grammy-díjas amerikai énekesnő, dalszerző, táncos, üzletasszony, producer, a jelenkori popzene egyik legjelentősebb alakja volt a Twitter Királynője, de Bieber 2013 elején megelőzte. Gagának jelenleg 35,590,504 követője van (2013.03.30.-án), így elképzelhető, hogy a szoros versenyből hamarosan a Lady jön ki győztesként.

Történet

A Twitter kutatási és fejlesztési projektként indult az Odeonál, amelyet Noah Glass és Jack Dorsey alapított, majd 2006 márciusában debütált. A Twitter csapata nyerte meg a 2007-es South by Southwest (SXSW) [2] Web díját, blog kategóriában.[3] A díj átvételekor a következő játékos köszönő beszédet mondták: „We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!” („Meg szeretnénk köszönni 140 vagy kevesebb karakterben. És meg is tettük!” - Utalva az elküldhető legnagyobb üzenet hosszára)

A Twittert számos kihívás elé állította a folyamatosan növekvő felhasználói bázisuk. A Wall Street Journal azt írta a közösségi szolgáltatásról, hogy a korai felhasználókban vegyes érzéseket keltettek. A rendszer hívei szerint ez egy jó mód, hogy kapcsolatban maradjanak az elfoglalt barátaikkal. Néhányan viszont túl tolakodónak kezdték érezni, mikor minden második órában az üzenetekkel foglalkoztak, megnőtt a telefonszámlájuk, és úgy kellett szólni az ismerőseiknek, hogy felesleges közzé tenni, hogy mit ettek vacsorára.[4]

Híres Twitter-felhasználók például az amerikai volt elnök-esélyes John Edwards és az USA új elnöke Barack Obama, a Csillagkapu: Atlantisz színésze, David Hewlett, a podtech.net bloggere, Robert Scoble, az Xbox blogger Larry Hryb, a podcast terjesztő Leo Laporte és Veronica Belmont. (2007. április 4-én Laporte átpártolt a Twittertől a konkurens Jaikuhoz, a saját, TWiT márkajelzésének problémái miatt.[5])

A Twitter első biztonsági rését 2007. április 7-én jelentette be Nitesg Dhanjani. A probléma oka az volt, hogy a Twitter az SMS-t küldő telefonszám által azonosította a felhasználót. Nitesh, a fakemytext.com-ot használta a küldő meghamisítására, így a Twitter az áldozat profiljára írta a bejegyzést. Ez a rés csak akkor használható, ha az áldozat telefonszáma ismert volt.[6] Pár héten belül a Twitter bevezetett egy opcionális PIN kódot, amit a felhasználó határozhat meg, hogy biztosan azonosíthassák az SMS-üzenetek eredetét.

A Twitter hihetetlen népszerűsége annak is köszönhető, hogy a fejlesztők idejében elérhetővé tették a Twitter API-ját. Így rengeteg új fejlesztés és mash-up jelent meg a felhasználók igényeinek megfelelően.[7] Ilyen például a magyar felhasználókra, illetve magyarul írókra szűrő, bár mára már megszűnt Turulcsirip, vagy a magyar trendeket is megjelenítő Yamm.

Lásd még

Jegyzetek

  1. "Incorporating Twitter" March 18th, 2007 Twitter Official Blog, retrieved May 29th, 2007
  2. South by Southwest
  3. "We Won!" March 14th, 2007 Twitter Official Blog
  4. "Friends Swap Twitters, and Frustration – New Real-Time Messaging Services Overwhelm Some Users With Mundane Updates From Friends" March 16th, 2007 Wall Street Journal
  5. "Goodbye Twitter. Hello Jaiku." April 6, 2007, LOL: The Life of Leo
  6. Twitter and Jott Vulnerable to SMS and Caller ID Spoofing April 7, 2007: Nitesh Dhanjani Blog Entry
  7. Ki se mondom miről szól ez a post Webisztán-bejegyzés, 2007. március 18.

További információk