Gao régió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gao régió

Székhelye: Gao
Területe: 170 572 km²
Lakossága: 544 120 fő[1]
Népsűrűség: 3,2 fő/km²
Körzetei: Bourem
Gao
Ansongo
Ménaka
Térkép
Gao régió

Gao régió Mali egyik régiója, az ország keleti felén található. Székhelye Gao, a nagyobb városok közé tartozik még Bourem és Bamba. A legfőbb etnikai csoportot a szongaiok alkotják, de nagyobb számban élnek még itt bozok, tuaregek, bambarák és kounták.

Földrajza[szerkesztés]

A régiót délkeleten Niger, északon Kidal régió, nyugaton pedig Timbuktu régió határolja. Fő folyója a Niger, mely a régió nyugati felét szeli át. Gao, a főváros is a folyó partján fekszik. A Nigeren kívül csak időszakos folyók vannak a régió területén. Négy erdőrezervátum is található itt, összterületük 4020 hektár. Ezek mind a régió nyugati felén találhatóak. A keleti rész kopár, éghajlatát sivatagi időjárás jellemzi.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://instat.gov.ml/contenu_documentation.aspx?type=23 Archiválva 2010. május 13-i dátummal a Wayback Machine-ben A régiók népességi adatai

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gao Region című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Région de Gao című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Gao Region
A Wikimédia Commons tartalmaz Gao régió témájú médiaállományokat.