Johnny Hodges

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johnny Hodges
Johnny Hodges and Al Sears, Aquarium, New York,, ca. Nov. 1946 (William P. Gottlieb 04191).jpg
Életrajzi adatok
Született 1906. július 25.
Cambridge, Massachusetts
Elhunyt 1970. május 11. (63 évesen)
New York
Pályafutás
Műfajok dzsessz
Hangszer szaxofon
Tevékenység zenész
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Johnny Hodges témájú médiaállományokat.

John Cornelius "Johnny" Hodges (Cambridge, Massachusetts, 1906. július 25.New York, 1970. május 11.) a jazz és az altszaxofon romantikusa.

Nagyrészt autodidakta módon folytatott zenei tanulmányokat és egy rövid ideig Sidney Bechet oktatta. Több hangszert kipróbált, mígnem kikötött az alt szaxofonnál. Játszott Willie "The Lion" Smith és Chick Webb big band-jeiben.

1928 májusában csatlakozott Ellingtonhoz, és ez a kapcsolat kisebb-nagyobb megszakításokkal haláláig tartott. "Rabbit" (a.m. nyúl, mert nagyon szerette a salátás szendvicseket), mert így becézték, több száz lemezfelvételen játszott az Ellington band-del. Különösen a balladákat szerette. Nagyon büszke volt a "konyhájára", ugyanis így nevezte azt amit a jazzerek csak több szóval tudnak kifejezni, mint feeling vagy sound. Ebből a "konyhából" sok remekmű került ki fogyasztásra, olyan is amit maga "főzött ki", és olyan is amit a zenekarral közösen.

1970-ben szívroham végzett vele. Ellington így emlékezett rá: "Nem volt a világ leglenyűgözőbb előadója, szinpadi egyénisége, de gyönyörű szép tónusa könnyeket csalt közönsége szemébe- ez volt Johnny Hodges. Ez Johnny Hodges. Sokat veszítettünk. Hangzásunk sosem lesz már a régi…. Örülök és hálás vagyok, amiért abban a kiváltságban részesülhettem, hogy negyven évig minden este bejelenthettem Johnny Hodgest."

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap