Ulva (sziget)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ulva
Kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia)
Kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia)
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
alkotó ország Skócia
tanácsi terület Argyll and Bute
Székhely Lochgilphead
Népesség
Teljes népesség11 fő (2011)
Földrajzi adatok
Fekvése Atlanti-óceán
Szigetcsoport Hebridák (Belső-Hebridák) — Mull szigetcsoport
Terület19,9 km²
Hosszúság12 km
Szélesség4 km
Tengerszint feletti magasság313 m
Legmagasabb pont 313
Időzóna UTC±00:00
Elhelyezkedése
Ulva (Egyesült Királyság)
Ulva
Ulva
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 56° 28′ 49″, ny. h. 6° 12′ 18″Koordináták: é. sz. 56° 28′ 49″, ny. h. 6° 12′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ulva témájú médiaállományokat.

Ulva a Hebridák egy kis, mindössze 20 négyzetkilométeres szigete Mull szigetének nyugati partja előtt, a szigeten végighúzódó dombhátak egyikének folytatásában, tehát a Belső-Hebridák részeként nyilvántartott Mull-szigetcsoport egyik tagja. Közigazgatásilag Skócia Argyll and Bute tanácsi területének része. 1974–1996 között a Strathclyde régióba, korábban Argyll megyébe osztották be.

Fő nevezetessége, hogy a helybéliek és a környező szigetek — főleg Mull — lakói 2018-ban megvásárolták a szigetet addigi tulajdonosától.[1]

Természeti földrajza[szerkesztés]

Az ovális alakú szigetet Mulltól (Ulva Ferry majorságtól) a keskeny Caolas Ulbha tengerszoros választja el; a szomszédos Gometra szigetével híd köti össze. Északon a Loch Tuath (Loch-a-Tuath), délkeleten a Loch na Keal (Loch nan Ceall) választja el Mull egy-egy nagyobb félszigetétől (illetve az Eorsa szigetkétől). Déli partjának két nagyobb öble a Port a' Bhàta és a Tràigh Bhàn. Az északi part két nagyobb öble a patkó alakú Lòn Bhearnuis és a Soriby Bay.

Hossztengelyében egy keresztirányú völgyekkel (közülük legnagyobb a Gleann Glas) tagolt dombhát húzódik végig; ez nyugat felé Gometrán folytatódik. Két legmagasabb dombja a 313 m magas Beinn Chreagach (a.m. 'Sziklás Hegy') és a 306 m magas Beinn Eoligarry; a dombok nyugat felé egyre alacsonyabbak. A déli parthoz közel emelkedik a 118 m magas A' Chrannag.

A pleisztocén kori jégáraknak köszönhetően partvonala csipkézett, erősen tagolt. Az Ulvától délre elterülő csatornából kiemelkedő kisebb-nagyobb szigetek, illetve szirtek közül a legnevezetesebb a természeti szépségeiről híres Staffa (a Fingal-barlanggal). Jelentősebbek még:

Little Colonsay és Ulva között az Eilean na Creiche (Eilean na Craoibhe) szirtjeinek sora húzódik.

Éghajlatát a Golf-áramlás határozza meg: a csapadék sok, a hőingás kicsi.

Földtani felépítése[szerkesztés]

A szigetet fiatal bazalt építi fel. Főleg a déli parton a kőzet jellegzetes, oszlopos elválása is megfigyelhető, de az oszlopok nem olyan látványosak, mint a közeli Staffa szigetén.

Története[szerkesztés]

Élővilága[szerkesztés]

Fő növénytársulása a fenyér.

Lakossága, gazdasága[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ulva című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]