„Monte Cassinó-i csata” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (hivatkozás előtti szóköz törlése, ld.: WP:BÜ AWB)
|hosszúság =
|szöveg pozíciója =
| wikicommons =
}}
Az [[Olaszország|Itália]] területén harcoló szövetséges csapatok [[1944|1944 januárban]]. januárban beleütköztek a Gustav-vonalba, amelyet a németek [[Róma|Rómától]] délre, a hegyeken alakítottak ki. A Gustav-vonal aknavetőkkel telizsúfolttelezsúfolt betonbunkerekből, aknamezőkből, szögesdrót akadályokból és géppuskafészekből állt.
 
=== Első csata ===
A szövetséges csapatok [[Januárjanuár 17.|január 17]]-én intéztek első ízben támadást a monostor és az alatta fekvő kisváros ellen. A német hadsereg feltartotta a rohamot. Kesselring pedig a térségbe a térségbe rendelte a Róma mellett állomásozó 19. és 90. páncélgránátos hadosztályt. Január 20-án az amerikai 36. hadosztály is bekapcsolódott a harcokba így átmenetileg a támadók kerültek fölénybe, de másnap megérkezett a két német páncélgránátos alakulat, amelyek feltartóztatták a rohamokat. A brit 10. hadtest a csatában mintegy 4000 katonát, az amerikaiak pedig alig 48 óra alatt 2100 főt veszítettek, az áttörés azonban sikertelen volt.
Január 22-én az amerikai 1. páncélos és három gyaloghadosztály partra szállt a Rómától 50 kilométerre lévő Anzio mellett, hogy a Gustav-vonalat megkerülve indítson támadást [[Róma]] irányába. A németeket ugyan meglepte az újabb amerikai partraszállás, de villámgyors átcsoportosításokkal sikerült elszigetelniük a viszonylag szűk hídfőt, és az amerikai támadás kudarcba fulladt.
 
 
=== Harmadik csata ===
A Monte Cassinó-i monostorért vívott véres és eredménytelen harcok elkeserítették a szövetségeseket, de nem adhatták fel a küzdelmet. Március 15-én új rohamra indultak az elátkozott célpont ellen, az offenzívát megsemmisítő tüzérségi előkészítés és nagyarányú légitámadás előzte meg. A britek oldalán bevetésre kerültek az új-zélandi és az indiai hadosztályok, de a német 1. ejtőernyős hadosztály újra visszaverte a sorozatos támadásokat. [[Március 23.|Március 23]]-ra Alexander tábornok egységei olyan súlyos vereséget szenvedtek, hogy az kénytelen volt leállítani a hadműveletet.
 
=== A Győzelem ===
A szövetséges csapatok Júniusjúnius 4-én, két nappal a partraszállás előtt bevonultak Rómába. Az olasz fővárosért nagy árat fizetett az angolszász nagyhatalmak, a siker több mint 40 000 emberükbe került, szemben a 20 000 fős német veszteséggel.<ref>Szalaykönyvek A Másodikmásodik Világháborúvilágháború Teljesteljes Történetetörténete 7. kötet</ref>
 
[[Kategória:Második világháború]]

Navigációs menü