Ugrás a tartalomhoz

Kayes régió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kayes régió

Székhelye: Kayes
Területe: 120 760 km²
Lakossága: 1 996 812 fő[1]
Népsűrűség: 16,5 fő/km²
Körzetei: Kayes
Kenieba
Bafoulabé
Yélimané
Nioro
Kita
Diéma
Térkép
Kayes régió

Kayes régió Mali legnyugatibb régiója. Területe több mint 120 000 km², lakossága pedig majd kétmillió fő. Székhelye Kayes, amely az ország ötödik legnagyobb városa. Nagyobb városai még Nioro du Sahel és Bafoulabé. Főleg kasszonkék, malinkék, fulák és szonkikék lakják.

Földrajza[szerkesztés]

Tutajok a Szenegál-folyó partján

A régiót északról Mauritánia, nyugatról Szenegál, délről Guinea, keletről pedig Koulikoro régió határolja. A régió déli részén, a guineai határnál főként trópusi hatások érvényesülnek, így az ottani klíma viszonylag nedves, míg az északon lévő sivatagos részen az éghajlat szárazabb. Az északi rész, amely már a Száhel-övezetbe tartozik, Afrika legforróbb területeihez tartozik. Kayesben, a régió fővárosában a nyári hónapok alatt az átlagos napi maximum 46 °C körül alakul.

A régióban összesen 21 erdőrezervátum van, amelyek összesen több mint 250 000 hektárnyi földet borítanak be. Ezen kívül négy nemzeti park is található itt, a Kouroufing, a Wango, a Banifing és a Boucle du Baoulé Nemzeti Park. Az utóbbi 1999-ben síremlékei és sziklarajzai miatt felkerült az világörökségi javaslatok listájára is.

Főbb folyói a Bafing és a Bakoyé, valamint az egyesülésükből létrejövő Szenegál. A Szenegál-folyó mentét vízesések is tarkítják, a legnagyobbak közé tartozik a Félou- és a Gouina-vízesés.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Resultats Provisoires RGPH 2009 (Région de Kayes), République de Mali: Institut National de la Statistique, <http://instat.gov.ml/documentation/kayes.pdf>. Hozzáférés ideje: 2011-05-10 Archiválva 2011. július 22-i dátummal a Wayback Machine-ben Archivált másolat. [2011. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 10.).

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Kayes Region
A Wikimédia Commons tartalmaz Kayes régió témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kayes Region című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Région de Sikasso című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.