„József Attila-lakótelep (Békéscsaba)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Winghun (vitalap | szerkesztései)
27. sor: 27. sor:


==Intézmények==
==Intézmények==
Korábban két általános iskola is volt a városrészben, a ''József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény'' és a ''Szabó Pál Téri Általános Iskola''. Mindkettő elég jó hírű, a „József” az emelt szintű testnevelésről és reál tárgyakról, míg a „Szabó” a nyelvoktatásáról és humán tárgyakról volt híres a városban. A csökkenő gyereklétszám miatt azonban 2011-ben a két intézményt összevonták, az új iskola neve ''Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény'' lett. Ezen kívül van még az úgynevezett Lencsési úti közösségi ház, valamint idősek otthona is. Több bevásárlóközpont, étterem, internetkávézó is található a területen, valamint bankautomata és gyógyszertár is. Emiatt nem szükséges az itt élőknek mindenért a városba menniük.
Korábban két általános iskola is volt a városrészben, a ''József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény'' és a ''Szabó Pál Téri Általános Iskola''. Mindkettő elég jó hírű, a „József” az emelt szintű testnevelésről és reál tárgyakról, míg a „Szabó” a nyelvoktatásáról és humán tárgyakról volt híres a városban. A csökkenő gyereklétszám miatt azonban 2011-ben a két intézményt összevonták, az új iskola neve ''Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény'' lett. A "József" épületének egyik részébe középiskola költözött, míg egy korábbi tanteremben fiókkönyvtár létesült. Ezen kívül van még az úgynevezett Lencsési úti közösségi ház, valamint idősek otthona is. Több bevásárlóközpont, étterem, internetkávézó is található a területen, valamint bankautomata és gyógyszertár is. Emiatt nem szükséges az itt élőknek mindenért a városba menniük.


==Források==
==Források==

A lap 2012. május 24., 14:43-kori változata

é. sz. 46,6662°, k. h. 21,1201°

József Attila lakótelep
(Lencsési lakótelep)
Lencsési lakótelep
Lencsési lakótelep
Közigazgatás
TelepülésBékéscsaba
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
József Attila lakótelep (Lencsési lakótelep) (Magyarország)
József Attila lakótelep (Lencsési lakótelep)
József Attila lakótelep
(Lencsési lakótelep)
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 39′ 54″, k. h. 21° 07′ 21″Koordináták: é. sz. 46° 39′ 54″, k. h. 21° 07′ 21″

A József Attila lakótelep, másik, ismertebb nevén Lencsési lakótelep Békéscsaba legnagyobb lakótelepe, mintegy 19 000 ember lakóhelye. Zömében panelesített technológiával épült négy- és tízemeletes házak jellemzik, de előfordulnak sorházak, sőt családi házak is.

Fekvése

Békéscsaba keleti felén, a városközponttól keleti, délkeleti irányban terül el, nagyjából 2–3 km-re, négyszögletes formában. Határai nyugaton a körgát és egy belvízelvezető csatorna, északon az Élővíz-csatorna. Keleten és délen nincs markáns, természetes határa, a szocialista városfejlesztési koncepció jegyében még itt is sokemeletes panelházak állnak, hiányzik az átmenet. Tengerszint feletti magassága 81-86 méter közötti, ezzel igen alacsonyan fekvő terület. A déli részén, az Öntözött-rét különösen belvízveszélyes terület.

Története

Egészen az 1970-es évek elejéig a város határát, pusztáját jelentette a terület, csak a Lencsési út mellett sorakoztak családi házak. Az utána következő években a Dél-Alföld és a megye legnagyobb lakótelep építési programja keretében a szegedi DÉLÉP Vállalat egy teljesen új városrészt húzott fel. A nagy munka nagyjából a '80-as évek elejére befejeződött, megkezdődött a beköltözés. Így a mai napig egy viszonylag fiatalabb, aktív réteg lakja a lakótelepet. Mivel a blokkok egymástól viszonylag távol épültek fel, közte sok zöld területtel. A közlekedés, közbiztonság is jónak mondható, így a Lencsési lakótelep nem szenvedte el a rendszerváltás utáni időszakra jellemző "elgettósodást". Mivel nagy részben igen nagy alapterületű, döntően összkomfortos és újabb építésű lakóházakról van szó, így sok tehetős ember is itt maradt, nem szívesen költözik el.[1][2]

Népessége

Jelenleg kb. 19 000 ember otthona, az átlagnál magasabb társadalmi státuszú családok lakják, akiknek mind képzettségük, mind foglalkoztatottsági szintjük meghaladja az országos és városi átlagot.[3] A lakótelep peremén épült sorházakban az egyik legjobbnak mondhatóak városi viszonylatban. Bár a gyereklétszám csökkenőben van, még mindig fiatalabb korátlagú a terület, mint a város többi része.

Közlekedése

Elhelyezkedése térképen
Lásd még: Békéscsaba tömegközlekedése

A városrész közlekedése úgyszintén igen jó, a Körös Volán helyi járatként a 7-es és 17-es számú járatokat közlekedteti a lakótelepre, amik Békéscsaba legsűrűbben járó viszonylatai, szinte mindig csuklósbuszokkal. A járatok átlagosan 15 percenként közlekednek, de reggel, iskolai napokon még ennél is gyakrabban. Mivel a két járat a Lidl áruházig egy úton halad, így addig reggelenként előfordulnak 5 perces követési távolságok is.[4][5] Vasútállomás legközelebb a Fényes-megálló, mivel nincs közúti összeköttetése, ezért az itt élők mind a MÁV központi pályaudvarát használják. Kerékpárút épült a Lencsési út jobb oldalán, egészen a városközponttól a lakótelep végéig, ez ideálisan szolgálja a biciklisek igényeit, amit nagyon sokan igénybe is vesznek.

Intézmények

Korábban két általános iskola is volt a városrészben, a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény és a Szabó Pál Téri Általános Iskola. Mindkettő elég jó hírű, a „József” az emelt szintű testnevelésről és reál tárgyakról, míg a „Szabó” a nyelvoktatásáról és humán tárgyakról volt híres a városban. A csökkenő gyereklétszám miatt azonban 2011-ben a két intézményt összevonták, az új iskola neve Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény lett. A "József" épületének egyik részébe középiskola költözött, míg egy korábbi tanteremben fiókkönyvtár létesült. Ezen kívül van még az úgynevezett Lencsési úti közösségi ház, valamint idősek otthona is. Több bevásárlóközpont, étterem, internetkávézó is található a területen, valamint bankautomata és gyógyszertár is. Emiatt nem szükséges az itt élőknek mindenért a városba menniük.

Források

Külső hivatkozások