Sisakos kaméleon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sisakos kaméleon
Hím sisakos kaméleon
Hím sisakos kaméleon
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Alrendág: Leguánalakúak (Iguania)
Család: Kaméleonfélék (Chamaeleonidae)
Alcsalád: Chamaeleoninae
Nem: Chamaeleo
Laurenti, 1768
Faj: C. calyptratus
Tudományos név
Chamaeleo calyptratus
Duméril & Bibron, 1851
Szinonimák
  • Chamaeleo calcaratus Peters, 1870
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sisakos kaméleon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sisakos kaméleon témájú médiaállományokat és Sisakos kaméleon témájú kategóriát.

A sisakos kaméleon (Chamaeleo calyptratus) egy nagy termetű kaméleonfaj, amely Jemen nyugati és Szaúd-Arábia délnyugati hegyeiben honos. Gyakran tartják terráriumi díszállatként.

Előfordulása és életmódja[szerkesztés]

A sisakos kaméleon Jemen és Szaúd-Arábia Vörös-tenger menti hegyeiben, félsivatagokban, cserjés-fás területeken, vagy akár öntözött kertekben él. A többi kaméleonhoz hasonlóan a fák ágai között mozog. Nappali állatok. Bár elsősorban rovarevők, étrendjüket időnként kiegészítik falevéllel, gyümölcsökkel és bimbókkal is. Zsákmányát lesből, rendkívül hosszú nyelvének gyors kiöltésével és a rovar megragadásával fogja el. Vízszükségletét a leveleken található cseppekből elégíti ki, az álló vízfelületet fel sem ismeri és ha a terráriumban csak ilyen áll rendelkezésére, akkor kiszáradhat.

Alfajai[szerkesztés]

  • Chamaeleo calyptratus calyptratus Duméril & Duméril, 1851
  • Chamaeleo calyptratus calcarifer Peters, 1871

Megjelenése[szerkesztés]

Nőstény kaméleon

A sisakos kaméleon viszonylag nagy termetű faj, egyes hímjei a 60 cm-es teljes testhosszt is elérhetik, bár az átlagméret inkább csak 35–45 cm. A nőstények kisebbek, hosszuk általában 30 cm körül van. A faj jellegzetessége a fejen viselt, oldalnézetből sisakszerű, magas taréj, mely a hímek esetében jelentősen nagyobb, akár 8 cm magas is lehet. A hím kaméleonok alapszíne zöld, melyet sárga, barna és kék sávok és foltok ékesítenek. Az alapszín az állat hangulatától függően élénk türkiztől a sötét olívazöldig változhat. Felfokozott érzelmi állapotban, például ha egy másik hímmel találkozik, a színei megélénkülnek, a kontúrok élesebbé válnak. A fiatal állatok és a párzási időszakon kívüli nőstények egyöntetű zöld színűek, esetleg fehér foltokkal a testükön. A párzási időszakban egészen sötétzöldre váltanak, melyet kék és sárga foltok díszítenek; a megtermékenyített nőstények egészen sötétek, szinte feketék. A hímek hátsó lábainak sarkain kis sarkantyúk is megfigyelhetőek. Teste oldalról lapított, lábujjai 3-2 arányban összenőttek és a vékony ágak megragadásához alkalmazkodtak.

Szaporodása[szerkesztés]

Pózoló hím

Körülbelül fél évesen lesz ivarérett, innentől kezdve a hímek agresszívak egymással és védik a saját területüket. A nőstény 4-6 héttel a párzás után rakja le a talajba ásott üregbe 15-70, 1-1,5 cm átmérőjű tojását. A nőstények képesek eltárolni a spermát, így néhány hónap múlva újabb párzás nélkül is újból rakhatnak tojásokat. A tojások 28 °C-os hőmérsékleten mintegy hat hónap elteltével kelnek ki. A sisakos kaméleon élettartama 4-6 év.[1]

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

  1. A sisakos kaméleon a Washingtoni egyezmény védelme alatt áll, természetes élőhelyei leginkább az útépítések miatt veszélyeztetettek, de populációi stabilnak mondhatók. Befogásuk is visszaszorulóban van, a kereskedelemben kapható példányok nagy többsége már fogságban látta meg a napvilágot.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Veiled chameleon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]