Sierra Nevada (Spanyolország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elhelyezkedése
A síparadicsom

A Sierra Nevada (spanyolul „havas hegyláncot” jelent) hegylánc Andalúziában, Dél-Spanyolországban. Itt található Spanyolország legmagasabb pontja, a 3479 m magas Mulhacén.

Népszerű turisztikai célállomás, mivel a hóbiztos, magas csúcsok lehetővé teszik a síelést. Itt van Európa legdélebbi síparadicsoma a Földközi-tenger mentén, amely meleg klímájáról és a napsütéses órák magas számáról ismert. Közel fekszik Granada, Málaga és Almería városokhoz. Egy része a Sierra Nevada Nemzeti Parkhoz tartozik.

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hegyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hegység része az UNESCO bioszféra-rezervátum hálózatának. A Sierra Nevada Obszervatórium a hegy északi lejtőjén, 2800 m magasságban található.

Kialakulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Sierra Nevada az alpesi hegységképződés időszakában jött létre. Ez a hegységképződési folyamat hozta létre az európai Alpokat és a Földközi-tenger déli partján emelkedő Atlasz-hegységet. A hegység mai formája a harmadidőszak során (65 - 1,8 millió év) jött létre az afrikai és az európai kontinentális kéreglemezek ütközése során.

Földrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hegység központi része a nyugat-délnyugat – kelet-északkelet irányú gerinc. Ez a vízválasztót alkotó gerinc meglehetősen hosszú szakaszon folyamatosan 3000 m feletti magasságú. A hegylánc déli oldalán több hosszú, de keskeny folyóvölgy húzódik délnyugat felé, a völgyeket másodlagos gerincek választják el.

A meredekebb és sziklásabb északi oldalon a völgyek iránya kevésbé szabályos. Ezen az oldalon folyik a Rio Genil, mely a Mulhacén közelében ered, és útján számos apróbb folyó torkollik belé.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Francisco Pérez Raya, Joaquín Molero Mesa, Francisco Valle Tendero, 1992: "Parque Natural de Sierra Nevada. Paisaje, fauna, flora, itinerarios". Ed. Rueda. Madrid. ISBN 84-7207-067-0 (spanyolul)
  • "Flora de la Tundra de Sierra Nevada". Pablo Prieto Fernández, Ed. Universidad de Granada. ISBN ISBN 84-600-1810-5 (spanyolul)
  • "Sierra Nevada: Guía de Montaña". Aurelio del Castillo y Antonio del Castillo. Ed. Penibética, 2003. ISBN 84-932022-3-1 (spanyolul)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sierra Nevada (Spanyolország) témájú médiaállományokat.