Civilization (sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Civilization
Civilization series logo (2016).svg
Műfaj Körökre osztott stratégia
Fejlesztő Microprose Software
Firaxis Games
Aspyr
Kiadó Microprose Software
Infogrames Entertainment, SA
2K Games,
Aspyr
Tervező Sid Meier
Platformok Amiga, Microsoft Windows, Linux, Mac OS, PlayStation, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, iOS, Android, Nintendo DS, Windows Phone, Facebook Platform, PlayStation Vita
Első játék Civilization
(1991. szeptember)
Legutóbbi játék Civilization VI: Gathering Storm
(2019. február 14.)
Hivatalos weboldal http://www.civilization.com/

A Civilization Sid Meier népszerű, körökre osztott stratégiai videójáték-sorozata, melyben a világ legjelentősebb civilizációinak történelmét írhatjuk újra, egészen i. e. 4000-től. Eddig hat fő része van, de több kiegészítő és mellékjátékok is megjelentek.

A sorozat részei[szerkesztés]

Játékmenet[szerkesztés]

A sorozat minden részében egy telepessel kezdünk, emellett – verziótól függően – lehet más egységünk is (másik telepes, munkás, felfedező). A telepes fő funkciója a városalapítás, de az első két részben a munkás feladatait (út-, csatorna-, repülőbázis-, erődépítés, bányászat, ill. egyéb területátalakítások) is ez látja el. Az alapított városban és a térképen elszórtan elhelyezkedő falvakban juthatunk újabb telepeshez.

A városban képezhetünk különféle egységeket (telepes, munkás, felfedező, transzport-, illetve harcosegységek), vagy emelhetünk épületeket. Az épületek elsősorban a város termelését, védelmét stb. befolyásolják, de a világ-, valamint a harmadik résztől a kis csodák az egész civilizációra kihatnak, amellett, hogy a játék végén, az összegzéskor pont jár értük. A játék célja alapvetően a civilizáció felvirágoztatása, minél több város alapítása, ezek fejlesztése, a terület növelése, illetve ennek védelmére megfelelő hadsereg felállítása. A játékban lehetőség van az ellenség városainak elfoglalására/elpusztítására, de ez nem feltétlenül szükséges a győzelemhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. New 'Civilization' Title Detailed”, Totalgaming.net, 2007. március 28.. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. április 4.) 

További információk[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]