Koulikoro régió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koulikoro régió

Székhelye: Koulikoro
Területe: 90 120 km²
Lakossága: 2 418 305 fő (2009)[1]
Népsűrűség: 26,8 fő/km²
Körzetei: Nara
Kati
Kangaba
Kolokani
Koulikoro
Banamba
Dioïla
Térkép
Koulikoro régió

Koulikoro régió Mali egyik régiója, az ország középnyugati részén található. Területe nagyjából 90 000 km², lakossága több mint 2 400 000 fő. Fővárosa a 20 000 főnyi lakosú Koulikoro, de több mint 40 000 főnyi lakosságával Kati a legnagyobb város. Legfőbb etnikuma a bambara, de nagyobb számban laknak itt még malinkék és szomonók is.

Földrajz[szerkesztés]

Jellegzetes geológiai formák Siby település közelében, Kati körzetben

Koulikoro régiót északról Mauritánia, nyugatról Kayes régió, délnyugaton Guinea, délen Sikasso régió, keleten pedig Ségou régió határolja. Bamako körzet a régió belsejében helyezkedik el, de különleges közigazgatási egység révén nem tartozik a régióhoz. Legfőbb folyója a Niger, de annak mellékfolyói is jelentősek, mint a Baoulé, a Sankarani, a Baogé, a Bani és a Bafing.

A régió klímáját két éghajlati hatás jellemzi. Északon a Száhel-övezet sivatagi klímája érvényesül inkább, tehát ez a rész csapadékszegény és a növényzet is gyér. Ezzel szemben a déli rész inkább trópusi, az időjárás egész évben csapadékos.

Legnagyobb városai lakosságuk szerint csökkenő sorrendben: Kati, Koulikoro, Kolokani, Nara, Banamba és Dioïla. A régió élővilága is gazdag, többek között egy nemzeti parkkal (Boucle du Baoulé Nemzeti Park) és három rezervátummal (Fina, Kongossambougou és Badinko) rendelkezik. Erdős részei összesen 200 841 hektáron terülnek el.

Gazdaság[szerkesztés]

A régióban a mezőgazdaság a legfőbb megélhetési forrás, de a közelmúltban több iparág is megjelent a területen. Az itteni gyapottermelés és a köréje csoportosult ágazatok országszinten is igen jelentősek, de az aranyfelhasználás is növekedésnek indult. 1982-ben 140 millió USA-dollárból a Sankarani folyón egy vízerőművet is létesítettek.

A régió fővárosa, Koulikoro fontos közlekedési és kereskedelmi csomópont, érinti a Dakar-Niger vasútvonal is, valamint a Niger-folyón kapcsolatban áll más jelentős városokkal, mint Ségou, Mopti, Timbuktu és Gao.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Resultats Provisoires RGPH 2009 (Région de Koulikoro), République de Mali: Institut National de la Statistique, <http://instat.gov.ml/documentation/koulikoro.pdf>. Hozzáférés ideje: 2011-05-24 Archiválva 2011. július 22-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2011. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 24.)

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Koulikoro régió
A Wikimédia Commons tartalmaz Koulikoro régió témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Koulikoro Region című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.