„Szűts Dezső” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pataki Márta (vitalap | szerkesztései)
Szűts Dezső
 
Pataki Márta (vitalap | szerkesztései)
14. sor: 14. sor:
*Biró György: Szűts úr. Szabadság (Nagyvárad) 1937. március 28.
*Biró György: Szűts úr. Szabadság (Nagyvárad) 1937. március 28.
*Dutka Ákos: A Holnap városa. Budapest, 1964.
*Dutka Ákos: A Holnap városa. Budapest, 1964.
*Emlékezések Ady Endrére. II. Szerk. Kovalovszky Miklós. Budapest, 1974. 402–465; 466–506. A gyűjteménybe a szerkesztő [[Hegedűs Nándor]] ''Ártás és téboly'' c. visszaemlékezése, [[Losonczy Gábor]] és [[Bárdos László]] váradi emlékeket megörökítő írásai mellett részleteket iktat be [[Dutka Ákos]], [[Dénes Zsófia]], [[Ötvös Béla]], [[Halmay Árpád]], [[Fehér Dezső]], [[Marót Sándor]] visszaemlékezéseiből, az egykorú nekrológokból.
*Emlékezések Ady Endrére. II. Szerk. Kovalovszky Miklós. Budapest, 1974. 402–465; 466–506. A gyűjteménybe a szerkesztő [[Hegedűs Nándor]] ''Ártás és téboly'' c. visszaemlékezése, [[Losonczy Gábor]] és [[Bárdos László]] váradi emlékeket megörökítő írásai mellett részleteket iktat be [[Dutka Ákos]], [[Dénes Zsófia]], [[Ötvös Béla]], [[Halmay Árpád]], [[Fehér Dezső (író)|Fehér Dezső]], [[Marót Sándor]] visszaemlékezéseiből, az egykorú nekrológokból.


{{Portál|Erdély|-}}
{{Portál|Erdély|-}}

A lap 2013. május 18., 13:58-kori változata

Szűts Dezső (Nagyvárad, 1869. február 18.Nagyvárad, 1926. október 7.) nagyváradi hírlapíró.

Életútja, munkássága

A 20. század elején Nagyvárad aljegyzője volt, ebben az időben került Ady Endre és Biró Lajos vonzáskörébe és cserélte fel a közigazgatást az újságírással. Rövid ideig budapesti napilapok (Magyar Nemzet, Pesti Hírlap) munkatársa volt. A Nagyváradban megjelent írásai közül főként a helyismereti tárgyúak és az Adyra vonatkozóak (pl. A Duk-duk-affér. Tavasz, 1920. január) emlékezetesek: élethű freskókat rajzolt a város és környéke életéről, nevezetesebb intézményeinek és épületeinek szentelt kisesszéiből pedig kaleidoszkópszerűen összeáll a város múltja és jelene. Alakja minduntalan felbukkan a kortársaknak Adyról szóló visszaemlékezéseiben, Szederkényi Anna pedig az Amíg egy asszony eljut odáig című regényének egyik hősében, a remetében örökíti meg.

Források

További információk