Spanyol márna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Spanyol márna
Barbo comizo.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Pontyalakúak (Cypriniformes)
Család: Pontyfélék (Cyprinidae)
Alcsalád: Barbinae
Nem: Barbus
Faj: B. comizo
Tudományos név
Barbus comizo
Steindachner, 1864
Szinonimák

Luciobarbus comizo

Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Spanyol márna témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Spanyol márna témájú médiaállományokat és Spanyol márna témájú kategóriát.

A spanyol márna (Barbus comizo) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjéhez, ezen belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjához tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A spanyol márna élőhelye az Ibériai-félsziget délnyugati és déli tájainak sebes folyói, a Tajo és oldalfolyója, a Guadiana és a Guadalquivir vízrendszere.

Megjelenése[szerkesztés]

Alakja: A hal kerekded teste mérsékelten nyújtott, hasoldala csaknem egyenes vonalú, tarkóprofilja púpos; feje széles, felülről lapított, alacsony. Orra széles, lapos, szája alsó állású, ajkai keskenyek; 4 rövid, vékony bajuszszála van, az első visszahajtva nem ér a szemig. Pikkelyei nagyok, 49-51 van az oldalvonal mentén. Hátúszója 11-12 sugarú, az első nagyon erősen elcsontosodott, és a hátulsó peremén fűrészes szélű. Farok alatti úszója 8 sugarú. Farokúszója kimetszett. Garatfogai háromsorosak, 5.3.2-2.3.5.

Színezete: A spanyol márna színe élőhelyei szerint nagyon változó. Háta sötét, a barnászöldtől a szürkészöldig változik. Oldalai világosabbak, ezüstösen csillogóak, Hasa fehéres.

Mérete: Testhossza 20-30 centiméter, legfeljebb 35 centiméter.

Életmódja[szerkesztés]

A vízfenék közelében élő rajhal, szereti az erősen áramló homok- vagy kavicsaljzatú vizeket. Tápláléka főként apró talajférgek, a fenéken élő kis rákok, puhatestűek, amellett halikra és (főként a fiatalok) növényi táplálék.

Szaporodása[szerkesztés]

Április és június között, a víz hőmérséklete szerint változóan ívik, ikráit elöntött, alacsony kavicspadokra rakja. Az ikrák és az ivadék fejlődése alig ismert.

Források[szerkesztés]