Selenicereus hamatus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Selenicereus hamatus
Selenicereus hamatus
Selenicereus hamatus
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Hylocereeae
Nemzetség: Selenicereus
Faj: Selenicereus hamatus
Tudományos név
Selenicereus hamatus
(Scheidw.) Br & R in Contr. US Nat. Herb. 12:430 (1909)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Selenicereus hamatus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Selenicereus hamatus témájú médiaállományokat és Selenicereus hamatus témájú kategóriát.

A Selenicereus hamatus egy kultúrában széles körben elterjedt epifita kaktusz, melyet dísznövényként nagyméretű virágaiért tartanak. A Mexikói-öböl partvidékén élő kerítésként hasznosítják.

Elterjedése: és élőhelye[szerkesztés]

Minden bizonnyal Dél- és Kelet-Mexikóból származik, azonban csak kultúrából ismert. Neotípusát megtalálták Veracruz-ban, Palma Sola-ban, 3 km-re a tengerparttól.

Selenicereus hamatus fiatal hajtása

Jellemzői[szerkesztés]

Nagyon hosszú, lecsüngő, vagy kapaszkodó hajtású növény, hajtásai 22 mm átmérőjűek, többnyire négybordások, a bordák 10 mm magasak lehetnek, az areolák alatt kidomborodnak. Tövisei 5-6-os csoportokban fejlődnek az areolákon, kezdetben serteszerűek, később lesimulnak, 2-3 alapi tövis marad meg az idősebb hajtásokon, melyek erősebbek, barnák. Virágai 300–400 mm hosszúak, a pericarpium és a tölcsér fekete és vékony fehér tövisekkel borított, a tölcsér zöldes vagy barnás színű, a külső szirmok vörösesek, belsejük sárga, a belső szirmok szélesek, fehérek. Termése nem ismert.

Rokonsági viszonyai[szerkesztés]

Scheidweiler szerint a faj mexikói eredetű, ami minden bizonnyal helytálló, azonban mindezidáig nem találtak minden kétséget kizáróan vadon előforduló egyedeket. Annak ellenére, hogy széles körben elterjedt a kertkultúrában, csak kevéssé ismert a története. Bár a Selenicereus hamatus egy önűlló faj, szoros rokonságban áll a grandiflorus-fajkomplexszel. A Selenicereus radicans (DC.) A. Berger minden bizonnyal azonos ezzel a taxonnal, de a kérdés nem dönthető el egyértelműen, mert az eredeti leírása nagyon rövid, és nem maradt fenn típuspéldánya. Ebben az esetben viszont a Cereus radicans néven leírt növény a faj első publikációja.

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ISBN 0-9538134-5-2