Vatersay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vatersay
(Hallgat Bhatarsaigh (gael))
Vatersay Bay (Vatersay-öböl), Vatersay
Vatersay Bay (Vatersay-öböl), Vatersay
Közigazgatás
OrszágSkócia, Egyesült Királyság
Helyi önkormányzatComhairle nan Eilean Siar
Népesség
Teljes népesség90 fő (2011)[1]
Földrajzi adatok
SzigetcsoportUist és Barra
Terület9,6 (50.) km²
Legmagasabb pontTheiseabhal Mòr (190 m)
IdőzónaUTC±00:00
Elhelyezkedése
Vatersay (Skócia)
Vatersay
Vatersay
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 56° 55′ 48″, ny. h. 7° 31′ 48″Koordináták: é. sz. 56° 55′ 48″, ny. h. 7° 31′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Vatersay
témájú médiaállományokat.

Vatersay (gael nyelven Bhatarsaigh, Hallgat kiejtés: IPA:vaʰt̪əɾs̪aj) lakott sziget a Külső-Hebridákon, Skóciában. A szigeten lévő egyetlen településnek ugyancsak Vatersay a neve. Nevének jelentése: vízi sziget.

Elhelyezkedés[szerkesztés]

Vatersay a legnyugatibb lakott hely Skóciában. Egy 1991-ben átadott töltésút köti össze a szomszédos Barra szigettel. Apály esetén száraz lábbal elérhető a keletre lévő, apró Uineasan szigetecske.

Élővilág[szerkesztés]

A sziget állatvilágát vidrák, fókák és gémek gyarapítják. Bonnie Prince Charlie virága a sövényszulák (Calystegia soldanella) – mely állítólag francia eredetű és magjait Bonnie Prince Charlie (Csinos Károly herceg) hozta át a tengeren – egész Skóciában csak Vatersay és Eriskay szigeteken található meg.

Régészeti emlékek[szerkesztés]

A szigeten egy vaskori erőd maradványai láthatók.

Hajótörés[szerkesztés]

A szigethez fűződő legszomorúbb esemény több mint 150 évvel ezelőtt történt. Az Annie Jane, egy háromárbócos, kivándorlókat szállító hajó, mely Liverpoolból indult és a kanadai Montréal felé tartott, egy vihar idején sziklára futott a nyugati parton, 1853. szeptember 28-án. A hajó tíz percen belül süllyedni kezdett, kettétört, 450 utasa pedig a háborgó tengerbe zuhant. A rossz időjárás ellenére a szigetlakók megpróbálták megmenteni az utasokat és a legénységet.[2]

A katasztrófát mindössze százan élték túl. A többi 350 férfit, nőt és gyermeket a part menti dünék közé temették. A helyet egy kis kőhalom és emlékmű jelzi.

További információk[szerkesztés]

  1. http://www.scotlandscensus.gov.uk/documents/censusresults/release1c/rel1c2sb.pdf
  2. Annie Jane Memorial - the story. Isle of Vatersay. [2008. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 6.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vatersay című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.