Shirley Valentine (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shirley Valentine
(Shirley Valentine)
1989-es brit–amerikai film
RendezőLewis Gilbert
ProducerLewis Gilbert
John Dark
AlapműWilly Russell: Shirley Valentine
Műfaj
ForgatókönyvíróWilly Russel
FőszerepbenPauline Collins
Tom Conti
Julia McKenzie
ZeneMarvin Hamlisch
OperatőrAlan Hume
VágóLesley Walker
HangmérnökJonathan Bates
Roy Charman
JelmeztervezőCandy Paterson
DíszlettervezőJohn Stoll
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Egyesült Királyság
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínGörögország
Játékidő108 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1989. augusztus 30.
Magyarország 1990. március 15.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Shirley Valentine 1989-ben bemutatott brit–amerikai romantikus filmvígjáték-dráma, melyet Lewis Gilbert rendezett. A film alapjául Willy Russell azonos című színdarabja szolgált. A főszerepben Pauline Collins, Tom Conti és Julia McKenzie. Collins korábban a londoni West End Színházban, majd a Broadwayen is magára öltötte ezt a szerepet.

A film premierje az Edinburgh-i Filmfesztiválon volt. A produkciót két Oscarra és három Golden Globe-díjra és BAFTA-díjra jelölték. A betétdalt egy Grammy-jelölést kapott.

Cselekmény[szerkesztés]

Shirley Valentine egy negyvenes éveiben járó háziasszony, akinek házassága ellaposodott. Mikor Jane barátnője nyer egy kétszemélyes utat Görögországba, Shirley rá nem jellemző módon azonnal lecsap a lehetőségre. Döntését kétkedés követi, mégis váratlan támogatásra lel szomszédja, Gillian személyében, aki tiszteletét és csodálatát fejezi ki Shirley tervei iránt. Az utolsó lökést volt ellensége az iskolában, Marjorie adja meg, aki bevallja Shirley-nek, hogy irigyelte lázadó stílusát, ezért inkább elit prostituáltként állja meg a helyét a korábban áhítozott légi utaskísérő pálya helyett.

Görögországba érve Jane azonnal magára hagyja Shirley-t, hogy románcba kezdhessen egy utastársukkal a repülőről. Shirley azonban nagyon jól érzi magát az országban, és nem érti a többi angol vendéget, hogy miért keresik az angol ételt és maradnak meg az egyszerű szabadidős tevékenységeknél. Shirley egyedül járja a szigetet, amíg meg nem ismerkedik Costasszal, a közeli kocsma tulajdonosával. Costas meghívja egy üveg borra a tengerparthoz, majd felajánlja neki, hogy körbehajózza vele a közeli szigeteket.

Habár megígéri az asszonynak, hogy nem fogja elcsábítani, mégsem szűkölködik a bókokkal. Ahogy Shirley az útjára készülődik, Jane visszatér szerelmi kalandjáról, és bocsánatért esedezik, amiért Shirley-t magára hagyta. Megdöbbenve látja, hogy Shirley nagyon is jól boldogult nélküle. A túra jól sikerül, és Shirley úgy dönt, hogy úszik egyet a tengerben meztelenül, mivel nincsen fürdőruhája. Costas csatlakozik hozzá, majd a hajóra visszatérve elvesznek egymásban.

Jane úgy véli, Shirley belezúgott Costasba, de Shirley-nek csak a görögök életmódja tetszik. Mikor Shirley visszatér a reptérről, eldöntve hogy marad, rajtakapja Costast egy másik turistával. Shirley közli, hogy nem zaklatja fel Costas viselkedése, ellenben állást keres. Eközben otthon Shirley férje, Joe dühösen és zavarodottan a görög út miatt, a reptéren várja a feleségét virággal. Mikor Shirley nem érkezik meg, telefonon próbálja őt elérni és meggyőzni, hogy a nő helye itt van vele.

Shirley viszont boldog az új életével. Sikeres lesz a biznisze is az angol turistákkal, akik brit ételt keresnek Görögországban. Joe végül fia buzdítására Shirley után megy Görögországba. Táviratban értesíti feleségét jöttéről, Costas pedig aznapra elutazik, míg Shirley higgadtan kiül a tengerpartra és borozik. Mikor férje elhalad előtte, nem ismeri meg és tovább megy, amíg Shirley vissza nem hívja. A film kettejük borozgatásával ér véget, nyitva hagyva a történetet, hogy vajon hogyan oldották meg az ügyüket.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[1]
Shirley Valentine-Bradshaw Pauline Collins Borbás Gabi
Costas Caldes Tom Conti Vass Gábor
Gillian Julia McKenzie Halász Aranka
Jane Alison Steadman Tóth Éva
Marjorie Majors Joanna Lumley Andai Györgyi
Iskolaigazgatónő Sylvia Syms Tóth Judit
Joe Bradshaw Bernard Hill Reviczky Gábor
Dougie George Costigan
Jeanette Anna Keaveney
Millandra Bradshaw Tracie Bennett Eszenyi Enikő
Sydney Ken Sharrock Dózsa László
Thelma Karen Craig
Brian Bradshaw Gareth Jefferson Rudolf Péter
Az ifjú Shirley Gillian Kearney Somlai Edina
Sharon-Louise Deborah Yhip Kocsis Mariann

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Eredmény
Oscar-díj Legjobb női főszereplő: Pauline Collins Jelölve
Legjobb eredeti dal: "The Girl Who Used to Be Me" Jelölve
Golden Globe-díj Legjobb vígjáték vagy musical Jelölve
Legjobb női főszereplő: Pauline Collins Jelölve
Legjobb eredeti filmbetétdal: "The Girl Who Used to Be Me" Jelölve
BAFTA-díj Legjobb film Jelölve
Legjobb adaptált forgatókönyv Jelölve
Legjobb női főszereplő: Pauline Collins Elnyerte
Grammy-díj Legjobb zeneszám filmben vagy tévéműsorban Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]