Schustek Adolf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schustek Adolf
Született1881
Zsolna
Elhunyt1944 (62-63 évesen)
auschwitzi koncentrációs tábor
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásatanár
IskoláiBudapesti Gazdasági Egyetem
SablonWikidataSegítség

Schustek Adolf (Zsolna, 1881Auschwitz, 1944) felvidéki magyar közgazdasági szakíró, szakszótár szerkesztő.

Életútja[szerkesztés]

A középiskolát szülőváro­sában végezte, a főiskolát a budapesti Kereskedelmi Akadémián kezdte, majd a lipcsei kereskedelmi főiskolán folytatta. Tanári oklevelet 1903-ban szerzett Budapesten. Abban az évben a nagyváradi Felső Kereskedelmi Iskola tanára, majd a törvényszék könyvszakértője lett. Az első világháború kitörésekor két évig katonai szolgálatot teljesített, amely alól 1916-ban felmentették. Később a Társulati Felső Kereskedelmi Iskola igazgatója, amelyet az első világháborút követő nehéz években is jó gazdasági érzékkel vezetett.

Közéleti tevékenysége mellett szakirodalmi munkássága is gazdag volt. Magyar és külföldi szaklapokban közölt a kereskedelmi szakoktatás problémáiról. Részt vett a Lipcsében megjelent Buchhaltungs Lexikon, valamint Harmath Mór társszerzővel egy magyarnémet és német–magyar kereskedelmi szótár szerkesztésében.

Tagja volt a kereskedelmi iskolai tanárok nemzetközi szervezetének, igazgatósági tagja a könyvelői kamarának, igazgatója a kereskedő tanonciskolának, elöljárósági tagja a neológ izraelita hitközségnek.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Fehér Dezső (szerk.): Bihor-Biharmegye és Oradea-Nagyvárad kultúrtörténete és öregdiákjainak emlékkönyve. Nagyvárad, 1933–37. 130.
  • A tegnap városa. Tel-Aviv, 1981.