„Szín (isten)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
A „bölcsesség” holdisten által megszemélyesített formája a [[csillagászat]] tudományával, az [[asztrológia]] gyakorlatával való kapcsolatának a hangsúlyozása, ugyanis a holdfázisok megfigyelése ezeknek a földművelő népeknek az életében fontos tényező volt.
 
Felesége [[Ningal]], a „Nagy Hölgy” volt, aki [[Utu]] / [[Samas]] (a „Nap”) és [[Inanna]] / [[Istár]] (a Vénusz bolygó istennője) lánya volt. Az aA világegyetem hatalmának centralizálására való törekvés vezetett oda, hogy kialakult egy Szín, Samas és Istár alkotta hármasság. (Néhol Istár helyett [[Adad]] viharisten a harmadik tagja.)
 
Színt [[lazurit]] szakállal és szárnyas bikán lovagolva ábrázolták. A bika volt az egyik szimbóluma az apján, [[Enlil]]en keresztül, avalamunt az „Égi Biká”-n, kívül a holdsarló és háromlábú állvány mellett (amely lehet lámpatartó). Pecséthengereken idősebb férfiként ábrázolják hullámos szakállal és holdsarló szimbólummal. Az asztrális-teológiai rendszerben a 30-as szám a holdra utal, konkrétan, hogy egy holdhónapban két egymást követő [[Hold#Holdfázisok|újhold]] között 30 nap telik el (pontosabban 29,53 nap).
 
Egy fontos sumer szöveg, az ''Enlil és Ninlil'' arról szól, hogy Enlil és Nanna / Színnel várandós Ninlil az [[alvilág]]ba kerül. Ott Enlil három különböző alakban ejti teherbe Ninlilt, de megszületésük után csak Nanna / Szín emelkedhet ki az alvilágból. A történet némi hasonlóságot mutat az ''Inanna származása'' néven ismert szöveggel.

Navigációs menü