Small-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Small-szigetek
Eigg and Rum from Glenuig - geograph.org.uk - 1579184.jpg
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Elhelyezkedése
Small-szigetek (Egyesült Királyság)
Small-szigetek
Small-szigetek
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 56° 58′, ny. h. 6° 16′Koordináták: é. sz. 56° 58′, ny. h. 6° 16′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Small-szigetek témájú médiaállományokat.
Eigg elhelyezkedése Skóciában
Rùm elhelyezkedése Skóciában
Muck elhelyezkedése Skóciában
Canna és Sanday elhelyezkedése Skóciában

A Small-szigetek (skót nevén Na h-Eileanan Tarsainn) egy szigetcsoport a Belső-Hebridákon, Skóciában. 4 nagyobb lakott szigetből áll: Eigg, Muck, Rùm és Canna. Ezek mellett több kisebb sziget található még a szigetcsoportban: Sanday, ami szintén lakott, valamint a lakatlan Eilean Chatchastail és a Horse-sziget. A szigetek megközelítése nem könnyű, mert a komp inkább csak a szigetlakók igényei szerint közlekedik.

Eigg[szerkesztés]

Eigg 9 kilométer hosszú és 5 kilométer széles, mindössze 31 négyzetkilométeres, de ezzel a területtel a második legnagyobb Rùm mögött. 2001-ben a lakosainak a száma 67 fő volt. Fő települése Cleadale, ami északnyugaton található, és az "éneklő homokkal" borított tengerpartjáról nevezetes. A homokot azért hívják éneklőnek, mert egy jellegzetes nyikorgó hangot ad ki, amikor szárazon sétálunk rajta. A szigeten megtalálták bronz- és vaskori emberek nyomait is. Kildonannál egy ír szerzetes alapított monostort. Őt és társait 617-ben egy pikt királynő lemészároltatta. A sziget a középkorban a Donald klán tulajdonában volt.

A 16. század végén a háborúskodás a MacDonald és a McLeod klán között oda vezetett, hogy a sziget teljes lakosságát megölték. A 19. századra a szigetnek 500 fős lakossága volt, akik burgonya, zab, marha és hínár tenyésztésből és termelésből éltek. Később a birkatenyésztés minden más lehetőségnél profitálóbb volt.

Rùm[szerkesztés]

Rùm, amit néha Rhumnak is írnak, hogy elkerüljék a rum nevű szeszesitallal való hasonlóságot, a legnagyobb a 4 sziget közül. A sziget, akárcsak Eigg a Skót Nemzeti Örökség szervezet tulajdona. A szigeten egy nagy kutatóközpont és laboratórium működik, ahol a sziget mintegy 30 fős lakosságának a többsége dolgozik. Feladatuk főképp a sziget szarvasállományának a tanulmányozása. A sziget egy része le is van zárva. Ennek ellenére több sétaút és madármegfigyelő hely van kialakítva.

Muck[szerkesztés]

Muck a legkisebb a 4 sziget közül. 1879 óta a McEwan család tulajdona. A sziget a nevét, ami skótul disznót jelent, a sziget körül úszkáló delfinek vagy "tengeri disznók" után kapta.

Canna és Sanday[szerkesztés]

Canna (skót nevén Canaigh, Eilean Chanaigh) a 4 sziget közül a legnyugatabbra fekvő, a Skót Nemzeti Tröszt tulajdona. Canna mintegy 20 fős lakossága a sziget farmján dolgozik. A sziget mindössze 7 kilométer hosszú, és másfél kilométer széles. 1981-ben hagyta a Trösztre akkori tulajdonosa, John Lorne Campbell. Campbell folklorista volt, és a szigeten található két nagy ház közül az egyikben az ő általa összegyűjtött gael emlékeket lehet látni. Campbell özvegyének halála, 2004 óta a Tröszt lépéseket tesz annak érdekében, hogy minél több lakót és látogatót vonzzon a szigetre.

Sanday (skót nevén: Sandaigh) egy híddal és egy alacsony vízállásnál látható homoksávval van összekötve Cannával. Sanday szintén a Skót Nemzeti Tröszt tulajdona, hatan lakják.

A két szigeten együtt mintegy 20 épület található, beleértve a 3 templomot is, amiből az egyiket szállóvá és kutatóközponttá alakítottak át. A szigeten postahivatal is található. A bűnözési ráta alacsony, a rendőrség évente kétszer száll ki a szigetre, akkor is főleg azért, hogy a fegyvertartási engedélyeket ellenőrizze. Az orvosi ellátást az Eigg szigetén lévő doktor biztosítja. Sanday szigetén egy iskola is van, amiben 4 tanuló tanul.

A Canna-i utak nincsenek aszfaltozva, és magántulajdonban vannak, de a helyi járműveknek nem kell útdíjat fizetniük. Egy 2005-ös vihar lerombolta a két sziget közötti gyaloghidat, ezt pótolták egy járművek számára is járható híddal.

Canna főképp madárvilágáról híres, előfordul itt szirti sas, rétisas, lunda, valamint számos ritka pillangófaj. A sziget mellett delfineket és kisebb bálnákat is lehet látni. Canna keleti oldalán bazaltpillérek állnak, a nyugati parton pedig tengeri sziklák. A sziget legmagasabb pontja a Càrn a' Ghaill (skót nyelven: a vihar sziklás hegye), 210 méter magas. A keleti oldalon van a Compass-domb, ami 139 méter magas. Nevét (Iránytű-domb) azért kapta, mert vulkanikus kőzetből áll, aminek olyan magas a vastartalma, hogy a közelben haladó hajók iránytűjét eltéríti, észak helyett keletre tájolódnak.

Cannán a fő település 1851-ig A' Chill volt, amikor a szigetet kitelepítették. Ezután 1881-ben érte el a maximális lakosságát, 51 főt, (Sanday-en ekkor további 62 fő élt). A lakosság száma stabilan 20 és 30 között ingadozott a 20. század második felére, de a 2001-es népszámlálás szerint már csak 6-an éltek a szigeten (12-en, Sandayjel együtt). 2006 októberében a Tröszt egy világméretű felhívást tett közzé, amiben Cannán letelepülni szándékozó családok jelentkezését várták. A 400 jelentkező között voltak pályázók Németországból, Svédországból, Indiából és Dubaiból is. Végül két pályázót választottak ki, akik 2007-ben illetve 2008-ban költözhettek a szigetre.

Panoráma a Compass-dombról Sanday szigetével, a távolban Rùm látható

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Small Isles című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eigg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rùm című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Canna, Scotland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Muck, Scotland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sanday, Inner Hebrides című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Forrás[szerkesztés]