„Ray Milland” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
'''Alfred Reginald Jones''' ([[Neath]], [[Glamorgan]], [[Wales]], [[1907]]. [[január 3.]] – [[Torrance]], [[Kalifornia]], [[1986]]. [[március 10.]]) [[Oscar-díj]]as walesi színész és rendező.
 
== Korai életeÉletútja ==
Alfred Reginald Jones néven látta meg a napvilágot 1907-ben, Elizabeth Annie (lánykori nevén Truscott) és Alfred Jones gyermekeként. Tanulmányait az iskolától függetlenül kezdte el, mielőtt részt vett volna a Királyi Főiskolán Cardiffban. 21 évesen nagybátyja lótenyésztő farmján dolgozott.
 
=== Filmes pályafutása ===
Filmes pályafutását [[1929]]-ben kezdte. Pályája során számos filmben, valamint tévéfilmben szerepelt. Ezek közül az 1945-ös [[Férfiszenvedély]] című film Don Birnam alkoholista írójaként ismert, a főszerepéért [[Oscar-díj a legjobb férfi főszereplőnek|a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díj]]át vehette át. Emellett még további filmes szerepeiről is ismert, ezek közül a [[Gyilkosság telefonhívásra]] című filmben, valamint a [[Columbo]] sorozat két epizodjában: Besegít a halál és a Melegházi dzsungelben, ahol a gyilkos Jarvis Goodlandt játszotta.
 
Milland, aki egy időben a Paramount Pictures legjobban fizetett színésze volt, számos híres színésznők mellett játszhatott, többek között: [[Gene Tierney]], [[Grace Kelly]], [[Lana Turner]], [[Marlene Dietrich]], [[Ginger Rogers]], [[Jane Wyman]], [[Loretta Young]] és [[Veronica Lake]].
 
=== Magánélete ===
Milland 1932-ben feleségül vette Muriel Frances Webert, a házasságukból született egy fia, Daniel (1940) és emellett volt egy örökbefogadott lánya, Victoria. Millandról az a hír járta, hogy viszonya volt [[Grace Kelly]] színésznővel, miközben forgatták a [[Gyilkosság telefonhívásra]] című filmet.
 
Milland fia, Daniel, az 1960-as években megjelent több kisebb színészi szerepben. 1981 márciusában 41 évesen halt meg, egy látszólagos öngyilkosságban. Egy AR-7 .22-es kaliberű puskával az ágya mellett találtak rá, súlyos sebesüléssel a fején.
 
=== Halála ===
Milland tüdőrákban halt meg a kaliforniai Torrance 1986. március 10-én, 79 évesen. Felesége, és a fogadott lánya élte túl.
 

Navigációs menü