Red Mitchell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Red Mitchell
Down Town Jazz Klub
Down Town Jazz Klub
Életrajzi adatok
Születési névKeith Moore Mitchell
BecenévRed
Született1927. szeptember 20.[1][2][3]
New York[4]
Elhunyt1992. november 8. (65 évesen)[1][2][3]
Salem[5]
IskoláiCornell Egyetem
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszernagybőgő
DíjakGyllene Skivan (1994)
Tevékenység
Kiadók
  • Black Saint
  • Enja Records
  • Bethlehem Records

Red Mitchell weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Red Mitchell témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Red Mitchell (New York, 1927. szeptember 20.Salem, 1992. november 8.) amerikai nagybőgős, zeneszerző, dalszerző, költő.

Pályafutása[szerkesztés]

Keith Mitchellt New Jersey-ben nevelte fel mérnök apja, aki szerette a zenét, míg édesanyja a költészetet. Mitchell első hangszerei a zongora, az altszaxofon és a klarinét voltak. A Cornell University mérnöki ösztöndíjat adott neki. 1947-ben az Egyesült Államok hadseregében basszusgitozott. A következő évben egy dzsessztrióban játszott New Yorkban.

Red Mitchell öccse − Whitey Mitchell − szintén basszusgitáros.

Mitchell dolgozott Mundell Lowe-val, Chubby Jacksonnal, Charlie Ventura-val, Woody Hermannel, Red Norvo-val, ]]Gerry Mulligan]]nal. Az 1950-es évek elején csatlakozott a nyugati parti dzsesszélethez André Previn, Shelly Manne, Hampton Hawes, Billie Holiday, Stan Seltzer, Ornette Coleman és Mahalia Jackson társaságában.

Dolgozott basszusgitárosként a Los Angeles-i televíziós és filmstúdiókban is, időnként fellépett a képernyőn. Mitchell Tal Farlowról és Zoot Simsről szóló dokumentumfilmekben is feltűnt. Az 1960-as évek elején a szaxofonos Harold Landdel egy kvintettet vezetett.

Mitchell 1968-ban Stockholmba költözött. 1986-ban, majd 1991-ben elnyerte Svédország Grammy-díját kompozícióiért és dalszövegeiért, mint zongorista, basszusgitáros és énekes.

Ebben az időszakban Clark Terry-vel, Lee Konitz-cal, Herb Ellis-szel, Jim Hall-lal, Joe Pass-szal, Kenny Barronnal, Hank Jones-szal, Ben Websterrel, Bill Mays-szel, Warne Marsh-szal, Jimmy Rowles-szal, Phil Woods-szal, Roger Kellaway-szel lépett fel és felvételeket készített. 1980-as évek közepén gyakran szerepelt duóban, leginkább Kellaway zongoraművésszel.

A svéd kormány 1992-ben Mitchellnek az Illis quorumot.[6]

Red Mitchell 1992 elején visszatérve az Egyesült Államokba és Oregonban telepedett le, ahol 65 éves korában, 1992-ben agyvérzésben meghalt.

Versgyűjteménye posztumusz jelent meg. Özvegye megírta az életrajzát.

Lemezválogatás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 14.)
  5. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  6. A kitüntetést 1784-ben III. Gusztáv király vezette be, és először 1785-ben ítélték oda. Az Illis kvórumot ma Svédország kormánya ítéli oda, és jelenleg ez a legmagasabb kitüntetés, amelyet a kormány egy svéd állampolgárnak adományozhat.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Red Mitchell című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.