„Civilization IV” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 31 interwiki link migrálva a Wikidata d:q2377 adatába
71. sor: 71. sor:


* pontszám győzelmet arat az a civilizáció, aki a legtöbb ponttal rendelkezik, mikor a játék eléri az előre meghatározott körszámot (Ez a játék kezdetekor meghatározott sebesség függvényében 330 és 1500 kör közt változik) avagy időben kifejezve időszámításunk szerint 2050-et
* pontszám győzelmet arat az a civilizáció, aki a legtöbb ponttal rendelkezik, mikor a játék eléri az előre meghatározott körszámot (Ez a játék kezdetekor meghatározott sebesség függvényében 330 és 1500 kör közt változik) avagy időben kifejezve időszámításunk szerint 2050-et
* diplomáciai győzelem (Diplomatic Victory), melyet az [[ENSZ]] vezetőjeként az [[ENSZ]]-ben lehet megszavaztatni.
* diplomáciai győzelem (Diplomatic Victory), melyet az ENSZ vezetőjeként az [[Egyesült Nemzetek Szervezete|ENSZ]]-ben lehet megszavaztatni.
* kulturális győzelem (Cultural victory). Ennél három olyan várost kell birtokolni, melynek kulturális pontszáma eléri a "Legendary" szintet (normál játéksebesség esetén 50 000 kulturális pont; "epic" sebesség esetén 75 000 kulturális pont szükséges)
* kulturális győzelem (Cultural victory). Ennél három olyan várost kell birtokolni, melynek kulturális pontszáma eléri a "Legendary" szintet (normál játéksebesség esetén 50 000 kulturális pont; "epic" sebesség esetén 75 000 kulturális pont szükséges)
* dominancia győzelem (Domination victory), ehhez a világ területének és népességének több mint 65 százalékát birtokolni kell.
* dominancia győzelem (Domination victory), ehhez a világ területének és népességének több mint 65 százalékát birtokolni kell.

A lap 2013. március 23., 22:43-kori változata

Sid Meier's Civilization IV
FejlesztőFiraxis Games
Kiadó2K Games & Aspyr
RendezőSid Meier
Tervező
ProgramozóSoren Johnson
ZeneszerzőJeff Briggs
SorozatCivilization
MotorGamebryo
Platformok
Kiadási dátum2005
Legfrissebb kiadás
Stabil1.74
MűfajKörökre osztott stratégia
Játékmódok
KorhatárESRB: E10+
OFLC: PG
PEGI: 12+
Adathordozó2 CD, 1 DVD, letöltés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Minimum:
1,2 GHz-es processzor,
256 MB RAM,
64 MB-os videokártya,
hangkártya,
1,7 GB szabad lemezterület,
DVD-rom meghajtó
Ajánlott:
2 GHz-es processzor,
512 MB RAM,
128 MB-os videokártya pixel shader 2.0-s támogatással (ATI Radeon 9500 vagy jobb),
1,7 GB szabad lemezterület
A Sid Meier's Civilization IV weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sid Meier's Civilization IV témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sid Meier's Civilization IV (röviden Civilization IV vagy Civ4) egy 2005-ben megjelent körökre osztott számítógépes stratégiai játék, mely a Civilization sorozat negyedik tagja. A játék első kiegészítő csomagja a Civilization IV: Warlords 2006-ban jelent meg, a második, a Beyond the Sword 2007 júliusában. Ezt követően jelent meg az addigi összes Civilization 4 epizódot tartalmazó Civilization IV Complete. A Civilization Colonisation után a gyártó újabb csomagot tartalmazó gyűjteményt adott ki: A Civilization Complete edition; mely tartalmazza a következő szoftvereket:

Civilization (Eredeti játék)
Civilization Warlords
Civilization Beyond the sword
Civilization Colonization


A Sid Meier's Civilization sorozat egyike a számítógépen futó játékprogramok nagy "öregjeinek", melyek töretlen népszerűségnek örvendenek mind a mai napig. A Civ sorozat az évek során komoly rajongó tábort tudhat magáénak, és az egyike a legendás játékoknak.

A Civilization sorozat legtöbb tagja PC környezetbe készült, míg a 2008-ban megjelent Civilization: Revolution csak konzolon érhető el. (Xbox 360, Playstation 3, Nintendo Wii, Nintendo DS)

A játék korának megfelelő grafikával és fejlett játékmenettel rendelkezik. A Civilization az egyik olyan ország/birodalom építő játék, melyben az összetett gazdasági, társadalmi, diplomáciai lehetőségek hosszú sora és bonyolultsága nem teszi élvezhetetlenné a játékélményt.

A Civilization IV motorja 3D grafikai elemeket tartalmaz, mely előrelépést jelentett a Civilization 3-hoz képest, mely 2D-s grafikát kapott a múltban. A 3D motor lehetővé teszi, hogy a játékos a játékmenet során ráközelítsen, vagy eltávolítsa a screent a játéktértől, valamint hogy a képernyő jobb és bal irányba is elfordítható.

Civilizációk és vezetőik

A Civilization IV-ben a következő népek közül választhatunk: amerikai, angol, arab, azték, egyiptomi, francia, görög, inka, indiai, japán, kínai, mali, mongol, német, orosz, perzsa, római, spanyol. Ezeknek a népeknek vezetőt is kell választanunk. (franciáknál pl. Bonaparte Napóleon, a rómaiaknál: Julius Caesar) Minden néphez tartozik egy speciális saját egység, valamint egy épület. A vezetők pedig két-két a játékmenetet nagyban befolyásoló tulajdonsággal rendelkeznek (pl.: spiritualitás: nincs anarchia, a templomok gyorsabban épulnek).

A játék kezdete

A játék kezdetén (normál beállításon) kr.e. 4000-ben indulunk és minden körrel 25 évet haladunk előre. A játék jól tükrözi a kezdetleges korszakot ugyanis nekünk kell kifejleszteni pl.: a halászatot, vadászatot is. Az opciók megfelelő megválasztása által például a Feudalizmus-t a középkor előtt is kifejleszthetjük akár.

Csaták a játékban

A játékban az egységek szinteket lépnek, és ha ez megtörténik akkor kitüntetéseket adhatunk nekik (pl. + 20% erő város támadása esetén). Összesen 41 különböző harci képesség van.

Kereskedelem a játékban

A játékban 32-féle nyersanyaggal lehet kereskedni, de nyersanyagok kellenek egyes egységek előállításához is. (pl.: a lovagok előállításához szükséges ló és vas) Ugyanakkor egyes épületek is gyorsabban épülnek, ha megvan hozzájuk a megfelelő nyersanyagunk.(pl a piramis fele annyi idő alatt készül el, ha a kő mint nyersanyag rendelkezésünkre áll. A kereskedelem a játék folyamán fejlődik is, az újabb technológiák elérésével újabb lehetőségek nyílnak meg. (pl.: ha megismerjük a papír-t, a továbbiakban térképekkel is kereskedhetünk)

Vallások a játékban

A játékban hét vallás található: buddhizmus, konfucianizmus, kereszténység, hinduizmus, iszlám, zsidó vallás, taoizmus. A vallások legnagyobb előnye, hogy a velünk egyező vallású civilizációk jobban kedvelnek minket, háborúkban jó eséllyel támogatnak is. A vallást misszionáriusokkal lehet terjeszteni.

Nézzük a nagy képet! (Let's see the big picture!)

Ez a legérdekesebb része a játéknak ugyanis itt lehet megnézni a már kifejlesztett és még nem kifejlesztett technológiákat. Itt látható hogy a még ki nem fejlesztett vagy még el nem érhető technológiákhoz milyen más fejlesztések szükségesek. Összesen 85 technológia van az alapjátékban.

A győzelem elérése a játékban

A győzelem a játékban általában 6 különböző módon szerezhető meg:

  • pontszám győzelmet arat az a civilizáció, aki a legtöbb ponttal rendelkezik, mikor a játék eléri az előre meghatározott körszámot (Ez a játék kezdetekor meghatározott sebesség függvényében 330 és 1500 kör közt változik) avagy időben kifejezve időszámításunk szerint 2050-et
  • diplomáciai győzelem (Diplomatic Victory), melyet az ENSZ vezetőjeként az ENSZ-ben lehet megszavaztatni.
  • kulturális győzelem (Cultural victory). Ennél három olyan várost kell birtokolni, melynek kulturális pontszáma eléri a "Legendary" szintet (normál játéksebesség esetén 50 000 kulturális pont; "epic" sebesség esetén 75 000 kulturális pont szükséges)
  • dominancia győzelem (Domination victory), ehhez a világ területének és népességének több mint 65 százalékát birtokolni kell.
  • űrversenybeli győzelem (Space Race victory). Az első olyan játékos nyer, aki megépíti a az első olyan űrhajót, amely telepeseket szállít az Alpha Centauri csillagrendszerbe.
  • az utolsó győzelmi mód a Conquest Victory, melynél le kell igázni az összes rivális nemzetet.

A Worldbuilder mód

A játékban elhelyezett "csalásra" is használható rész. Segítségével egységek, technológiák és épületek kérhetők, de nevéhez hűen a környezet tulajdonságait is be lehet állítani ezen opció segítségével. Használatához szükséges az ajánlott konfiguráció, mert e nélkül a játék általában lefagy vagy drasztikusan lelassul.


Külső hivatkozások