Civilization (sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Civilization
Műfaj Körökre osztott stratégia
Fejlesztő Microprose Software
Firaxis Games
Kiadó Microprose Software
Infogrames Entertainment, SA
2K Games
Tervező Sid Meier
Első játék Civilization (1991)
Legutóbbi játék Civilization: Beyond Earth (2014)
Hivatalos weboldal http://www.civilization.com/

A Civilization Sid Meier népszerű, körökre osztott stratégiai videojáték-sorozata, melyben a világ legjelentősebb civilizációinak történelmét írhatjuk újra, egészen i. e. 4000-től. Eddig hat fő része van, de több kiegészítő és mellékjátékok is megjelentek.

A sorozat darabjai[szerkesztés]

Játékmenet[szerkesztés]

Freeciv, a Civilization sorozat ihlette ingyenes játék

A sorozat minden darabjában egy telepessel kezdünk, emellett – verziótól függően – lehet más egységünk is (másik telepes, munkás, felfedező). A telepes fő funkciója a városalapítás, de az első két részben a munkás feladatait (út-, csatorna-, repülőbázis-, erődépítés, bányászat, ill. egyéb területátalakítások) is ez látja el. Az alapított városban és a térképen elszórtan elhelyezkedő falvakban juthatunk újabb telepeshez.

A városban képezhetünk különféle egységeket (telepes, munkás, felfedező, transzport-, illetve harcosegységek), vagy emelhetünk épületeket. Az épületek elsősorban a város termelését, védelmét stb. befolyásolják, de a világ-, valamint a harmadik résztől a kis csodák az egész civilizációra kihatnak, amellett, hogy a játék végén, az összegzéskor pont jár értük. A játék célja alapvetően a civilizáció felvirágoztatása, minél több város alapítása, ezek fejlesztése, a terület növelése, illetve ennek védelmére megfelelő hadsereg felállítása. A játékban lehetőség van az ellenség városainak elfoglalására/elpusztítására, de ez nem feltétlenül szükséges a győzelemhez.

Lásd még[szerkesztés]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. New 'Civilization' Title Detailed”, Totalgaming.net, 2007. március 28. (Hozzáférés ideje: 2007. április 4.) 

További információk[szerkesztés]

Angol[szerkesztés]