Teresa Brewer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Teresa Brewer
„Those Redheads From Seattle” c. film (1953)
„Those Redheads From Seattle” c. film (1953)
Életrajzi adatok
Születési név Theresa Veronica Breuer
Született 1931. május 7.[1][2][3]
Toledo
Elhunyt 2007. október 17. (76 évesen)[4][1][2][3]
New Rochelle[5][6]
Házastársa Bob Thiele (1972 – 1996. január 30.)
Iskolái Waite High School
Pályafutás
Műfajok popzene
Híres dal Honeymoon
I've Got Rings on My Fingers
Hangszer énekhang
Díjak csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
Tevékenység
Kiadók
  • London
  • Coral

Teresa Brewer weboldala
SablonWikidataSegítség

Teresa Brewer (Toledo, 1931. május 7.New Rochelle, 2007. október 17.), amerikai énekesnő, filmszínésznő. Pop, country, dzsessz, R&B, musical dalokat is énekelt.

Pályafutása[szerkesztés]

Öt testvére közül a legidősebb volt. Apja a Libbey Owens Company (ma: Pilkington Glass) nevű cégnél dolgozott, anyja pedig háziasszony volt. Még nagyon kis gyerek korában édesanyja bevitte egy rádióműsorba. Fel kellett lépnie a szponzor által adott süteményekért cserébe. És bár soha nem vett énekleckéket, és nem tanult sztepptáncot − ment neki. Így ötéves korától tizenkét éves koráig turnézott a Major Bowes Amateur Hour-ral (ami egy akkor népszerű rádióműsor volt); énekelt és táncolt.

Aztán egy ügynök, (Richie Lisella) hallotta énekelni, és leszerződtette a London Records-hoz. 1949-ben felvették a Copenhagen című dalt a Dixieland All-Stars-szal a lemez A oldalára, a B oldalra pedig a Zene! Zene! Zene! című dalt. Váratlanul ez a lemezoldal futott be: több mint egymillió példányban kelt el. Egy másik dala, a Choo'n Gum 1950-ben bekerült a legjobb 20-ba.

1951-ben Brewer kiadót váltott, és a Coral Recordshoz ment. Mivel soha nem tanult meg kottát olvasni, demókat küldött nekik. Az 1950-es évek közepén számos rhythm and blues feldolgozást készített.

1953-ban szereplője volt a The Redheads from Seattle filmmusicalben (természetes vörös hajával). A film dala, a Baby, Baby, Baby sikeres kislemez lett.

Vendégszerepelt televíziós műsorokban, például a Muppet Showban is.

Az 1980-as és 1990-es években a Thiele Amsterdam kiadónál számos albumot rögzített, köztük Bessie Smith, Louis Armstrong, Fats Waller és Irving Berlin számaival. Olyan dzsessz-óriásokkal készültek lemezei, mint Count Basie, Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Earl Hines, Svend Asmussen és Bobby Hackett. A Thiele Red Baron Records számára dolgozott Clark Terryvel, Nicholas Paytonnal, Ruby Braffal, Freddie Hubbarddal, Wynton Marsalisszal, Roy Hargrove-val, Sweets Edisonnal, Lew Soloffal, Terence Blanchard-ral, Yank Lawsonnal, Red Rodney-val, Dizzy Gillespie-vel.

1949-ben összeházasodott William „Bill” Monahannal. Négy lányuk született: Kathleen, Susan, Megan és Michelle. A házasság 1972-ben felbomlott, röviddel azelőtt, hogy feleségül ment volna Bob Thiele(wd)-hez. Thiele 1996-ban meghalt. Brewer ezután soha többet nem készített lemezeket.

Lemezei[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

  • Hollywood Walk of Fame [7]
  • 2007-ben bekerült a Hit Parade Hírességek Csarnokába. [8]

Filmek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]