Gerla (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerla
Közigazgatás
TelepülésBékéscsaba
Városhoz csatolás1984
Korábbi rangjaközség
Irányítószám5623
Körzethívószám66
Népesség
Teljes népesség1452 fő (2011. okt 1.)[1] +/-
Földrajzi adatok
Távolság a központtól8 km
Elhelyezkedése
Gerla (Békéscsaba)
Gerla
Gerla
Pozíció Békéscsaba térképén
é. sz. 46° 42′ 09″, k. h. 21° 11′ 03″Koordináták: é. sz. 46° 42′ 09″, k. h. 21° 11′ 03″
Gerla weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerla témájú médiaállományokat.

Gerla egykor önálló község, 1984 óta Békéscsaba városrésze.

Fekvése[szerkesztés]

A békési vármegyeszékhely központjától 8 kilométerre fekszik északkeleti irányban. A Fekete- és a Fehér-Körös összefolyása mintegy 10 kilométerre található a településtől. Manapság már a nagyszámú kiköltözések miatt az eredeti városhatárt régen átlépte Békéscsaba, így a valóságban a keleti szélen álló házaktól már csak 3-4 kilométerre helyezkedik el a városrész.

Megközelítése[szerkesztés]

A városrész északi szélén húzódik a Békéscsaba központját Dobozzal összekötő 4239-es út, ezen érhető el a belváros és a másik végponti település felől is. Békéssel a 4238-as, Fényes városrésszel a 4241-es út köti össze. Lakott területének központján főutcaként a 42 145-ös számú mellékút húzódik végig.

Gerlát a 20-as számú helyi járatú autóbusz köti össze a megyeszékhellyel, amely megfelelő, munkanapokon csúcsidőben 20-30 perces követési idővel jár, egyéb időben pedig óránként. A belvárostól nagyjából 10 perc alatt lehet elérni tömegközlekedéssel a településrészt. A helyközi (dobozi) járatok egy része is megáll a gerlai elágazásnál lévő buszmegállóban, az esti és hétvégi járatok betérnek Gerlára.

Története[szerkesztés]

Az alföldi kistelepülés nevét már 1295-ben kelt írásos emlékekben is megtaláljuk, de története ennél sokkal korábbra vezethető vissza, erről tanúskodnak a gyulai múzeumban található, innen származó kőkori eszközök. A falu a történelem során többször elnéptelenedett, majd mindig visszatértek a régi lakosok. A területnek a 14. században az Ábránffy család volt a birtokosa, később (a 19. század közepén) a Wenckheim család tulajdonába jutott.

Gerla 1958-ig Doboz közigazgatási területéhez tartozott, ekkor önálló községgé alakult. 1984-ben azonban önállósága megszűnt, mivel Békéscsabához csatolták.

Iskola[szerkesztés]

A városrésznek külön általános iskolája van, amelynek érdekessége, hogy a vármegyeszékhelyen évente megrendezésre kerülő utcai futógálán rendszeresen megnyerik az iskolák között létszámverseny százalékban résztvevők számát, köszönhetően a sportos jellegnek és a szülők, nagyszülők nagy lelkesedésének.

Nevezetességei[szerkesztés]

A gerlai Wenckheim-kastély

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Békéscsaba. Ksh.hu

Külső hivatkozások[szerkesztés]