Sisakos kaméleon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Sisakos kaméleon
Hím sisakos kaméleon
Hím sisakos kaméleon
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Alrendág: Leguánalakúak (Iguania)
Család: Kaméleonfélék (Chamaeleonidae)
Alcsalád: Chamaeleoninae
Nem: Chamaeleo
Laurenti, 1768
Faj: C. calyptratus
Tudományos név
Chamaeleo calyptratus
Duméril & Bibron, 1851
Szinonimák
  • Chamaeleo calcaratus Peters, 1870
Elterjedés
Chamaeleo calyptratus distribution.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sisakos kaméleon témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sisakos kaméleon témájú médiaállományokat és Sisakos kaméleon témájú kategóriát.

A sisakos kaméleon (Chamaeleo calyptratus) egy nagy termetű kaméleonfaj, amely Jemen nyugati és Szaúd-Arábia délnyugati hegyeiben honos. Gyakran tartják terráriumi díszállatként.

Előfordulása és életmódja[szerkesztés]

A sisakos kaméleon Jemen és Szaúd-Arábia Vörös-tenger menti hegyeiben, félsivatagokban, cserjés-fás területeken, vagy akár öntözött kertekben él. A többi kaméleonhoz hasonlóan a fák ágai között mozog. Nappali állatok. Bár elsősorban rovarevők, étrendjüket időnként kiegészítik falevéllel, gyümölcsökkel és bimbókkal is. Zsákmányát lesből, rendkívül hosszú nyelvének gyors kiöltésével és a rovar megragadásával fogja el. Vízszükségletét a leveleken található cseppekből elégíti ki, az álló vízfelületet fel sem ismeri és ha a terráriumban csak ilyen áll rendelkezésére, akkor kiszáradhat.

Alfajai[szerkesztés]

  • Chamaeleo calyptratus calyptratus Duméril & Duméril, 1851
  • Chamaeleo calyptratus calcarifer Peters, 1871

Megjelenése[szerkesztés]

Nőstény kaméleon

A sisakos kaméleon viszonylag nagy termetű faj, egyes hímjei a 60 cm-es teljes testhosszt is elérhetik, bár az átlagméret inkább csak 35–45 cm. A nőstények kisebbek, hosszuk általában 30 cm körül van. A faj jellegzetessége a fejen viselt, oldalnézetből sisakszerű, magas taréj, mely a hímek esetében jelentősen nagyobb, akár 8 cm magas is lehet. A hím kaméleonok alapszíne zöld, melyet sárga, barna és kék sávok és foltok ékesítenek. Az alapszín az állat hangulatától függően élénk türkiztől a sötét olívazöldig változhat. Felfokozott érzelmi állapotban, például ha egy másik hímmel találkozik, a színei megélénkülnek, a kontúrok élesebbé válnak. A fiatal állatok és a párzási időszakon kívüli nőstények egyöntetű zöld színűek, esetleg fehér foltokkal a testükön. A párzási időszakban egészen sötétzöldre váltanak, melyet kék és sárga foltok díszítenek; a megtermékenyített nőstények egészen sötétek, szinte feketék. A hímek hátsó lábainak sarkain kis sarkantyúk is megfigyelhetőek. Teste oldalról lapított, lábujjai 3-2 arányban összenőttek és a vékony ágak megragadásához alkalmazkodtak.

Szaporodása[szerkesztés]

Pózoló hím

Körülbelül fél évesen lesz ivarérett, innentől kezdve a hímek agresszívak egymással és védik a saját területüket. A nőstény 4-6 héttel a párzás után rakja le a talajba ásott üregbe 15-70, 1-1,5 cm átmérőjű tojását. A nőstények képesek eltárolni a spermát, így néhány hónap múlva újabb párzás nélkül is újból rakhatnak tojásokat. A tojások 28 °C-os hőmérsékleten mintegy hat hónap elteltével kelnek ki. A sisakos kaméleon élettartama 4-6 év.[1]

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

  1. A sisakos kaméleon a Washingtoni egyezmény védelme alatt áll, természetes élőhelyei leginkább az útépítések miatt veszélyeztetettek, de populációi stabilnak mondhatók. Befogásuk is visszaszorulóban van, a kereskedelemben kapható példányok nagy többsége már fogságban látta meg a napvilágot.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Veiled chameleon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]