Sewall Wright

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Sewall Green Wright (1889. december 21.1988. március 3.) amerikai genetikus az evolúciós elméleten végzett befolyásos munkájáról és az útvonalanalízis kidolgozásáról ismert. R. A. Fisher-rel és J.B.S. Haldane-nel együtt alapította meg az elméleti populációgenetika tudományát. A beltenyészeti koefficiens felfedezője és pedigrében való számítási módjainak kidolgozója. Ezen munkáját a populációkra is kiterjesztette, kiszámolta a populációk egyes egyedeire vonatkozó beltenyészeti koefficienseket a genetikai drift alapján. Fisher, Wright és Haldane munkája az elméleti populációgenetikában nagy lépés volt a modern evolúciós szintézis kidolgozásában. Wright szintén fontos munkát végzett az emlős- és biokémiai genetika terén.

Személyes adatok[szerkesztés]

Született Massachusetts államban. Apja Philip Green Wright, anyja Elizabeth Quincy Sewall Wright. három évvel később a család Illinoisba költözött. Két idősebb bátyja Theodore Paul Wright és Quincy Wright.

Már gyerekkorában is érdekelte a matematika és a biológia. 1906-ban érettségizett a Galesburg gimnáziumban. A Lombard főiskolán - ahol apja is dolgozott - hallgatott matematikát. Nagy hatással volt rá Professzor Wilhelmine Entemann Key, az egyik első nő aki Ph.D fokozatot szerzett biológiából. Wright a Harvard Egyetemen szerzett diplomát, ahol az úttörő munkát folytató genetikussal, William Ernest Castle-lel az emlősök bundaszíneinek öröklődésével kapcsolatos kutatásokat végzett. 1925-ig az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának dolgozott, majd csatlakozott a Chicagói Egyetem zoológia szakához. 1955-ös visszavonulásáig dolgozott ott, ekkor átment a Wisconsin-Madison Egyetemre. Több kitüntetésben is részesült munkájáért hosszú karrierje soránld. később. A National Academy of Science tagja és a Royal Society külső tagja.

1921-ben feleségül vette Louise Lane Williams-t (1895-1975). Három gyerekük Richard, Robert, és Elizabeth.