„Christian Abbiati” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Juventus –> Juventus FC
a commons
68. sor: 68. sor:


== Külső hivatkozások==
== Külső hivatkozások==
{{commonscat}}
* [http://www.nemzetisport.hu/bajnokok_ligaja/20050404/christian_abbiati Nemzeti Sport]
* [http://www.nemzetisport.hu/bajnokok_ligaja/20050404/christian_abbiati Nemzeti Sport]
* [http://www.christianabbiati.com/ Hivatalos honlap]
* [http://www.christianabbiati.com/ Hivatalos honlap]

A lap 2011. október 16., 23:53-kori változata

Christian Abbiati
Személyes adatok
Születési dátum1977. július 8.
Születési helyMilánó, Olaszország
Állampolgárságolasz
Magasság191 cm
Testtömeg92 kg
Posztkapus
Klubadatok
Jelenlegi klubjaAC Milan
Mezszám32
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
1994-1998 Monza52 0 (0)
1995-1996→Borgosesia (kölcsönben)29 0 (0)
1998-AC Milan169 0 (0)
2005-2006Juventus (kölcsönben)19 0 (0)
2006-2007Torino FC (kölcsönben)36 0 (0)
2007-2008Atlético Madrid (kölcsönben)21 0 (0)
Válogatottság
2003-2005Olaszország Olasz labdarúgó-válogatott4 0 (0)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
A Wikimédia Commons tartalmaz Christian Abbiati témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Christian Abbiati (született 1977. július 8., Milánó, Abbiategrasso), olasz labdarúgó, jelenleg az AC Milan kezdő kapusa.

Pályafutása

A Forma 1-es város közelében született fiú a Monzában kezdett el focizni, s a kis klubbal járta meg a 3. és 4. osztályok bugyrait. 18 éves koráig nem mutatkozott be a nagyok között, kölcsön is adták a alsóbb osztályú Borgosesia Calcionak erősödni egy kicsikét. Visszatérte után - 19 évesen - már ő a kezdőkapus a második osztályba feljutott gárdában s a Milan egy év múlva le is igazolta a fiatal srácot - őt szánták a veterán, 34 éves Sebastiano Rossi utódjának. Egy legendás Milanba érkezett: rengeteg remek játékos, nagy eredmények nélkül: Bierhoff, Leonardo, N'Gotty, Helveg, Ba, Donadoni, Weah, Boban, Ayala, Ianuzzi, Ziege, Giuly Giunti, Morfeo.

Első évében viszont azonnal olasz bajnok lett, s javára szól, hogy félig kiszorította Rossit, ellenére, hogy Jens Lehmannt is csak félig. Mindenesetre 18-szor kapott lehetőséget (az elsőt a Perugia ellen a német eltiltása és Rossi formahanyatlása miatt, s egy tizenegyes kivédésével debütált), s remek formája miatt bekerült az olasz U-21-es válogatottba is, mellyel 2000-ben Európa-bajnok lett Szlovákiában. Ő számított a vörösök alapkapusának, így Buffon sérülése után Zoff mester őt vitte ki az 2000-es Európa-bajnokságra-re harmadik számú kapusnak, azaz EB-ezüstérmesként térhetett haza nyáron. Ezek voltak legjobb napjai: ősszel részt vehetett a sydneyi olimpián (az egyébként végül csalódást okozó olasz csapattal),ahol övé volt az 1-es mez.

2001-ben már korántsem ment neki ilyen jól a játék, kikerült a kezdőből, s többször is arról lehetett hallani, hogy elhagyja a Milant - a következő szezonra viszont alaposan összeszedte magát, visszaverekedte magát a Milanba.Nyáron Giovanni Trapattoni mester magával vitte a 2002-es VB-re, ahol Gianluigi Buffon és Francesco Toldo mögött a újfent harmadik számú kapusként ücsöröghetett a kispadon. Ám a torna után az óriás termetű Dida kiszorította őt klubcsapatából, Abbiati egy év alatt mindössze három bajnoki meccsen kapott bizalmat Carlo Ancelottitól. Némi sikerélménnyel így is gazdagodhatott: egyrészt 2003-ban ő is BL-győztes lett, majd az összes Olasz Kupa-összecsapáson ő állhatott a háló előtt, s a döntőben is remekelve Coppa Italia-győztes lett.Ezután bejelentkezett érte a Manchester United (hét millió eurót ajánlottak fel érte), a Palermo és az AS Roma is. 2005 nyara roppant fura volt számára: először némi meglepetésre kölcsönadták őt a Genoának, azonban a kikötővárosiak kizárása miatt kútba esett a transzfer. Buffon sérülése azonban óriási lehetőséghez juttatta Abbiatit: a szerencsétlenül járt kapus Kakával ütközött a hagyományos Berlusconi-Kupán, és a brazil ráadásul még véletlenül meg is taposta Buffont. A milánói klub vezetői feltehetően erős lelkiismeret-furdalást éreztek, mert noha a legnagyobb vetélytársról van szó, azonnal felajánlották a segítséget a 28-szoros bajnoknak s kölcsönadták egy évre.A Juventus kizárása után a Torino FC-hez,majd az Atletico Madrid csapatához került.2008-tól újra az AC Milan kapuját védi,Dida távozásával újra a csapat első számú kapusa.

Sikerei

Külső hivatkozások

Commons:Category:Christian Abbiati
A Wikimédia Commons tartalmaz Christian Abbiati témájú médiaállományokat.