Freeciv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Freeciv
Freeciv Web Logo.png
Freeciv-2 1beta1.png
Fejlesztő The Freeciv developers
Kiadó The Freeciv project
Programozó nem ismert
Motor
Platformok Platformfüggetlen
Kiadási dátum 1996. január 5. (1.0)
2010. május 23. (2.2.1)
Legfrissebb kiadás
Stabil 3.0.6 (stabil verzió, 2023. február 3.)[1]
Műfaj Körökre osztott stratégia
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
A Freeciv weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Freeciv témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Freeciv egy 1996-ban megjelent többjátékos, körökre osztott stratégiai videójáték, amely PC-kre készült és a Sid Meier's Civilization sorozat inspirálta. A GPL licenc alapján szabad szoftver. Ez a legnépszerűbb Civilization-klón Microsoft Windows alatt, de része a legtöbb Linux-disztribúciónak is.

Jellemzői[szerkesztés]

A játékos i. e. 4000-ben találja magát egy törzs vezetőjeként; a népét évszázadokon át kell vezetnie az űrkorszak felé. Ahogy az idő telik, új felfedezések születnek, újfajta épületek, intézmények válnak felépíthetővé, új felszerelésű és képzettebb katonai egységek toborozhatóak. A játékosnak diplomáciai és háborús kihívásokkal is szembe kell néznie (multiplayer esetében akár emberi ellenfelekkel szemben, egyjátékos módban a számítógép irányította népekkel).

A játék akkor ér véget, ha az egyik civilizáció egyeduralkodóvá válik, vagy valamelyik nép űrkolóniát létesít, vagy lejár a meghatározott játékidő.

Azok számára, akik nem ismerték az eredeti játékot, némi nehézséget szokott okozni a Freeciv kezelésének elsajátítása.

Tervezése[szerkesztés]

A Freeciv egy nagy mértékben konfigurálható program. Játszható Civilization 1, 2 és Freeciv szabályok szerint is, de a szabályokat a játékos maga is átállíthatja. Kliens-szerver felépítésű a játék motorja; az adminisztrátor a szerver alkalmazáson (egy játékos módban lehet ugyanaz a gép a szerver és a kliens is) keresztül állíthatja be a játékszabályokat, a mesterséges intelligenciát, indíthatja el az új játékot, mentheti el a játékállást. A kliensek grafikus felületen (GUI) keresztül végezhetik el a választott népük irányítását körönként.

Beállítható szabályok:

  • Játékosok száma;
  • Technológia fejlesztésének sebessége;
  • AI irányította játékosok száma;
  • Barbárok, lázadók léte;
  • Városok minimális távolsága;
  • Terep durvasága, elaprózottsága.

A kommunikáció TCP/IP protokoll segítségével fut. A https://web.archive.org/web/20070205192019/http://pubserver.freeciv.org/ oldalra csatlakozva találhatunk játékostársakat.

Annak ellenére, hogy ez egy kör alapú játék (turn based), az emberi játékosok valójában egymással párhuzamosan lépnek, az AI népek viszont külön mozgatják a bábuikat.

A diplomácia csak a 2.0-s verzió után vált lehetővé az emberi játékosok között; az AI könnyen előre látható, szabályalapú diplomáciát folytat.

Térképszerkesztő a honlapról letölthető külön alkalmazás – „Civworld”. 2006-ig a főprogramba integrálták, azonban mai snapshot verziók mégis rendelkeznek némi szerkesztési funkcióval.

Nyelv-támogatás[szerkesztés]

Sokféle nyelven elérhető, többek között magyarul is.

A 2.0.8-as windowsos verzió nyelvei: ca, cs, da, de, en_GB, es, et, fi, fr, he_IL, hu, it, ja, nb, nl, no, pl, pt, pt_BR, ro, ru, sv, uk.

A 2.1.0-beta2 windowsos verzió nyelvei: ar, ca, cs, da, de, en_GB, es, et, fa, fi, fr, he, hu, it, ja, lt, nb, nl, no, pl, pt, pt_BR, ro, ru, sv, uk, zh_CN.

A 2.3.2 windowsos verzió nyelvei: ar, pt_br, ca, zh_cn, cs, da, nl, en_GB, eo, et, fa, fi, fr, de, el, he, hu, ga, it, ja, ko, lt, nb/no, pl, pt, ro, ru, gd, sv, es, tr, uk

Modok[szerkesztés]

A hangok lecserélhetőek. Van izometrikus, 2D, hexagonális (hatoldalú) grafikai csomag is – ezeket „tileset”-nek nevezik.

Freeland[szerkesztés]

Kompatibilitás[szerkesztés]

Az eredeti változat IRIX rendszerre készült el. Portolták SunOS 4, Solaris, Ultrix, QNX, Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Mac OS X, OS/2, Microsoft Windows 95 – XP, Cygwin és AmigaOS alá.

Alacsonyan tartják a rendszerkövetelményeket is, amely még szélesebb körben teszi használhatóvá a játékot.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Freeciv
A Wikimédia Commons tartalmaz Freeciv témájú médiaállományokat.
  1. Project news 03rd Feb 2023 - 3.0.6 is a generic bugfix release, 2023. február 3. (Hozzáférés: 2023. február 23.)