„Transformers – Az alakváltók” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ha tényleg csak 84 perces (bár nekem felette hosszabbnak tűnt), akkor nem olyan egészestés
Zorrobot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: no:Transformers
174. sor: 174. sor:
[[ms:Transformers]]
[[ms:Transformers]]
[[nl:Transformers]]
[[nl:Transformers]]
[[no:Transformers]]
[[pl:Transformers]]
[[pl:Transformers]]
[[pt:Transformers]]
[[pt:Transformers]]

A lap 2012. szeptember 5., 12:03-kori változata

A Transformers az amerikai Hasbro és a japán Takara játékgyártó cégek 1984-ban indult, világhírűvé vált franchise-a. A játékok után először a képregény jelent meg, később rajzfilmsorozatot és különálló rajzfilmeket készítettek belőle, a kétezres években pedig egy három részes mozifilm-sorozatot is. A történet olyan földönkívüli robotokról szól, melyek antropoid (emberszabású) alakjuk mellett képesek más (általában jármű-) alakot is felvenni. A képregények és filmek különböző szerzők művei, akik általában nem igyekeznek a cselekményt, szereplőket stb. teljes mértékben összehangolni, így számos történetváltozat és szereplőgárda, ún. kontinuitás alakult ki, melyek csak kisebb-nagyobb részben közösek, ezek együtt alkotják a Transformers „multiverzumot”.

Az alapfelállás minden sorozatban, kontinuitásban megegyezik: jóságos és gonosz alakváltók harcolnak egymással, a legtöbb történetben pedig a Föld és az emberiség is központi tényezővé válik. A jók frakcióját a legtöbb képregényben, rajzfilmben, filmben és azok magyar szinkronjaiban autobotoknak, hívják, a rosszakét pedig decepticon-oknak, amit magyarul általában álcáknak fordítanak. Néhány - főként japán gyártású - termék, valamint szinkron (így pl. a Transformers: The Movie magyar szinkronjai is) azonban eltérhet ezektől az elnevezési szokásoktól.

Az autobot szónak nincs egyezményes eredeztetése, de kapcsolatban van a robot szóval. A Michael Bay által készített mozifilmsorozatban, valamint a Transformers: Prime c. rajzfilmsorozatban az autobot szót mozaikszóként értelmezik, mégpedig az autonóm robot(ikus) organizmus, azaz „önirányított/független gépi lény” kifejezés összevonásaként.

Az álcák angol neve, a decepticon viszont egyértelműen az angol decention (álcázás, megtévesztés, tévedés) szóból ered, egyébként maga Megatron, az álcavezér is ebből eredezteti a Transformers: Prime c. rajzfimsorozat egyik részében (II. évad 1. rész, Orion Pax I.).

A multiverzum

A Transformers-nek annyi különféle változata létezik, hogy képtelenség lenne egy folytonos történetbe belesűríteni ezeket. Ebből az okból a Hasbro előállt a multiverzum, vagyis a különböző univerzumok halmazának ötletével.

Hat alapvető Transformers univerzum létezik, ám számuk évről évre nő. Általában elmondható, hogy mindegyik legalább két formában létezik. A Transformers sorozatok japán változatai például saját univerzumukba tartoznak. Mindegyik univerzum kisebb világokra bontható, és olykor előfordul, hogy még egyetlen rajzfilmepizódon vagy képregényszámon belül is új kontinuitások nyílnak meg, melyek rengeteg folytonossági hibát eredményeznek.

A főbb univerzumok:

  1. 'Generation 1 (G1)' – Ide tartozik az eredeti rajzfilm és képregény, a Beast Korszak sorozatai, valamint ezek japán folytatásai; s ezeken kívül egyéb, újabb képregények. Ezek nagy része kölcsönösen kizárja egymást, így a G1 univerzum számos kontinuitásra bontható. 1984-ben indult, és napjainkig tart, bár az utolsó rajzfilm 2000-ben fejeződött be.
  2. 'Robots in Disguise' – A Transformers első újrakezdése, amely 2001-ben történt, és mindössze egy sorozatot foglal magába.
  3. 'Unikron Trilógia' – A második radikális átalakítás, amely 2002-ben indult, és 2005-ben zárult le. Három sorozat gyűjtőneve: Armada, Energon és Cybertron.
  4. 'A filmek'Michael Bay rendező élőszereplős mozifilmjei egy külön világba tartoznak. Ez az univerzum 2007-ben indult, és még nem fejeződött be.
  5. 'Animated' – A 2007-től 2009-ig tartó rajzfilmsorozat és a köré épülő média szintén egy külön univerzum, habár számos utalást tartalmaz elődeire.
  6. 'Aligned' – A 2010-es War for Cybertron videojáték és Transformers: Prime sorozat összefoglaló neve, a jelenlegi fő Transformers univerzum, amelyre a Hasbro a továbbiakban építeni akar. A War for Cybertron sokak szerint azonban egy külön univerzumnak tekinthető (a készítők maguk például a G1-be sorolják), amelynek a Prime csak az egyik lehetséges folytatása. A kisebb gyerekeknek szánt Rescue Bots című rajzfilm sorozat helye egyelőre tisztázatlan, de valamelyest beleilleszkedik ezen univerzumba.

A sok külön univerzumot sokan összezavarónak tarthatják. Japánban ezért erőfeszítéseket tettek arra, hogy mindet egy egységes világba zsúfolják. Nyugaton eltekintenek ettől.

G1 Képregény

A G1 („első generáció”) egy utólagosan kreált (retroaktív), több képregény- és rajzfilmsorozatot magában foglaló kifejezés, amelyet azért alkottak, hogy ezen sorozatokat megkülönböztessék a később kiadott, az alakváltók történetét újrakezdő és máshogy elmesélő kiadványoktól. Az első, a Marvel képregénykiadó angol részlegének (Marvel UK) kiadásában megjelent képregénysorozat alaptörténetét Jim Shooter és Dennis O'Neil dolgozták ki a Hasbro játékgyár megbízásából, az egyes képregénytörténetek (a szöveg) zömének írója (az 5. számtól kezdve) Bob Budiansky, rajzolói számonként változtak. A helyzetet bonyolítja, hogy az amerikai kiadás mind szerzőiben, mind történeteiben és hangvételében kisebb eltéréseket tartalmazott az angoltól, így már az első (kettő) Transformers képregénysorozatban megjelentek az egymáshoz képesti kontinuitási problémák. A magyar kiadást a Semic Kft. végezte, a kiadvány címe Transformer - az alakváltók lett (ez a kiadás során többször változott), az amerikai kiadásra épült, a számok nagy részében a szöveg fordítója Tiborszky Péter, illetve (a 18. számtól kezdve) Bárány Péter volt.

Az alaptörténet szerint az Alfa Centauri egyik bolygóján, a Kibertronon értelmes gépi életet eredményezett a törzsfejlődés, az így létrejött fejlett és élő gépek, az autobotok, édeni életet éltek, mígnem megjelent Megatron és nagyszámú követője, a kezdetben titokban tevékenykedő álcák, akik háborút kezdtek, mert az autobotok nem voltak hajlandóak elfogadni, hogy a bolygót bázissá alakítsák a világegyetem leigázásához. Számbeli fölényük ellenére az autobotok kezdetben sok veszteséget szenvedtek, mígnem élükre állt Optimusz fővezér, aki megállította az álcák előrenyomulását. A csatákban mindkét fél alakváltó képességekre tett szert, harci járművekké (inkább az autobotok) vagy fegyverekké és vadászgépekké (inkább az álcák) tudtak alakulni. A háború kitaszította a Kibertront pályájáról, és a Naprendszer felé sodorta. Optimusz egy űrhajó, a Bárka fedélzetén válogatott embereivel elindult, hogy a bolygót pusztulással fenyegető aszteroidaövben megtisztítsa az utat, de munkájuk végeztével az álcák rájuk támadtak, és győzelmet arattak a kimerült autobotokon, ezért vezérük az akkor még élettelen (vagy annak tűnő) Földbe csapódásra programozta a Bárkát, hogy ellenségeik is elpusztuljanak. A Bárka a mai Oregon állam területén csapódott be egy vulkán oldalába. 4 millió év múlva felébredtek, és a Földön kezdték újra harcukat (Transformers 1. szám). A későbbi számok az egyszerű evolúciós eredettörténetet a Prímusz és Unikron harcára épülő eredettörténettel helyettesítették.

Rajzfilmek

A játékok, a képregény, valamint az első rajzfilm sikere számos további sorozatot szült, továbbá 1986-ban egy úgy másfél órás, animációs mozifilmet, amely a rajzfilm második és harmadik évada közt történik. A rajzfilm egy teljesen eltérő megközelítést választott, mint a képregény, és máshogy mondta el történetét. Több szereplő jellemét, sőt magát az eredetmítoszt is átalakította. Noha a '86-os mozifilm képregény-adaptációja kísérletet tett a két cselekmény összekötésére, továbbra is elmondható, hogy külön világokról van szó.

Összefoglaló nevük a Generation 1, röviden G1. A legtöbb Transformers sorozat, képregény és film ezt veszi alapjául.

Rajzfilmsorozatok időrendben

  1. Transformers: Generation 1
    1. The Transformers
      1. Transformers (film)
    2. Transformers: The Headmasters
    3. Transformers: Super-God Masterforce
    4. Transformers: Victory
    5. Transformers: Zone
  2. Transformers: Generation 2
  3. Beast Era (Beast Korszak)
    1. Beast Wars: Transformers
    2. Beast Wars II
    3. Beast Wars Neo
    4. Beast Machines: Transformers
  4. Transformers: Robots in Disguise
  5. Unicron Trilogy (Unikron Trilógia)
    1. Transformers: Armada
    2. Transformers: Energon
    3. Transformers: Cybertron
  6. Transformers: Animated
  7. Transformers: Prime

Mozifilm

2007-ben bemutatták a CGI technikával készült élőszereplős mozifilmet. Néhány karakter megmaradt, de inkább csak neveket vettek át. A történet nem követi szorosan egyik képregény, vagy rajzfilmsorozat eseményeit sem, bár sok tekintetben kapcsolódik azokhoz.

A filmet Michael Bay (Armageddon (film), A sziget, Bad Boys) rendezi, a vezető producer Steven Spielberg. A főszereplők Shia LaBeouf (Sam 'Spike' Witwicky), Megan Fox (Mikaela), és Josh Duhamel (Lennox százados). A történetben a szereplők az Örök Szikrának nevezett, kocka alakú tárgyért harcolnak, amely minden alakváltó életének forrása.

2009 júniusában érkezett a folytatás: a Transformers: A bukottak bosszúja.

2011 június 29-én mutatták be a filmsorozat harmadik részét, a Transformers 3.-at (nemhivatalos fordításban: Transformers: A Hold sötétsége).

Hivatkozások

Jegyzetek


Lásd még

Külső hivatkozások