Shelly Manne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shelly Manne
Fotó: William P. Gottlieb, 1947.
Fotó: William P. Gottlieb, 1947.
Életrajzi adatok
Születési névSheldon Manne
BecenévShelly
Született1920. június 11.[1][2][3][4]
New York
Elhunyt1984. szeptember 26. (64 évesen)[1][5][2][3][4]
Los Angeles
SírhelyForest Lawn Memorial Park
SzüleiMax Manne
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszerdobfelszerelés
Tevékenység
Kiadók
  • Concord Records
  • Contemporary Records

Shelly Manne weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Shelly Manne témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Shelly Manne (New York, 1920. június 11.Los Angeles, 1984. szeptember 26.) amerikai dzsesszdobos. Sheldon „Shelly” Manne-t többnyire a nyugati parti dzsesszhez sorolják. Sokoldalú volt, számos más stílusban is játszott, beleértve a dixielandet, a swinget, a bebop-ot, az avantgarde- és fúziós dzsesszt.

Pályafutása[szerkesztés]

Manne apja és nagybátyja is dobolt. Csodálta a korabeli nagy swingdobosokat, Jo Jonest és Dave Tough-t, aki példaképe és mentora lett. Példaképe volt Sid Catlett és Kenny Clarke is.

Tinédzserként a manhattani 52. utca klubjaiban játszott. Hamarisan olyan sztárokkal készültek felvételei, mint Coleman Hawkins, Charlie Shavers és Don Byas, továbbá a Duke Ellington Orchestra zenészeivel is: Johnny Hodges, Harry Carney, Lawrence Brown és Rex Stewart. Manne hamarosan olyan bebop zenészekkel is dolgozott, mint Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Flip Phillips, Charlie Ventura, Lennie Tristano és Lee Konitz.

Manne végülis Woody Herman és Stan Kenton big bandjének tagjaként vált igazán ismertté. Az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején díjakat is nyert, és részt vett a nyugati parti dzsessz fejlesztésében. Dobolt Shorty Rogers, Hampton Hawes, Red Mitchell, Art Pepper, Russ Freeman, Frank Rosolino, Chet Baker, Leroy Vinnegar, Pete Jolly, Howard McGhee, Bob Gordon, André Previn együtteseiben is.

Saját zenekara, a Shelly Manne & His Men 1955-ben jött létre. Később saját dzsesszklubja volt Los Angelesben (The Manne Hole), és részt vett Ornette Colemannel és Tom Waits-szel és a Third Stream kísérletekben is. Gyakran dolgozott stúdióznészként, írt filmzenét, (például a Daktari című televíziós sorozathoz).

Roy Kral egyszer azt mondta, hogy "soha nem hallott még dobost ilyen szépen játszani egy énekes mögött, mint Shelly Manne-t".

Dobolt is néha olyan neves énekesek mellett, mint Ella Fitzgerald, Mel Tormé, Peggy Lee, Frank Sinatra, Ernestine Anderson, Sarah Vaughan, Lena Horne, Blossom Dearie, Nancy Wilson. A Manne által kísért énekesek közül nem is mindegyik volt dzsesszénekes (Teresa Brewer, Leontyne Price, Tom Waits, Barry Manilow...)

Néhány héttel egy ártalmatlannak tűnő lovasbaleset után hunyt el zsírembóliában.

Lemezválogatás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Brockhaus (német nyelven)
  5. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Shelly Manne című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.