„Kayes régió” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ChuispastonBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: no:Kayes (region)
Nincs szerkesztési összefoglaló
28. sor: 28. sor:
|}
|}


Kayes régió [[Mali]] legnyugatibb régiója. Területe több mint 120 000 km², lakossága pedig majd kétmillió fő. Székhelye [[Kayes]], amely az ország ötödik legnagyobb városa. Nagyobb városai még [[Nioro du Sahel]] és [[Bafoulabé]]. Északról [[Mauritánia]], nyugatról [[Szenegál]], délről [[Guinea]], keletről pedig [[Koulikoro régió]] határolja. Főleg kasszonkék, malinkék, fulák és szonkikék lakják.
Kayes régió [[Mali]] legnyugatibb régiója. Területe több mint 120 000 km², lakossága pedig majd kétmillió fő. Székhelye [[Kayes]], amely az ország ötödik legnagyobb városa. Nagyobb városai még [[Nioro du Sahel]] és [[Bafoulabé]]. Főleg kasszonkék, malinkék, fulák és szonkikék lakják.


== Földrajza ==
== Földrajza ==

A lap 2011. december 7., 15:53-kori változata

Kayes régió

Székhelye: Kayes
Területe: 120 760 km²
Lakossága: 1 996 812 fő[1]
Népsűrűség: 16,5 fő/km²
Körzetei: Kayes
Kenieba
Bafoulabé
Yélimané
Nioro
Kita
Diéma
Térkép
Kayes régió

Kayes régió Mali legnyugatibb régiója. Területe több mint 120 000 km², lakossága pedig majd kétmillió fő. Székhelye Kayes, amely az ország ötödik legnagyobb városa. Nagyobb városai még Nioro du Sahel és Bafoulabé. Főleg kasszonkék, malinkék, fulák és szonkikék lakják.

Földrajza

Tutajok a Szenegál-folyó partján

A régiót északról Mauritánia, nyugatról Szenegál, délről Guinea, keletről pedig Koulikoro régió határolja. A régió déli részén, a guineai határnál főként trópusi hatások érvényesülnek, így az ottani klíma viszonylag nedves, míg az északon lévő sivatagos részen az éghajlat szárazabb. Az északi rész, amely már a Száhel-övezetbe tartozik, Afrika legforróbb területeihez tartozik. Kayesben, a régió fővárosában a nyári hónapok alatt az átlagos napi maximum 46 °C körül alakul.

A régióban összesen 21 erdőrezervátum van, amelyek összesen több mint 250 000 hektárnyi földet borítanak be. Ezen kívül négy nemzeti park is található itt, a Kouroufing, a Wango, a Banifing és a Boucle du Baoulé Nemzeti Park. Az utóbbi 1999-ben síremlékei és sziklarajzai miatt felkerült az világörökségi javaslatok listájára is.

Főbb folyói a Bafing és a Bakoyé, valamint az egyesülésükből létrejövő Szenegál. A Szenegál-folyó mentét vízesések is tarkítják, a legnagyobbak közé tartozik a Félou- és a Gouina-vízesés.

Hivatkozások

Jegyzetek

  1. Resultats Provisoires RGPH 2009 (Région de Kayes), République de Mali: Institut National de la Statistique, <http://instat.gov.ml/documentation/kayes.pdf>.

Külső hivatkozások

Commons:Category:Kayes Region
A Wikimédia Commons tartalmaz Kayes régió témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kayes Region című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a Région de Sikasso című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.